Фраза, която мразя

• 1 217 792
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 600
  • SF
Понеже коментарът тръгна от телевизионни предавания, си струва да се отбележи, че звателният падеж стои малко нелепо, ако обръщението е на вие и е към непознат човек. На познат ще кажем Стефане, но на гост в студиото или по време на дискусия сред студенти например newsm78
Мен лично "Стефан, Вие какво мислите?" няма да ме подразни в такъв контекст. Виж, ако зовеш малкото си със "Стефан, ела тук", ще звучи малко странно.
Иначе правилата подлежат на промяна. Някои остаряват и отпадат именно защото не са харесвани от повечето хора.
Ако се обърнете към Даниела с Даниело, най-вероятно ще срещнете твърде студена или твърде гореща реакция  #2gunfire

Ами много кифленско ти е изказването! Знаеш ли как изглеждаш в очите на околните!! Не ти харесвало това и не ти харесвало онова...  А мнението на околните за тебе харесва ли ти?

# 601
Само да отбележа, че никого не съм нарекла кифла конкретно, а че вие се разпознавате, си е ваш проблем. Написах "две кифли", а не двете кифли и имената им  Wink

# 602
Цитат
Ами много кифленско ти е изказването!
Виноват  Laughing Сигурна съм, че тази дума също ще подразни мнозина  hahaha
Правилата трябва да се уважават, ако човек иска да мине за образован, но чак пък да не ги поставяме под съмнение или критикуваме...

# 603
  • SF
Само да отбележа, че никого не съм нарекла кифла конкретно, а че вие се разпознавате, си е ваш проблем. Написах "две кифли", а не двете кифли и имената им  Wink

Да, аз се разпознах. Беше написано след моя пост и някак "конкретно" в контекста на моето изказване. Не е нужно име, ЕГН и други факти, за да се разпозная. Но и това клише с кифлите се размята за щяло и нещяло. Иначе околните имали мнение за околните или как беше там. Всеки може да има мнение за всеки, съдейки по изказванията му. Но нищо де, наричай ме кифла. Нали се разбрахме, че на който, както му харесва. А аз ще продължавам да не наричам хората с "Марийо и Даниело", нищо, че така е изключително правилно. Аз ще съсипвам българския език, а вие го обогатявайте. Дано се съберете повече, за да няма баланс и да успеете.

# 604
  • В Космоса
Аз обичам да ме наричат Акашо! Embarassed

# 605
Мен лично "Стефан, Вие какво мислите?" няма да ме подразни в такъв контекст.

А мен точно такава комбинация ме дразни. Ако ще се обръщам към някого официално, на Вие, задължително с фамилията, а не на малко име.

А аз ще продължавам да не наричам хората с "Марийо и Даниело", нищо, че така е изключително правилно.

А къде пише, че това е изключително правилният вариант на обръщение? Не е грешен, да, ама чак пък най-правилен... Отделно, че звучи много грубо.
Женските имена, завършващи на -а и -я спокойно могат да минат без окончанието за звателен падеж. И "Мария" върши работа - нито звучи префърцунено, нито странно, а всички, включително и въпросната Мария, ще знаят, че се обръщат точно към нея.

# 606
Най ме дразни някой като ми каже "Няма време " или "Няма да ми стигне времето" , "Няма да се справя с ..." и производните. Това отрицание и страх от времето ми "вдига" нервите изключително много. Как да обясня на хората , че време има колкото щеш и че поставянето на някакви времеви граници пречи на нормалния начин на живот. Поправете ме , ако греша. Simple Smile

# 607
Грешиш.  Laughing
На колко години си? Предполагам, че си млада - при децата и младите хора времето върви на забавени обороти. Виж, с напредването на възрастта часовниците нещо се бъгват и като започнат да се въртят тези ми ти стрелки - като вентилатори.  Crazy

# 608
  • SF
А дразни ли ви, когато казвате нещо, а ви попитат "Какво искаш да кажеш?!". Ами това, което казвам, искам да кажа.

# 609
Дразни ме, когато някой пита, но не става ясно какво пита. Но пък изисква отговор.
Или започне да разказва нещо, ама за да схванеш логиката и течението на мисълта му, трябва да зададеш 100 насочващи и уточняващи въпроса, за да ти просветне картинката.
И тази тенденция се засилва все повече...  Confused

# 610
Ами не уточних ,че говоря за всичко свързано с работата и следването, и ангажиментите свързани с тях. Минах 20те отдавна . Вярно е ,не споря - времето лети , но изключително дразнещо е да ти се напомня. Освен това всичко е въпрос на лична организация на задачите. И така ... Grinning

# 611
  • SF
Дразни ме, когато някой пита, но не става ясно какво пита. Но пък изисква отговор.
Или започне да разказва нещо, ама за да схванеш логиката и течението на мисълта му, трябва да зададеш 100 насочващи и уточняващи въпроса, за да ти просветне картинката.
И тази тенденция се засилва все повече...  Confused
Joy Абсолютно!
Освен това, когато се задават много насочващи въпроси, започват и много да се дразнят.
На мен по някое време ми става неудобно да доуточнявам и спирам. Кашата е пълна.

# 612
Мен лично "Стефан, Вие какво мислите?" няма да ме подразни в такъв контекст.

А мен точно такава комбинация ме дразни. Ако ще се обръщам към някого официално, на Вие, задължително с фамилията, а не на малко име.

Добре де, ако те курдисат да водиш дискусия с млади хора, които не познаваш, и пред всеки има табелка с малкото име - "Иван", "Иванка", "Петър", "Йордан", ще ползваш ли звателен падеж?
Чисто интуитивно как ти се струва. Все пак някаква дистанция е необходима.

# 613
Хм, не знам. Може би зависи от нивото на участниците - едно е учител да се обръща към ученици, друго е лектор към участници на важна конференция например. Но пък и важните мероприятия никак не ми се връзват с подобно фамилиарничене.  newsm78
От друга страна, в такава ситуация назоваването на човека може да не се възприема точно като обръщение. Лекторът посочва някого и назовава името му: "Иван" (като "Иван да каже", "Иван да отговори").

# 614
А дразни ли ви, когато казвате нещо, а ви попитат "Какво искаш да кажеш?!". Ами това, което казвам, искам да кажа.

Много ме дразни  Laughing

И неправилно зададени въпроси пак ме дразнят:
-Много хубаво ти мирише косата! С КОЙ се къпа?
отговарям "сама се къпах".
-Не, не, с КАКВО се къпа?
-С шампоан.
-Офф, с кой шампоан?
-Аааа, с новия шампоан се изкъпах.
 Wink

Последна редакция: нд, 18 яну 2015, 15:59 от duceto

Общи условия

Активация на акаунт