Фраза, която мразя

• 1 218 154
  • 20 286
  •   5
Отговори
# 3 300
  • Другата България
Скрит текст:
Недейте спа, недейте яде, недейте игра, недейте ходи! - това са изключително неправилни изрази, които за съжаление са доста разпространени. Хората така са свикнали с тях, че дори не знаят колко е дълъг всъщонст правилният израз: Недейте да спите! Недейте да ядете! Недейте да ходите!....

Не е така. "Недей/те" плюс съкратен инфинитив на глагола си е абсолютно правилно. "Недей да спиш" е друг вариант, звучи ми също правилно, но не мога да твърдя категорично. Съгласна съм и двете да са правилни, но ако трябва със сигурност да заложа на едно от двете, то ще е "недей спа".

Не съм съгласна.
Не е правилно.

Обоснови се.

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=21&WorkID=338&Level=2

http://www.slav.uni-sofia.bg/grammar/morf32.html

Цитат
Наред с тях езикът ни предлага и друга възможност. Употребяват се форми, съдържащи отрицателния спомагателен глагол недей или недейте, след който стои една особена неизменяема форма на съответния глагол. Тя звучи например ходи, идва, прави, чете. Така се достига до цялостното недей ходи, недей идва, недей прави, недей чете. Тъй като неизменяемата форма не е определена и по число, тя се използва и когато заповедта е в множествено число - недейте ходи, недейте идва, недейте прави, недейте чете. Общо може да се каже обаче, че тези отрицателни заповеди не се употребяват много често, защото спецификата на неизменяемата форма на глагола не е разбираема за всички.
От твоите цитати.

# 3 301
Скрит текст:
Скрит текст:
Недейте спа, недейте яде, недейте игра, недейте ходи! - това са изключително неправилни изрази, които за съжаление са доста разпространени. Хората така са свикнали с тях, че дори не знаят колко е дълъг всъщонст правилният израз: Недейте да спите! Недейте да ядете! Недейте да ходите!....

Не е така. "Недей/те" плюс съкратен инфинитив на глагола си е абсолютно правилно. "Недей да спиш" е друг вариант, звучи ми също правилно, но не мога да твърдя категорично. Съгласна съм и двете да са правилни, но ако трябва със сигурност да заложа на едно от двете, то ще е "недей спа".

Не съм съгласна.
Не е правилно.

Обоснови се.

Цитат
Наред с тях езикът ни предлага и друга възможност. Употребяват се форми, съдържащи отрицателния спомагателен глагол недей или недейте, след който стои една особена неизменяема форма на съответния глагол. Тя звучи например ходи, идва, прави, чете. Така се достига до цялостното недей ходи, недей идва, недей прави, недей чете. Тъй като неизменяемата форма не е определена и по число, тя се използва и когато заповедта е в множествено число - недейте ходи, недейте идва, недейте прави, недейте чете. Общо може да се каже обаче, че тези отрицателни заповеди не се употребяват много често, защото спецификата на неизменяемата форма на глагола не е разбираема за всички.
От твоите цитати.

ЧНГ първо и второ, какво искаш да кажеш? Laughing Четох си цитатите, преди да ги постна, какво искаш, да ти болдвам ли? Това, което ми цитираш, казва, че е правилно използването на недей+съкратен инфинитив. И че не се употребяват често, защото спецификата не е разбираема за всички...
Каква е логиката ти - щом не е разбираемо за всички и не се използва често, значи е грешно, така ли? Mr. Green Нещо като пълния член Grinning

# 3 302
  • SF
Използва се често, но не е правилно.
Сега мога да напиша каквото си поискам и да го кача някъде в интернет или в уикипедия. Ти ще го цитираш ли?
Няма как да ти поместя цитат на преподавател по български. "Недейте ходи" е грешно, та грешно!
Сигурно има и неграмотни преподаватели, разбира се, както във всяка професия, но аз се съгласявам, че "недейте ходи" и другите такива, първо, си е чист диалект, второ си го ползвайте, ако ви е удобен и приятен, трето - Честита Нова година! и четвърто - казвайте "Недейте да ходите" - по-яко звучи!:)

# 3 303
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Не съм съгласна.
Не е правилно.

Обоснови се.

Цитат
От твоите цитати.

ЧНГ първо и второ, какво искаш да кажеш? Laughing Четох си цитатите, преди да ги постна, какво искаш, да ти болдвам ли? Това, което ми цитираш, казва, че е правилно използването на недей+съкратен инфинитив. И че не се употребяват често, защото спецификата не е разбираема за всички...
Каква е логиката ти - щом не е разбираемо за всички и не се използва често, значи е грешно, така ли? Mr. Green Нещо като пълния член Grinning

Ч.Н.Г. първо.
Не така с бутонките напред, ако нещо съм искала бъди сигурна, че да съм ти написала в прав текст.
А ако не е разбрано, ще опитам да обясня.
На това
Не съм съгласна.
Не е правилно.
Ти отговаряш с това
на което аз отговарям с това
Скрит текст:
вместо Дева /евентуално/, с което също евентуално се обосновавам, че ти си права в случая, поне и според мен
което всъщност казва точно това, което и ти
Това, което ми цитираш, казва, че е правилно използването на недей+съкратен инфинитив. И че не се употребяват често, защото спецификата не е разбираема за всички...
та не си схванала логиката ми.
Аз може би трябваше да бъда по - обстоятелствена, но бързах.

# 3 304
  • София
Недейте спа, недейте яде, недейте игра, недейте ходи! - това са изключително неправилни изрази, които за съжаление са доста разпространени. Хората така са свикнали с тях, че дори не знаят колко е дълъг всъщонст правилният израз: Недейте да спите! Недейте да ядете! Недейте да ходите!....И понеже темата не е за правилна/неправилна употреба, въпросът всъщност е дали ни дразни. Мене не ме дразни, но се подигравам с тях и  просто ги добавих към горния пример (написан непосредствено преди моя пост).
Не налагай собственото си мнение, то не е миродавно. Потърси първо в речници, справочници или учебници. Peace
July1993, правилно изписаната дума е  мЕродавно.

# 3 305
Esmee, аз съм цитирала Владко Мурдаров, а не теб или Уикипедия. И в двата линка, които съм постнала, е посочен източник. Учебникът на Радка Влахова-Руйкова го имам и на хартия, така че и там цитатът не е измислен, съществува си реално. Нямам самочувствието и наглостта да обявявам професори и доценти за неграмотници, само защото в някакъв форум някой не е много наясно с граматиката.

Ако си се занимавала професионално с чужд език, ще ти е по-лесно да разбереш защо недей/те се ползва с инфинитив.

Merri_An, съжалявам, не съм те разбрала правилно. Още сънена съм писала явно, извини ме! bouquet
Ти сега ме замисли, че е възможно и Дева да не съм разбрала правилно, аз мисля, че тя на мен казва, че не е съгласна...

Последна редакция: пт, 01 яну 2016, 15:01 от Spiritlight

# 3 306
  • София
Esmee, всички знаем, че котка по гръб не пада. hahaha Честита и ползотворна нова година! Grinning

# 3 307
  • SF
 Rolling Eyes Окей.
А нещо по темата да кажеш?

# 3 308
  • София
Един познат винаги казва "В брат ми на стаята". Не знам колко пъти се опитвам да го поправя, дори не разбира къде бърка.  Rolling Eyes

# 3 309
  • Costa Rica
Rolling Eyes Окей.
А нещо по темата да кажеш?
thumbsup

Крайно време беше да спрете да си мерите... учебниците. Стана досадно. А и езикът е жива система и се развива, понякога без да пита БАНските старци за разрешение. Правилно е това, което се използва, не това, което пише чл. кор. академик Н'амсикойси.  Crossing Arms

По темата - нещо, което ме изстрелва от обувките е фразата "Той/тя/то сега е в по-добър свят". Знам, че хората се самозалъгват за успокоение, но е Т.Ъ.П.О.

# 3 310
Правилно е това, което се използва, не това, което пише.......

ooooh! Това наистина слага край на меренето на учебници, късно е вече...

Дразнят ме всички призиви да бъдем по-добри, по-щастливи, по-усмихнати, по-по-най..., които се леят безспир в последните дни и то от хора, които по принцип са безкрайно негативни, мрънкащи и оплакващи се. Ами бъдете де, защо го пожелавате всяка година на другите, а вие не се и опитвате!

Друго мноооого дразнещо ме, на което налетях няколко поредни пъти - разни снимки на бебенца, умилени майки и бащи и придружени с коментар - ако нямаш това, значи нищо не си направил в живота... ако не си създал живот, то твоят е безсмислен... и от сорта. Има хора, които не могат!!! Как ли се чувстват, като им се натяква, че животът им и самите те са безсмислени???

# 3 311
Преди малко прочетох "мерси Ви". На мен лично ми звучи нелепо.

# 3 312
  • Пловдив
Един познат винаги казва "В брат ми на стаята".
Да не е "в на брат ми стаята"?
Едва ли, но все пак да попитам.  Sunglasses

# 3 313
  • София
Недейте спа, недейте яде, недейте игра, недейте ходи! - това са изключително неправилни изрази, които за съжаление са доста разпространени. Хората така са свикнали с тях, че дори не знаят колко е дълъг всъщонст правилният израз: Недейте да спите! Недейте да ядете! Недейте да ходите!....И понеже темата не е за правилна/неправилна употреба, въпросът всъщност е дали ни дразни. Мене не ме дразни, но се подигравам с тях и  просто ги добавих към горния пример (написан непосредствено преди моя пост).
Не налагай собственото си мнение, то не е миродавно. Потърси първо в речници, справочници или учебници. Peace
July1993, правилно изписаната дума е  мЕродавно.
Да, грешката е моя - от невнимание. Peace

# 3 314

Не съм съгласна.
Не е правилно.

Обоснови се.

Моето възражение беше за "Недей спа!"

Съгласно твоите линкове, това не е инфинитив.
Освен това, ето, в този цитат :

"Спирам се толкова подробно на възможностите за образоването на отрицателните повелителни форми, защото понякога в речта ни се допускат грешки при оформянето им. Тъй като неизменяемата форма на глагола, която представлява някогашен съкратен инфинитив, не е ясна за съвременния българин и той греши най-малко при поставянето на ударението при нея, след спомагателния глагол недей или недейте се появява поверителната форма на съответния глагол. Така се достига до неправилните недей ходи, недей идвай, недей прави, недей чети. Още повече смущават формите в множествено число недейте ходете, недейте идвайте, недейте правете, недейте четете."

се казва, че подобни форми са неправилни.

Общи условия

Активация на акаунт