Фраза, която мразя

• 1 217 982
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София
Откакто забременях няма ден , в който да не чуя по няколко пъти: "Спи сега, че като родиш и да искаш, няма да можеш"  Все едно идва краят на света......
Да , както и " о , ти сега ще видиш"  много се дразнех .

# 1 171
  • SF
А я кажете на Осогово къде е правилното ударение. В околността го произнасят по различен начин от този, който аз съм ползвала до сега.
Ударението е на първото "о". Живея в Кюстендил.  Wink

Моля? newsm78
Е, точно в този вариант никога не съм го чувала и не искам да го чувам.

# 1 172
От дискусията за Мусала накрая и аз почнах да се съмнявам във всичко, добре че хвърлих поглед в речника.  Laughing
Аз бях разтърсена от информацията, че връх Мусала се намира в Софийска област. Та това противоречи на изконната истина, че от Витоша по-високо нЕма?!

Мен ме дразни невинно звучащата уж дума "работилничка". Не знам защо, но настръхвам, като я чуя.
Joy Това много ми хареса! Вярно, има намек за нещо зловещо... в работилничката.

# 1 173
  • София
То не беше МУсала, че и МусАла, то не беше Осогово... Всеки си дърпа чергата към себе си, както си знае.  Отворете речниците, бе хора! Grinning
Даже се твърдяло, че е в Софийска област. Аз прочетох в дадения линк: http://bg.wikipedia.org/wiki/Мусала , че
Цитат
"Мусала се намира в източните дялове на Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 км от София."
Ама някои четат, както Дявола Евангелието. Grinning

Последна редакция: пн, 23 фев 2015, 00:03 от july1993

# 1 174
Още на предната страница цитирахме речника за "Мусала":

Според речника на БАН правилното е с ударение на последната сричка.

Същият речник, Осогово - предпоследна сричка.

А Мусала действително е в Софийска област, нищо, че не е написано буква по буква в тази статия.

# 1 175
Отворете речниците, бе хора! Grinning

А може ли като ги отворим, да не се съгласим с тях?
То в най-новия речник вече фигурира само и единствено масло̀ ама познай кога ще го кажа така? Точно никога, пък ако ще цял форум да ме заплюе като селянка.  Crossing Arms
Аз пак да попитам, защо Мусалà, но мàшала, като произходът и принципът на съставяне на думите са едни и същи?  Thinking

# 1 176
Даже се твърдяло, че е в Софийска област. Аз прочетох в дадения линк: http://bg.wikipedia.org/wiki/Мусала , че "Мусала се намира в източните дялове на Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 км от София."
Ама някои четат, както Дявола Евангелието. Grinning
По-вдясно. Grinning

# 1 177
  • ту тук, ту там
Никога не бях чувала, че има вариант МУсала!  Shocked

# 1 178
  • SF
А какво е машала?

# 1 179
  • София
 newsm78 нещо голямо и пищно?

# 1 180
# 1 181
  • SF
Ей... много неприятни са ми тези турцизми. Така се връщам в темата "Фраза, която мразя".
Предпочитам западните им синоними  като "супер" и от десена. Почти нямам хора около себе си, с които да се похвалим с "Ашколсун!".
Мога да го вкарам в употреба, когато искам да се шегувам или като закачка.

# 1 182
"Де факто" и "фактически", имам чувството, че хората ги използват когато започнат да увъртат нещата прекалено.

# 1 183
Нямам логично обяснение, но когато чуя израза "спретвам вечеря" ми се иска да скоча от някъде.

# 1 184
Нямам логично обяснение, но когато чуя израза "спретвам вечеря" ми се иска да скоча от някъде.

И аз. Писах го вече в темата.

Ей... много неприятни са ми тези турцизми. Така се връщам в темата "Фраза, която мразя".
Предпочитам западните им синоними  като "супер" и от десена. Почти нямам хора около себе си, с които да се похвалим с "Ашколсун!".
Мога да го вкарам в употреба, когато искам да се шегувам или като закачка.

Ненавиждам турцизми. Twisted Evil

И сега се сетих за така омразното "Мараба"! Sick

Общи условия

Активация на акаунт