Фраза, която мразя

• 1 208 108
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 395
  • В градината...
Май ще слагаме червената точка вече.

# 13 396
  • Велико Търново
"Отвърне" съм го чувала от свекърва ми, но във връзка с ядене май.
"(да се) отвърне" го използваме най-вече в смисъл да се доближи до стайната температура и то ако идва/или е извадено от студено. Т.е. да се постопли. Например когато нещо се извади от хладилник, или пък през зимата - отвън да се внесе вътре.

Бащината къща на баща ми на село нямаше баня. Строена е през 40-те. В селото си имаше обществена баня и си спомням, че сме ходили там. Както си спомням и когато направиха банята към къщата, като пристройка. Вероятно е било към средата на 70-те.
Скрит текст:
Не помня точно как беше в бащината къща на майка ми, защото много по-рядко ходехме там, но със сигурност не имало как да има селска баня, тъй като селото в много по-нови дни беше водоснабдено (може би през 90-те) и то по най-простата система от кладенци и чрез "самотек" на водата. Иначе много ясно си спомням как баба и дядо ходеха с вода даже и с кобилицата и менците. След това - татко и вуйчо с колите и едни бидони ходеха. А водата пък се помпеше с ръчна помпа от едно място за цялото село, което изобщо не беше голямо, но все пак не са живяли само 15-20 човека като сега.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 22:45 от DamaPika

# 13 397
показаха ни я като местна атракция.
малко след "барата" за пране на килими. Simple Smile
имаше интересен надпис "в банята се влиза без гащи!"
много исках да вляза, защото ми казаха, че е зографисана в стила на най-добрите ориенталски традиции и спокойно може да се мери с някои истанбулски забележителности.
дори била и по-добра от Египетския пазар и Капалъ чарши, но уцелихме "мъжки" ден и нямаше как.
Simple Smile
Аз съм ходил на баня в банята във Велинград. Бяхме на бригада в Родопите на язовир Широка поляна и веднъж седмично ни караха до Велинград на баня. Гнусна ми беше. В Благоевград където служех също ни караха на баня веднъж седмично. Там имаше две бани.

# 13 398
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
наистина ли е такава красива?
аз не знам дали е само една банята там, по-скоро не.
тази е малка, едноетажна, извън града, по пътя към река.
преди нея е тепавицата, а след нея има нещо, което наричаха "топилата".

# 13 399
  • пак там
Сега... ако говорите за селата, едното ми село е на 40 км от София. Но и до ден-днешен вода в него няма. Има кладенци от двете страни на селото, в някои дворове има и сонди. Обаче селото, независимо че е близо до "цивилизацията", вода няма, съответно бани също.

Ама май говорехте за София, а не за такива забутани (тази дума да дразни някого?) места като "наше село"?

# 13 400
  • ту тук, ту там
Защо пък за София? Говорехме за това кой откога ползва “вземам си душ”, дали е ново и откога в България има душове.
Какво отношение да имам аз към душовете и баните в София преди 40 години, като не съм стъпвала там. Много ясно, че за моето забутано село ще си кажа, точно защото там сме почнали да си вземаме душ.

# 13 401
  • Deutschland/HE
Добри, във Велинград имаше едно време 7-8бани, всяка с различна топлина на водата в басейнчетата, рекуваха различни неща... (говоря за 1983-4година).

# 13 402
наистина ли е такава красива?
аз не знам дали е само една банята там, по-скоро не.
тази е малка, едноетажна, извън града, по пътя към река.
преди нея е тепавицата, а след нея има нещо, което наричаха "топилата".
Нямам спомен за красота. Стара сграда беше и беше в града, дори бих казал някъде в центъра на града.

# 13 403
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
значи е друга Sad
жалко. може би на следващото ходене ще може да я намеря пак и да видя...
Simple Smile да се върнем ли към фразите?
вчера чух "драча" "да се драча" май е нещо като заяждане.
не ми допадна.

# 13 404
Точно това е, Добри - заяждам се, карам се, а човекът, който го прави е "драка". Не ме дразни, свикнала съм с израза. Същото като "дърля се".

# 13 405
Даже "драча се" ми е по-приемливо от "дърля се".

# 13 406
  • ту тук, ту там
“Дракам се” знам аз.

# 13 407
Даже "драча се" ми е по-приемливо от "дърля се".
И на мен.

Идвам с дразнеща грешка от предаването, което следя. На няколко пъти беше казано, че една от двойките участници е "фавориТИзирана" от продуцентите. Включително и водещият неведнъж зададе въпроса: "Защо смяташ, че двойката ... е фаворитизирана от предаването?"

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 13:51 от pip4i

# 13 408
“Дракам се” знам аз.
И ние по нашия край се дракаме. Simple Smile

# 13 409
  • В градината...
В тази тема много се дракаме.
Храстът драка е бодлив. Когато се дракаме, се заяждаме, закачаме се за най-малкото, дърпаме се.

Общи условия

Активация на акаунт