Фраза, която мразя

• 1 220 074
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 10 725
Дразнят се, че не е "преценявам", а "преценям".

„Преценявам“ и „да преценя“ са различни времена на глагола.

# 10 726
  • Пловдив
Закопуването е административно, така се пише в докладите - за нуждите на компанията са закупени 3 броя компютри...

Именно за това е дразнещо, да чуеш от комшийката от долния етаж, че е закупила хляб, мляко и едно пиле примерно.

# 10 727
  • София
За мен по-скоро е комично, напомня ми за една героиня от Дами канят - чувстВУвам го...
Лале, как съм могла да напиша закупуването с О! Добре, че си го цитирала, та да го видя като прочетох сега поста ти.

# 10 728
Сетих се обаче как на 23 години разбрах, че не е “намалям”, а “намалявам”.  От тогава не се подигравам на преценящите Grinning

# 10 729
  • София
Дразнят се, че не е "преценявам", а "преценям".
„Преценявам“ и „да преценя“ са различни времена на глагола.

Не са различни времена, а различни видове- свършен и несвършен вид на глагола.
В случая "да преценя̀" е правилно да се каже само в първо лице. Не и в трето.
"Всеки купува и прецЕня." и "Всеки купува, без да прецЕня" са грешни.
Преценям, намалям и подобни ми бъркат в мозъка.

# 10 730
Сетих се обаче как на 23 години разбрах, че не е “намалям”, а “намалявам”.  От тогава не се подигравам на преценящите Grinning
Не знам как е възможно това. В училище не сте ли учили, книги не сте ли чели? Макар, че като се замисля колко са читави и учителите....
За мен писането  (говоренето го оставям)  на диалект, който се различава от книжовния език, говори за нечетене на книги.

# 10 731
Няма такъв глагол преценям.
Аз (трябва) да преценя е правилно, но Той преценя, не.

В Пазарджик пък е обратното. Вместо сменям, казват сменяВАм.
Мен това ме дразни.

Не знам как е възможно това. В училище не сте ли учили, книги не сте ли чели? Макар, че като се замисля колко са читави и учителите....
За мен писането  (говоренето го оставям)  на диалект, който се различава от книжовния език, говори за нечетене на книги.

Възможно е.
Явно не си прочела моя пример с професор по Българска литература, която произнася Флюбвам. Не е като да не е чела книги.

# 10 732
  • SF
Все по-често чувам и "отмарям" и "умарям се лесно".
Не ме дразни, когато хората си носят в София диалектите, но ме дразни, когато софиянци започнат така да говорят. Не си била преценяла силите и затова се умаряла. ooooh!

Също ме дразни, когато започнат да "изтърват".

# 10 733
Чек..чек малко...А ти защо реши, че София и софиянци не са пълни с какви ли не грешни думи? И защо непременно някой трябва да си ги е "донесъл" от някъде? И какво му има на "изтървам"?

# 10 734
Как какво му има? Изтървавам е, не изтървам. Второто е диалект от Североизтока.

# 10 735
  • София
И какво му има на "изтървам"?
Че е донесено.

Умарям се Joy

# 10 736
  • SF
Оххх... Защото познавам добре как говорят местните, кои са характерните изрази за региона и цитирах думи, които определено са от "донесените". Това е по-краткият ми отговор на този въпрос. А иначе мога много дълго да ти разказвам как взимам решенията си и през какви процеси минавам.

Ако беше от София, нямаше да ме питаш за "изтървам". Щеше да знаеш, че тук нещата се "изпускат" и другите варианти на тази дума звучат странно.
И чуждо.

Имам приятелка от Северозападна България, която казва "взЕмам". Проверихме и се оказа, че "вземам" и "взимам" са еднакво правилни - дублетни форми са. Но в София хората "взимат" и който "взЕма нещо", обикновено не е от София. Не твърдя вече, че е неправилно. Просто тук се ползва "другото правилно".

# 10 737
  • София
А ти защо реши, че София и софиянци не са пълни с какви ли не грешни думи?

Ами просто защото не са.
Все едно да питаш защо сме решили, че софиянци не мйекат. Ами защото не мейкат, това е положението, така и не се измарят, не пазарят и не викат на домата "доматка".

Имам приятелка от Северозападна България, която казва взЕмам. Проверихме и се оказа, че вземам и взимам са еднакво правилни - дублетни форми са. Но в София хората взимат и който взЕма нещо, обикновено не е от София. Не твърдя вече, че е неправилно. Просто тук се ползва другото правилно.

Същото с "влезна" и "излезна". Доколкото разбрах, вече били дублети. Аз в писмена реч и особено в книги никога не съм срещала "влезна" и може вече да се води правилно, не споря, просто за мен си е показател, че човекът не е от София (да не се чете като обида, а като констатация).

# 10 738

Аз бях доста шокирана Grinning
С филологическо образование съм, прочела съм доста книги, чета много от дете. И бях в шок, че правилно е “намалявам”. Явно е диалект и покрай мен всички са казвали думата по този начин, и накрая съм я възприела за правилна. Колкото до книгите - предполагам просто не съм обърнала внимание, не знам. Факт е, че на 23 сякаш за пръв път чух думата “намалявам”. И с цялата си “наглост” поправих събеседника си Grinning
Не знам как е възможно, печелила съм конкурси, свързани с четене на книги, ама ей таз думичка ми е убягнала доста успешно Grinning

# 10 739
  • SF
Винаги ми е било интересно дали хората пишат така, както говорят.
А който казва туй, онуй, тъз, онъз, назаде, напреде, надоле, лево, десно, бело...., дали ги изписва така думите? Не говоря за фейсбук, където се пише нарочно с грешки, за да звучи подигравателно.

Общи условия

Активация на акаунт