Фраза, която мразя

• 1 220 063
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 10 740
  • София
Онъз и назаде къртят. Laughing
Винаги съм смятала, че един филолог трябва да има усет към езика. Просто ме учуди, не се заяждам. Не е нужно да си учил нещо, за да го познаваш.
Примерно, аз мисля, че шансът да сбъркам определеителен член на немски е около 1-2%. За думи, които не знам. А "намалям" също ми звучи много изкуствено.

# 10 741
Онъз и назаде къртят. Laughing
Винаги съм смятала, че един филолог трябва да има усет към езика. Просто ме учуди, не се заяждам. Не е нужно да си учил нещо, за да го познаваш.
Примерно, аз мисля, че шансът да сбъркам определеителен член на немски е около 1-2%. За думи, които не знам. А "намалям" също ми звучи много изкуствено.
Смея да твърдя, че имам усет към езика. Това, че съм бъркала една, единствена дума не значи, че нямам усет или че не съм чела книги.
Реших да споделя тази история с цел да покажа, че не сме всезнаещи, дори и филолози, учители правят грешки. В крайна сметка не работим с набор от стотина думи.
Очаквах по-скоро други реакции от вас. Явно вие имате страхотен усет към езика, вероятно сте и прочели няколко пъти повече книги от мен. Сигурно трябва да си върна дипломата след признанието, че съм била в голяма грешка с думата “намалявам”.

# 10 742
  • Ямбол
...

Не знам как е възможно това. В училище не сте ли учили, книги не сте ли чели? Макар, че като се замисля колко са читави и учителите....
За мен писането  (говоренето го оставям)  на диалект, който се различава от книжовния език, говори за нечетене на книги.

Възможно е.
Явно не си прочела моя пример с професор по Българска литература, която произнася Флюбвам. Не е като да не е чела книги.
Не става дума за произнасяне, а за писане на диалект. Поне аз това разбрах.

# 10 743
Как какво му има? Изтървавам е, не изтървам. Второто е диалект от Североизтока.

А дали?
https://rechnik.chitanka.info/w/изтървам

# 10 744
  • Countryside
ВлезНа, излезНа и т.н. и мен ме дразнят. Много. И са неправилни. Ако наистина са дублетни форми...

# 10 745
  • София
ВлезНа, излезНа и т.н. и мен ме дразнят. Много. И са неправилни. Ако наистина са дублетни форми...

Объркала съм се, не са дублети, сега проверих. Все още са си неправилни.
Значи нещо друго е било, за което ми направи впечатление, че е отскоро прието като дублет, но кое беше - не се сещам.

# 10 746
  • Пловдив
Дразнят се, че не е "преценявам", а "преценям".

„Преценявам“ и „да преценя“ са различни времена на глагола.

Различни глаголи са - в свършен и в несвършен вид, не различни времена.
"ПрецЕням" обаче - казвам го за всеки случай - не е "да преценя", а е именно "преценявам". В обсъждания пример не е много ясно без контекст и без ударение кой от двата глагола е употребен.
На мен ми е забавен ужасът от "преценям". А любимо ми е "няма такава дума в българския език" или "той не знае български" (а използва диалектни думи или дори само има диалектен изговор).

Цитат на: naslada_99
Мен пък много ме дразни "накарвам",  "гримирвам" чувала съм дори "паркирвам"...ей откъде накъде го слагат това В бе?
А вместо "накарвам" как е правилно?  Sunglasses

Последна редакция: пн, 07 окт 2019, 11:47 от Магдена

# 10 747
  • София
Закупуването е административно, така се пише в докладите - за нуждите на компанията са закупени 3 броя компютри...
Мда, но според мен неособено образованото население научи тази дума от клиповете на Нац лотария, тя сериозно проми мозъците. Дотогава хабер си нямаха за административната реч, но явно човек  от страх да не се изложи - употребява комично изкуствени изрази.
В една ФБ група всеки втори има намерение да "закупи робот", дори хора (предимно жени), които иначе пишат нормално и грамотно. И в повечето случаи закупуващите не живеят в София, не го приемайте като критика, просто наблюдение.

# 10 748
Просто "карам". Не на всеки глагол може да му се сложи "на" отпред в сегашно време.

# 10 749
А защо да не може да се каже:
- Сега ще му се накарам, заради белята, която стори!

Къде е грешката тук?

# 10 750
А защо да не може да се каже:
- Сега ще му се накарам, заради белята, която стори!

Къде е грешката тук?

Тук няма грешка, но аз взех предвид "накарвам" като "да го накарам да направи нещо".

Грешно : "Всеки път го накарвам да изхвърли боклука, а той не иска. "
Вярно:  "Всеки път го карам да изхвърли боклука, а той не иска. "

# 10 751
  • София
Някой като каже, че ще пазари, го пререждам, защото не съм разбрала на какъв език говори.

# 10 752
Беше обсъждано преди, но вече става нетърпимо. Отвсякъде ни бомбандират със "стартирам", вместо "започвам". Всичко поголовно се "стартира". Като го чуя ми идва да счупя тоз телевизор!

# 10 753
В ютюб са напускали разни детски песнички на български, с оригиналните мелодии на английски популярни песнички, но текстописецът им нещо не струва. За да докара някаква рима, слага ударенията на невероятни места. Примерно питат агнето има ли вЪлна (това беше правилно ударение) и то отговаря,  че е събрало три "чУвала". (като глагола в ж.р. го произнасят).

# 10 754
  • София
Чух ги, ужасни са.

Общи условия

Активация на акаунт