Фраза, която мразя

• 1 192 277
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 360
"Това е моето мнение", използвано като оправдание за каквото и да е било. Кога хората ще разберат, че едно мнение може да е обидно, може да е дискриминативно и може да е безстойностно. Това, че "трябва да се уважава чуждото мнение" не е обективно понятие - дали уважавам нечие мнение зависи от това, дали то заслужава моето уважение.

"Слава богу!" Като някой успее да извърши нещо малко вероятно. Ако си изпуснеш портфейла някъде и аз благоволя да ти го върна, фразата "Слава богу!" просто ще ме обиди, чак ще ме изнерви - избраното от теб върховно създание няма никаква заслуга за това, че аз съм се разходил да ти върна портфейла, трябва да благодариш на мен.

"Моля се за..." Не се използва чак толкова много на български, но постоянно го чувам на други езици. Просто е нагло изказване. Ако не познаваш човек достатъчно добре, че да знаеш в какво вярва и го казваш, просто си пренебрежителен и нетактичен. Ако абсолютно съзнателно го казваш на атеист (това колко често ми се случва...) просто е досадно и обидно, пък и ни поставя в неудобно положение - какво би трябвало да кажа?

Имам си няколко паразитни думи, които дразнят, но за това са паразитни - "смисъл", "бате", етс.

# 361
"Никога не бих направил това."
"Ти винаги правиш така.'

Според мен тези крайни състояния са нечовешки.

# 362
Обръщението "Мила"...... #Crazyот знайни и най-вече  незнайни и всякакви там...

# 363
"Нищо лично". Какво пък означава това точно и трябва ли да ме успокои след изказаната, най-често обида или негативно отношение към споделеното, преди така важното уточнение.

Фразите си имат история. Simple Smile Дали казващият, слушащият и четящият разбират смисъла, е друг въпрос.

"Нищо лично, просто бизнес" е казал счетоводителят на мафията Otto Berman (Biederman). После фразата е използвана в "Кръстникът".

# 364

Реших да споделя озарилата ме мисъл. Laughing

Последна редакция: вт, 13 яну 2015, 08:55 от cordelia

# 365
Разбирам те, и мен ме озари и реших да продължа мисълта, после прецених, че вече съвсем става офтопик и се самомахнах.  Laughing

# 366
  • София
Много фрази ме дразнят, но фамилиарниченето в работна (бизнес) среда направо ме подлудява. Ей сега ми се обади една клиентка, с която се чуваме 5 пъти годишно - "Душичке,...." Каква душичка съм и аз на нея  #2gunfire, по скоро съм една проклетия, че вечно спорим за пари.

Другото, което ме побърква е "маме", "мами", "мамита", "майчета" и производните... Да, имам деца, да, майка съм, но това не изчерпва личността ми - преди всичко съм човек, после родител. Прощавам тези обръщения само на много близка приятелка, която от 5-годишна мечтаеше да бъде майка, пък после имаше проблеми и сега за нея наистина майчинството е най-великото нещо на света.

# 367
  • София
а, забравих - " ти само се успокой". Стигне ли се до този израз обикновено работата хич не е за успокоение, ама всеки като почне да се раздава колко е над нещата и владее положението направо ми се повдига. И израза "каквото такова" , " щом съдбата е решила така"..... направо ме вбесяват тия хора  дето, кършат пръсти завряни в дупките си и само това дъвчат и ми вменяват чувства на обреченост! И така да е  не може толкова пък да си по течението и нямаш надежда и вяра в тоя живот.  Нещо се отнесох  Peace

# 368
  • София
А не си така е.Например губиш работа по една или друга причина и се почва едва ли не края на света,тръшкане друга няма и т.н.

# 369
  • София
Другото, което ме побърква е "маме", "мами", "мамита", "майчета" и производните... Да, имам деца, да, майка съм, но това не изчерпва личността ми - преди всичко съм човек, после родител. Прощавам тези обръщения само на много близка приятелка, която от 5-годишна мечтаеше да бъде майка, пък после имаше проблеми и сега за нея наистина майчинството е най-великото нещо на света.
За това не се сетих , но много точно си го описала.

# 370
И мен много ме дразни водопадът от цитати с истински или псевдомъдрости, с които ни заливат във Фейсбук.
Красива или кичозна картинка, а на нея - пльоснат някакъв цитат, обикновено с куп груби правописни грешки. И най-великата мъдрост на всички времена, поднесена по този начин, започва да звучи изтъркано и плоско.
Любителите на този вид спам да не се сърдят, че познатите им започнат да ги блокират един след друг. То не се издържа...

# 371
За това не се сетих , но много точно си го описала.

Аз пък не виждам проблем в "маме", "мами", "мамита", "майчета". Както използваме галени имена, така може и такива умалителни думи Simple Smile

# 372
"Мило" като обръщение меджу двама души.  Sick

# 373
  • София
Залък е диалект.
Използва се за нещо малко като например - залък хляб, дай ми един залък, ще ти оставя един залък /ядеш нещо и искам да ми оставиш малко например/.
..
Ти прочете ли какво съм написала или си решила да си онлайн речник?
Защо реши ,че не знаем какво е залък?
Залък не е диалект ,използват го много хора и ми е пределно ясно за какво се използва!
Но не е правилно да се използва за крутони .   

# 374
Залък е диалект.
Използва се за нещо малко като например - залък хляб, дай ми един залък, ще ти оставя един залък /ядеш нещо и искам да ми оставиш малко например/.
..
Ти прочете ли какво съм написала или си решила да си онлайн речник?
Защо реши ,че не знаем какво е залък?
Залък не е диалект ,използват го много хора и ми е пределно ясно за какво се използва!
Но не е правилно да се използва за крутони .   

Правилно. Представяте ли си Ян Бибиян да казва "аз съм малък като крутон, силен като великан".  Wink

Общи условия

Активация на акаунт