Фраза, която мразя

• 1 218 249
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 18 360
преди 100 години, когато бях в основното училище, и ние ходехме на работилница за занятите, на школа за пеене/цигулка/пиано, на танцова и т.н
не е ново и модерно

‘фабрика за идеи’ сега по телевизията

Последна редакция: сб, 19 авг 2023, 19:32 от Herzen

# 18 361
Аз съм по-стара, ходех на кръжоци.
За дъщеря ми бяха дейности.
Все извънкласни занимания.

# 18 362
Да, и по мое време бяха кръжоци/курсове/занимания/уроци.

# 18 363
"Работилницата" предполага според мен някакъв ръчен/физически труд. Курсът - интелектуален. Понятието "работилница" ми харесва. Иначе тези "активности" са си занимания в свободното от активни ангажименти време. Нещо ме дразни.

В тази връзка наскоро чух една репортерка по телевизията, която коментира случая на жената, простреляна с Алексей Петров, и обърнах внимание, че използва "операция" и "манипулация" като синоними, което много ме учуди и ме подразни. От репортер точно не съм очаквала да го чуя.

# 18 364
Може и синоними да са. Зависи от смисъла.
За някои хирургични операции може и манипулации да се каже. За производствени дейности също.

# 18 365
Ами не, не са синоними. Ако бяха, нямаше да има Операционна и Манипулационна. По време на една операция се извършват множество манипулации. Simple Smile

# 18 366
"манипулацията" е "ръчна операция", от френската дума main идва, "ръка от китката надолу" и съответно глаголът в manipuler. Операцията изисква наличието и употребата на някакви прибори, инструменти. Не са синоними в никакъв случай.

# 18 367
шофьорският курс не е интелектуален
спред мен курсът има срок и ниво на покритие

# 18 368
Е как да не е интелектуален шофьорският курс - теорията не изисква мислене, така ли? А реакциите при различни ситуации на пътя са също резултат от скоростен анализ. Поне би трябвало да са.
Иначе уменията за сменяне на скоростите и пространствената ориентация са от една страна вродени, а от друга - опит.

# 18 369
е, сега... въпрос на гледна точка
листовките са ню- ню като част от процеса,
реакциите идват с опита, на курса гледаш като уплашена мишка Simple Smile

курса по английски е интелектуален
но така де, няма значение, идеята ми беше, че курса е със срок и ясно дефиниран краен резултат, а на школа по цигулка или по танци може да си ходиш нон- стоп, няма курс по цигулка, нали 😛

# 18 370
  • София
Не е паразитна, а служи за избягване на прекия сблъсък. Така да се каже смекчаване на опозиционната мисъл с някакво помирително начало.
Не става въпрос за диалог, а за монолог, при който се оплакват от нечии действия и всяко второ изречение започва с въпросната фраза.

# 18 371
Топа на топа - казвано за почти всичко като започнем от дрехи/обувки, минем през хора/личности и стигнем до събития и т.н.
Тези обувки са топа на топа или Концертът беше уникален, топа на топа ...

# 18 372
“Който разбрал - разбрал” е израз, който си го има от време оно. Аз го знам във варианта "Кой разбрал-разбрал!"
Мен пък ето това ме дразни, когато го чуя в разговор... Все повече се хващам, че настръхвам като чуя употребата на кой вместо който; къде вместо където; кога вместо когато... Ищ подобни случаи, кога думата трябва да се ползва като пояснение. И пак се хващам, че го чувам масово от северозапада...

"Кога бях малък"... Казано така би било въпрос, само че някои хора го ползват, за да изразят "когато бях малък".
Или пък "там къде се видяхме" - в единия случай звучи като въпрос и писмено би било без запетая, но ако се има предвид конкретно място, за което и двамата говорещи знаят, бе било "там, където се видяхме"... Абе, като цяло за мен тези дребни думички понякога подхлъзват за смисъл, особено ако, както аз в началото, не бях наясно, че има хора, за които "където, когато, който..." не съществуват...

# 18 373
вървя си днес по тротоара след една жена, която ръси пожелания за рожден ден
…. и след всичките ‘много’, идва ‘и да си много благословена’ Laughing

# 18 374
  • SF
Ми по-добре от "да си и малко благословена!" Simple Smile

Мене ме дразнив "Бъди честита!" или "Честита да си!".
Така ми честитят разни приятелки, откакто вече не се чуваме за Рожден ден, а честитките са по вайбър, месинджър, уатсап, инстаграм или каквото са решили да ползват.

Общи условия

Активация на акаунт