Фраза, която мразя

• 1 218 907
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 17 445
Мен лично не ме дразни, защото баща ми е почти от региона и съм им свикнала, но някои изрази не ги знаех.

# 17 446
Свекървата ползва думата "мръсотия".
Дай ми мръсотиите си от хладилника.
WTF. Има предвид което е изостанало, за да дава на кокошки, куче. Обаче това нейното поведение не подлежи на възпитание. Не че го мразя, Ами ме е гнус да слушам.
Казвам й, че у дома, особено в хладилника ми, такива неща няма, обаче тя това си знае.

# 17 447
Много взе да ме дразни "накрая всичко се връща". Толкова често го чувам по телевизия, срещам го в коментари от социалните мрежи. Щом я чуя тази фраза, моментално човекът, който я е казал, ми става антипатичен. Звучи като заплаха, да не кажа клетва. И е винаги с цел манипулация и някой да се наложи над другите. Откъде си толкова сигурен, че всичко ще се върне, имаш кристална топка ли?! Дразнещ и агресивен израз, поне за мен.

# 17 448
  • София
Още повече, че някаква всемирна справедливост не съществува.
Чувала съм този израз иронично преиначен на "всичко повръща"

# 17 449
"Плейтване" как ви звучи? Аз не че го мразя, но съм в известен потрес от употребата му.

Добавено: задраскайте горното, явно ме нервира ужасно, сега като чета какво съм писала по-надолу Satisfied

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 01:43 от Ghibli

# 17 450
Ами техен си жаргон. Не се интересувам от кулинарни предавания, от форума го научих, май даже от тази тема.
Като оформяне в чинията ли се ползва?

# 17 451
Дразни ме: Жената ДО един кой си. Голям зор да се каже "Жената НА", пък ако и да не са официално женени.

# 17 452
  • SF
"Плейтване" как ви звучи? Аз не че го мразя, но съм в известен потрес от употребата му.

Това е по пътя на най-малкото съпротивление. Иначе трябва да се каже "аранжиране на компонентите", "подреждане на /порциите", "сглобяване" - все е дразнещо.
"Сервиране", "декориране", "презентиране" съвсем не са същите.
Плейтване е, когато вече всичко е сготвено, да се аранжира/сглоби в чинията.

Плейтване, пас, сървис, дегустационни порции, амюз буш, шеф де парти... - все термини, за които няма български думи. Навлизат заедно с новия начин на хранене и ресторантите, които се различават от скара-бира.

# 17 453
Кое му е различното от "поднасяне" (което е равно на "сервиране")? В какво се състои тънката отсянка на смисъла, която налага да се използва това отвратително звучащо "плейтване" вместо по-нормални, вече съществуващи в езика ни думи?

А "сървис" не е ли "обслужване"? Или е нещо друго, по така? "Пас" не знам какво е, но съм доста сигурна, че и за него имаме нормална дума.

# 17 454
  • Mediterraneo
Пас е плотът, на който се издават приготвените ястия.

# 17 455
Когато става дума за професионален жаргон не виждам проблем. В джудо и карате как използват японски термини?

# 17 456
Нямам проблем професионалистите да говорят както искат помежду си, но когато една домакиня тръгне да обяснява на други домакини как еди къде си плейтвали еди какво си, ми действа като стържене на нокти по черна дъска.

Сравнението с бойните изкуства не е съвсем коректно, те все пак са много специфични дейности без аналог, докато готвенето и сипването в чинии... нали. Все някак сме се оправяли само с готвачи, предястия и... де да знам, плотове, в тъмните векове преди да се появят шефовете, амюз бушовете и пасовете.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 00:44 от Ghibli

# 17 457
  • Down south
Нямам проблем професионалистите да говорят както искат помежду си, но когато една домакиня тръгне да обяснява на други домакини как еди къде си плейтвали еди какво си, ми действа като стържене на нокти по черна дъска.

Сравнението с бойните изкуства не е съвсем коректно, те все пак са много специфични дейности без аналог, докато готвенето и сипването в чинии... нали. Все някак сме се оправяли само с готвачи, предястия и... де да знам, плотове, в тъмните векове преди да се появят шефовете, амюз бушовете и пасовете.
+100 и отгоре!
Благодаря, че си го формулирала толкова добре.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 01:48 от Daylily

# 17 458
Шубер му казваха едно време в столовата. Това ли е пас? Joy
Другите хич не искам да ги знам, не водя разговори на тема готвене.

# 17 459
  • Пловдив
Шубер казваха май само на мястото, където се оставяха използваните чинии. На това, откъдето се взимат, не знам как му се казваше едно време (плот?).

Общи условия

Активация на акаунт