Фраза, която мразя

• 1 219 110
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 12 780
Инак и на мен ми е архаично, но тук често се среща. Simple Smile

# 12 781
  • В градината...
Инак и на мен ми е архаично, но тук често се среща. Simple Smile
Свеки казва "напред" ( за преди малко, по-рано). Някои казват напредка. В СИ.
На свеки ме дразнят и други думи - подварявам (сварявам), отвърна (омекна или и аз не знам какво значи) и др. Родителите са й от Габрово. Та мисля от там е този диалект. Логически обаче би трябвало да е най-хубавияр архаичен говор в този район.

# 12 782
  • София
Мразя: 500 пенсионера, 3 клиента, двама лекаря и така нататък (примерите съм събрала за броени страници от вирусната тема). Удивително е колко хора не знаят как се използва бройната форма. Запомнили нещо от училище, ама не докрай.
Чувала съм го и в разговор, не само тук по форума. "Трима адвоката" беше последният пример. Едва се сдържах да не изсъскам "АдвокатИ!" като някаква луда учителка по български, каквато, държа да подчертая, не съм.

# 12 783
По-напредка.....от мъжа ми, който е от близо до Търново, но казва, че не било оттам, а от габровско май. Но не е от СИ България, със сигурност. За пръв път го чух от него и толкова години не мога да му го изкореня. Ужасно е, не се побирам в кожата си, като го чуя.

# 12 784
  • Вече в моята си приказка...
Неприятна ми е думата "демек" (може и да е обсъждана тук вече, но извинете). И е страшно "заразна"😂

# 12 785
И на мен.
А по-чудно ми е, че от млади хора го чувам.

# 12 786
  • here and now
Аз инак и одеве си ползвам често.
Ч-то на клавиатурата не ми е много удобно и предпочитам по-кратката дума, ако има такава.

Постове от над 10-на реда също не чета и не пиша, освен ако не ми е много важно.

Хем съм стара, хем мързелива .....

# 12 787
Одеве си го ползвам редовно Simple Smile
А чували ли сте "забера" в смисъл "ще те взема от някъде, за да ходим заедно"  Simple Smile
При нас се използва ежедневно, и децата забираме от градина.
Едва в университета разбрах, че е регионално, една колежка от другия край на България беше учудена от думата.
Тя пък казваше, че ще си "превади" лекциите, т.е. ще ги копира Simple Smile

# 12 788
"Забирам" се ползва при нас. Аз лично не, но не ме дразни.
Мен ме дразни "карам" децата на градина/училище, в случай, че не е с кола, а пеш.
Звучи ми като "Изкарай, Гано, говедата!" Simple Smile.

# 12 789
  • В градината...
Забирам съм чувала. СИ.
Превадя трябва да е от Запада някъде?

# 12 790
Една приятелка пък все си "носи" децата насам-натам. "Ще ги носим на лекар/при баба, ...." Колата си пък я "водят" на майстор. Grinning Тя също е от "забиращите".

# 12 791
"Носим" си ние в СИ, но в никакъв случай не забираме. Може да ми е забрал пръста нс крака примерно, но няма как да си забирам децата от градина. Там си ги нося и си ги вземам.

# 12 792
Одеве си го ползвам редовно Simple Smile
А чували ли сте "забера" в смисъл "ще те взема от някъде, за да ходим заедно"  Simple Smile
При нас се използва ежедневно, и децата забираме от градина.
Едва в университета разбрах, че е регионално, една колежка от другия край на България беше учудена от думата.
Тя пък казваше, че ще си "превади" лекциите, т.е. ще ги копира Simple Smile

Да, мъжът ми, като се запознахме, много се смееше, като му казвах, че ще го забера от някъде, тъй като не познаваше района и да не се лута. При тях се използвало само за малки деца и стадни животни, които прибираш от някъде

# 12 793
На мен ми е по-дразнещо "отведа". Например "Ще отведа баба на лекар".

# 12 794
  • ту тук, ту там
И по моя роден край всички носят всичко, даже колата на ремонт носят. 😆
Но не забираме нищо и никого.

Общи условия

Активация на акаунт