Фраза, която мразя

• 1 217 989
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 1 125
Допълвам с напазаря. Снощи срещнах приятелка която бързаше да напазари   #Crazy 
от промоциите за да не свършат.
Тази сутрин, докато пиех кафето, г-н депутата  Мартин Димитров в 2 минутно  интервю употреби поне 10 пъти   #Cussing out "Ама моля ви се  господин ......, ще ме извините, но .. ...." което беше адресирано само към един човек в студиото.

Кое не е наред, че не схващам? Crazy

# 1 126

Ако ще е оттам, нека да е пьекано.
Това не мога да го каже...не ми се получава... Grinning

# 1 127
"Бързо, лесно и вкусно" , а и "доволно"  Simple Smile

# 1 128
  • София
Строго погледнато, и "меша" не е правилно, правилните форми са "меся/ намесвам/ смесвам".

А ако говориш в 3 то лице , как е правилно да се изразиш ?

# 1 129
той се меси/ тя (се) намесва/ то смесва

Не знам дали съм разбрала въпроса ти.

# 1 130
Дори и по телевизията вече преценят и отмарят....
Много фолкпевици идват от източните краища на страната, а те бяха (или още са) много модерни за подражаване и така наложиха "стил".

"Отмарям" не е диалектна дума.

# 1 131
  • София

Интересно ми е просто , аз като цяло не я употребявам тази дума . По скоро казвам "тя се бърка или " вре" в живота ми " Което също не знам дали е правилно . Просто не се бях замисляла. Но "тя се меши в живота ми" със сигурност не ми звучи правилно

# 1 132
  • SF

А, добре!

# 1 133

Сериозно ли?

# 1 134
"Отморявам" не е ли по-правилно?

# 1 135
  • SF
Почивам (си) е най-приятно!

Това "отмарям" идва от "умарям". Щото те първо се умарят и после си отмарят.

# 1 136
"Отморявам" не е ли по-правилно?

Мисля, че са различни глаголи.

п.с. Не започвайте с разни глупости от типа "диалектът ми е по-добър от диалекта ти", но все пак имайте предвид, че някои глаголи имат синоними, които на някои хора, поради някакви причини може да им звучат непознато и нетипично, но са съществуващи недиалектни думи. "Умарям" не е сред тях, но "отмарям" - да.

# 1 137

Интересно ми е просто , аз като цяло не я употребявам тази дума . По скоро казвам "тя се бърка или " вре" в живота ми " Което също не знам дали е правилно . Просто не се бях замисляла. Но "тя се меши в живота ми" със сигурност не ми звучи правилно

На мен много отдавна не ми се е случвало да казвам, че някой дирижира чужд живот, та наистина не помня какво бих казала, но няма да е "меши" или "меша". Не ме дразнят, просто са непривични за мен. Всъщност се разписах по повод правилността, защото, доколкото знам, и двете не са книжовни. А че една некнижовна форма може да дразни човек, а друга некнижовна да му допада, не е проблем - все пак темата е "която мразя", а не "диалект vs книжовна норма".

За "умарям" и "отмарям" предполагам, че са некнижовни форми на "уморявам" и "отморявам се", но не ги възприемам като диалект, а по-скоро като жаргон.

# 1 138
"Отнасям плувката".

"Отмарям" е като "преценям".

# 1 139

Тази сутрин, докато пиех кафето, г-н депутата  Мартин Димитров в 2 минутно  интервю употреби поне 10 пъти   #Cussing out "Ама моля ви се  господин ......, ще ме извините, но .. ...." което беше адресирано само към един човек в студиото.
Правилно ли разбирам, че липсват познания за учтива форма тук!? Shocked Не съм предполагала, че е възможно да попадна на това при уж грамотен човек...[/size]
Допълвам с напазаря. Снощи срещнах приятелка която бързаше да напазари   #Crazy 
от промоциите за да не свършат.
Тази сутрин, докато пиех кафето, г-н депутата  Мартин Димитров в 2 минутно  интервю употреби поне 10 пъти   #Cussing out "Ама моля ви се  господин ......, ще ме извините, но .. ...." което беше адресирано само към един човек в студиото.
Кое не е наред, че не схващам? Crazy

За желаещите разяснение потварям в 2 минутно  интервю употреби поне 10 пъти ..... фразите написани по-горе, които повторени многократно имаха за цел  да иронизират и унижат събеседника му. Считам, че при защита на тезата и в убеждаване в правотата на твърденията  си М. Д. прекали и вбеси много от аудиторията на сутрешното предаване.
 Приемам критика за граматиката си в горния пост - вежливата форма се пише винаги с голяма буква  smile3538 -- грешка на инерцията.

Общи условия

Активация на акаунт