Фраза, която мразя

• 1 208 096
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 410
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
"заяждам" или "закачам", в зависимост от степента на дразнене и отношението.

# 13 411
  • В градината...
Закачам е в преносен смисъл, а заяждам е буквално Simple Smile

# 13 412
"Закачам" може да е и в друг смисъл, според мен.
Не заяждане, а флирт.

# 13 413
Даже "драча се" ми е по-приемливо от "дърля се".
И на мен.

Идвам с дразнеща грешка от предаването, което следя. На няколко пъти беше казано, че една от двойките участници е "фавориТИзирана" от продуцентите. Включително и водещият неведнъж зададе въпроса: "Защо смяташ, че двойката ... е фаворитизирана от предаването?"
Странно, но не съм забелязала нередността, докато го гледах, но сега ти като го написа и се замислих, че не е правилно. Интересното е, че веднага се запитах как е на английски и така си потвърдих. Явно в БГ сме го слушали как ли не, за да станем безчувствени към грешката.

# 13 414

Идвам с дразнеща грешка от предаването, което следя. На няколко пъти беше казано, че една от двойките участници е "фавориТИзирана" от продуцентите. Включително и водещият неведнъж зададе въпроса: "Защо смяташ, че двойката ... е фаворитизирана от предаването?"
Странно, но не съм забелязала нередността, докато го гледах, но сега ти като го написа и се замислих, че не е правилно. Интересното е, че веднага се запитах как е на английски и така си потвърдих. Явно в БГ сме го слушали как ли не, за да станем безчувствени към грешката.
Главните букви показват сричката, на която водещия слага ударението ли? Дори ми е трудно да го произнеса така.

# 13 415
Не, главните букви са излишните в думата.
Фаворизирам е, не фаворитизирам.

# 13 416
Понеже съществителното е фаворит, логично се получава грешното фаворитизирам.

# 13 417
  • ту тук, ту там
И за мен е по-логично и смислено фаворитизирам, носи повече информация. Иначе знам как е правилното.

# 13 418
Не знаех кое е правилно и не знам дали някога съм знаела.
И на мен фаворитизирам ми звучи по-правилно, но ще се опитам да запомня, че е фаворизирам.

# 13 419
Не съм чувала никога фаворитизирам.
Може и да ви звучи правилно, но не е прието така да се казва.

# 13 420
  • Пловдив
Ще спадна гума, ще спадна 🎈 - така ли би казала?
Не, аз не, но съм го чувала безброй пъти и не мисля, че не е правилно.
На мен лично май не ми се случва да го казвам, може би описателно - "изпускам въздуха" или нещо такова. Или "раздувам", ако искам да се пошегувам. Но "спадам гума" определено не ми звучи като неправилно. Не знам как е в големия речник, може би просто се среща твърде често и сме свикнали.
----
"ИЗпихвам" казва мъжът ми вместо "спихвам". Като непреходен глагол - със сигурност, като преходен - не съм сигурна. Балоните на дъщерята например "изпихват". Аз в тоя случай казвам "спадат".

# 13 421
Не съм шофьор, но от шофьори само спадам за гуми съм чувала.
Тази дума отдувам единствено тук я срещнах.

# 13 422
  • Пловдив
ДеВа, ама аз целия български език съм го научила в Пловдив, това не го прави пловдивски език. Wink
Вземането на банята не го бях чувала. Намерих го в нета и според мен е общонационален, но рядко срещан израз.
И вече ме дразни съвсем по темата, между другото. Не защото ДеВа го смята за пловдивски, а защото малко похотливо-лигаво ми звучи.

-----
Различно е с баните, колкото хора сме, толкова вида спомени ще има и пак няма да разберем къде е монтиран първият душ в България. Може да е и в двореца на Фердинанд. Wink
Скрит текст:
Иначе в нашата някогашна къща, съборена през 80-те, родната на майка ми, която е строена вероятно около 30-те години, нямаше баня, а тоалетната беше външна, с водна помпа, каквото и да значи това. Надали е била точно като помпата от картинката, но такива помпи пък съм виждала по днешните "ранчА" Wink и съм наливала вода от такава даже навремето, когато нашите бяха взели под наем едно "ранчо". А майка ми и родителите и са се къпали тогава при нужда, не знам дали в неделя вечер, с канче и леген някъде пак в пристройка, която аз не я помня (понеже смътно помня и самата къща по принцип), или на обществена баня. Нямало е и канализация, както разбрах по-късно, а причината е била, че районът беше определен от години за отчуждаване и не са се предвиждали, нито са се разрешавали подобни мероприятия, и така с десетки години. Sunglasses Иначе точно до тези къщи имаше и още има високи блокове, с бани и канализация, естествено.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 12:36 от Магдена

# 13 423
  • Deutschland/HE
Не съм шофьор, но от шофьори само спадам за гуми съм чувала.
Тази дума отдувам единствено тук я срещнах.
ДеВа,  хората около мен и аз казват отдувам пояса, топката, различни други аксесоари за плаж, които надуваме при отиването на плажа и после ги отдуваме Simple Smile. Това за Варна.

# 13 424
Не споря с вас, ясно е, че я има тази дума.
Но не съм я чувала. А съм живяла във Варненския регион.
Не само в Пловдив. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт