Фраза, която мразя

• 1 207 398
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 150
В разговорната реч почти нищо не ме дразни. Специфичните форумни съкращения ме кефят, ама не чак максимално  Simple Smile
"Тоже" много ме дразни, звучи ми като грозна кръпка в края на изречението.
Когато срещнах "няма сми" за първи път, реших, че някой не си е дописал думата от невнимие.

# 151
Във форума ме дразнят извращенията "мами, мамита, маменца, маминки, мамички, мамки (това го видях вчера в една тема!) и прочие недомислици. Думата "мама" не следва да има множествено число! И в някои от речниците, с които разполагам, си пише изрично "само ед.ч.". Не мога да направя справка в момента с последния издаден, защото не ми е под ръка, но дори да са допуснали множествено число (при всички други простотии, дето са "допуснали"), употребата е езиково неприсъща и звучи ужасно.
Множествено число има думата "майка" - "майки", а може и да се образува умалителното "майче" - "майчета".  

# 152
Май и да се членува не е правилно, само в псувани съм срещала "мамата".

# 153
  • Велико Търново
Дразнят ме много чуждиците - повечето вече сте ги посочили, не разбирам опит за оригиналност ли е,  да покажеш на отстрещния, че знаеш чужд език, или просто беден речник и незнанието на значението на български newsm78
От едно известно време,  "уникален" и "култов" ме дразнят  много - по телевизията това са най-употребяваните думи сигурно Confused
Във форума думата "помощ", написана с главни букви и с безброй удивителни, ми докарва сърцебиене - "ПОМОЩ!Искам да уча....", Помощ!Бяло течение", "Спешна помощ" - за пазаруване в чуждестранен сайт ooooh! и т.н. и т.н.

Последна редакция: пн, 12 яну 2015, 09:34 от *Biskvitka*

# 154
  • на брега на морето
"Като хората" - направо ме разтреперва.

# 155
Какво се дразните, живейте си живота или си нямате достатъчно работа.  - Това ме дразни като го изпляска някой в подобна тема. 

# 156
  • n/a
Фрази не мразя.
Но има една, която винаги ме напряга.
Фразата "няма проблем/и". Вещае не-
пременна им поява и оттам, дето не
можеш и да предположиш.  Laughing

# 157
  • Sunshine state
А за мен точно тези изрази изразяват отказ от спор. Знаеш, че няма да можеш да убедиш човека отсреща и решаваш, че е безсмислено да продължаваш да наливаш от пусто в празно. Казал си, каквото си искал да кажеш, оттам-нататък "той си знае".  Simple Smile
Не говоря в напреднал стадий на разговор,а в самото начало-отваряш си устата за нещо и "Ти си знаеш..",а аз просто искам съвет. Тююю.... Tired

# 158
Като чуя някой да определя понижения си тонус и настроение с израза "сговни ми се" или пък да определя раздразнението си с израза "завряха ми ла*ната" направо не знам какво ми става. Толкова да са ми отвратителни тия два израза, че няма накъде повече.

# 159
  • Бургас
"Ох, какво да ти кажа" - казано от близък човек, на когото съм споделила проблем или просто нещо важно и освен съвет, най-малко очаквам поне едно елементарно човешко отношение, различно от безразличие. Най-вече визирам майка ми. Тя е доста мълчалив човек и с ченгел й вадя думите от устата. Мисля, че когато детето ти ти споделя проблем, е редно да вземеш отношение и да кажеш нещо друго, по-различно от горепосоченото. А понякога дори и е по-кратка и само въздъхва "Ох" и то често с такава интонация, че все едно се прозява  Laughing И като се ядосам, чак тогава казва "Ох, ами какво да ти кажа"  Confused

Друг дразнещ лаф ми е: "Държавната работа си е държавна работа" /нищо, че в доста от случаите, си е умиране на порции, никакво развитие и получаване на мижаво възнаграждение/.

# 160
  • София
"Животът не е честен - приеми го."
"никой на никого не е длъжен в този живот."

# 161
"Като хората" - направо ме разтреперва.

"Като бели хора"! ooooh!
Все едно сме негри някакви. Crazy

# 162
  • Sunshine state
Като чуя някой да определя понижения си тонус и настроение с израза "сговни ми се" или пък да определя раздразнението си с израза "завряха ми ла*ната" направо не знам какво ми става. Толкова да са ми отвратителни тия два израза, че няма накъде повече.
Тия два израза за пръв път ги чувам,ама наистина са гаднички.. Sick

# 163
Тези изрази са типични са мъже...аз не съм чувала жена да каже "завряха ми лайната". Stop

# 164
Не се дразня от чуждици като лайквам, шервам, хейтвам и т.н. Имат си тяхното значение в контекста на интернет и не ми звучат нелепо.
Обаче "не е моята чаша чай" или "да се разходиш в моите обувки" звучат много смешно и претенциозно. Simple Smile)))) Не ме дразнят с яд, ами гледам снизходително на подобен начин на изразяване.

От изразите на чист български език страшно ме дразнят "всеки гледа от собствената си камбанария" и онова велико умозаключение за кой бил луд и кой бил изял баницата. Confused

От сферата на рекламните фразички много се дразня от обещания за "... и още нещо".

Прочетох темата и трябва да си призная, че използвам немалко от изброените от вас дразнещи думи и фрази. Simple Smile))))))

Общи условия

Активация на акаунт