Фраза, която мразя

• 1 207 978
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 545
Много смотан навик имат доста заведения с названия като: картофки, салатка и подобни умалителни имена, вижте колко сме дружелюбни. А това да се описват ястията с големи претенции от типа "вкусни еди какво си, поднесени със сос от незнам какво" е допълнителен дразнител. Накрая получаваш ядене според текущото настроение на готвача, което често не е на ниво.

# 13 546
  • София
Мен същото ме дразни много, когато всякакви хора, които работят с деца или нещо, свързано с деца, започват да употребяват твърде често да използват умалителното "дечица". Сигурно си мислят, че така показват, че обичат децата.  Особено пред камера и микрофон или когато искат да направят добро впечатление. Мен като родител много ме дразни, все едно слушам как Чичо Скрудж
 казва "паричките".

# 13 547
Във всяка сфера е така.
Сега поръчваме мебели и врати, които мило се наричат "матрачето", "вратичките", "диванчето", "спалничката".

В банките пък има "сметчици", "лихвичка".

# 13 548
Покарай мен пък за фактурки и парички се говори.

# 13 549
Парички, суифтче, камионче, палетче и въздухче (въздушна пратка). Ако са повече пратки  - въздуси Sob

# 13 550
  • SF
Много смотан навик имат доста заведения с названия като: картофки, салатка и подобни умалителни имена, вижте колко сме дружелюбни. А това да се описват ястията с големи претенции от типа "вкусни еди какво си, поднесени със сос от незнам какво" е допълнителен дразнител. Накрая получаваш ядене според текущото настроение на готвача, което често не е на ниво.

И мене много ме дразни. Направо ги избягвам тези заведения! "Вкусна пилешка чорбичка, поднесена с прясна препеченка багетка с масълце и чубричка и накълцанки пресни доматки с босилек." Шембенце, ребърца, кюфтенца... Това все едно баба ми ги е готвила и ме кара да ям, когато не съм гладна или съм сърдита и правя фасони на масата.
В тези заведения уж всичко трябва да е народно, а се пръска от претенции - сервиьорите ти говорят на ти, смеят се, ако нещо объркат, обясняват, че тук всички са като едно семейство и те вкарват в някакъв техен филм, в който играеш, че ти е приятно, уютно, интимно. Айденеманужда.

# 13 551
Мразя да ме посрещат в магазин с Кажете! , или Кажетьи! в зависимост от региона.

# 13 552
Ами той първо Ути почна с тези лиготии, може и той да ги е чул отнякъде.
Преди години не се говореше така. За готвенето имам предвид.

# 13 553
  • SF
Точно от него започна чесънчето и чубричката...
Но омазано меню, с печатни грешки и претенциозно описание на обикновена пилешка супа като вкусна пилешка домашно приготвенка чорбичка по стара бабина рецепта, поръсенка с магнаноцез..... ъъъъм! Отяжда ми се!

# 13 554
На мен пък ми харесва и ми е по-вкусно да прочета "пилешка чорбичка, поръсена с магданоз по стара бабина рецепта", отколкото "пилешка супа". Второто ми звучи като от някой ученически стол от комунистическо време. Приготвена по рецептурник. И няма да си поръчам. А иначе за омазани менюта с печатни грешки и сервитьори-олигофрени - ами не яжте в разни крайпътни заведения...

# 13 555
  • SF
Не, не, не ядем!
Лошото е, че качеството пада и не сам в крайпътни заведения менютата са омазани, а сервитьорите са инструктирани да приобщават клиентите и да ги карат да се чувстват мило и в домашна обстановка.
Иначе в предпочитаните от мене заведения изобщо не се предлагат чорби и супи, а менютата са карти от максимум 3-4 страници с по 5-6  позиции на страница.

# 13 556
Ох, сега се сещам, че в едно заведение имаха странен подход - няма меню, а сервитьорът идва и ти изрежда какво има, но артистично - "печено каренце с лъскава хрупкава коричка и гарнитура картофки с пресен копър, а за десерт - домашна шоколадова торта с ароматни препечени лешници" - всичко това съпроводено с въртене на очи, облизване и едва ли не потичане на лигите на сервитьора, докато обяснява Grinning Беше малко тъпо, защото основните ястия бяха не повече от 4, десертите също, но от описания не можех и тях да запомня, че да си избера Joy Общо взето декламирането на сервитьора отнемаше около 7-8минути... Обаче пък беше нечовешки вкусно.

# 13 557
Може би на чревоугодниците да им е по вкуса така да се говори, с умалителни.
Поне такива са моите впечатления.
Нормално хранещите се не ги приемат и се дразнят.

# 13 558
Не знам дали от прословутото "черррно пиперррче" на Ути е тръгнала модата с умалителните в кулинарията, но мен ужасно ме дразни употребата им по принцип, не само в готварството.
Някой като ме попита нещо за "зъбКи" - побеснявам.

Последна редакция: нд, 24 май 2020, 21:19 от Слънчев Ензим

# 13 559
Като споменахте зъбки, се сетих колко ме дразни пръстЕта, използвано за пръсти.

Общи условия

Активация на акаунт