Фраза, която мразя

• 1 218 155
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 3 315
Аз много мразя да ми казват ,, това дете е много глезено'' става въпрос за моята дъщеря, никои не може да ми казва каква е особенно ако техните не са по-примерни.....

# 3 316
Преди малко прочетох "мерси Ви". На мен лично ми звучи нелепо.
И на мен! Иначе, ако е благодаря ви, няма проблем.
Аз по принцип не обичам заменянето на благодаря с мерси. Ама било по кратко.
А живеещите в България турци, защо казват тешекюр, а не мерси за по кратко? Това май е друга тема.

# 3 317
Скрит текст:
Недейте спа, недейте яде, недейте игра, недейте ходи! - това са изключително неправилни изрази, които за съжаление са доста разпространени. Хората така са свикнали с тях, че дори не знаят колко е дълъг всъщонст правилният израз: Недейте да спите! Недейте да ядете! Недейте да ходите!....

Не е така. "Недей/те" плюс съкратен инфинитив на глагола си е абсолютно правилно. "Недей да спиш" е друг вариант, звучи ми също правилно, но не мога да твърдя категорично. Съгласна съм и двете да са правилни, но ако трябва със сигурност да заложа на едно от двете, то ще е "недей спа".

Не съм съгласна.
Не е правилно.

Обоснови се.

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=21&WorkID=338&Level=2

http://www.slav.uni-sofia.bg/grammar/morf32.html

Моето възражение беше за "Недей спа!"

Съгласно твоите линкове, това не е инфинитив.
Освен това, ето, в този цитат :

"Спирам се толкова подробно на възможностите за образоването на отрицателните повелителни форми, защото понякога в речта ни се допускат грешки при оформянето им. Тъй като неизменяемата форма на глагола, която представлява някогашен съкратен инфинитив, не е ясна за съвременния българин и той греши най-малко при поставянето на ударението при нея, след спомагателния глагол недей или недейте се появява поверителната форма на съответния глагол. Така се достига до неправилните недей ходи, недей идвай, недей прави, недей чети. Още повече смущават формите в множествено число недейте ходете, недейте идвайте, недейте правете, недейте четете."

се казва, че подобни форми са неправилни.

И другите чешити със "стига говорихте", "стига се смяхте", "стига ядохте" и т. н.

И да не пропускаме "хайде стигате вече"  Simple Smile

# 3 318
Скрит текст:
Недейте спа, недейте яде, недейте игра, недейте ходи! - това са изключително неправилни изрази, които за съжаление са доста разпространени. Хората така са свикнали с тях, че дори не знаят колко е дълъг всъщонст правилният израз: Недейте да спите! Недейте да ядете! Недейте да ходите!....

Не е така. "Недей/те" плюс съкратен инфинитив на глагола си е абсолютно правилно. "Недей да спиш" е друг вариант, звучи ми също правилно, но не мога да твърдя категорично. Съгласна съм и двете да са правилни, но ако трябва със сигурност да заложа на едно от двете, то ще е "недей спа".

Не съм съгласна.
Не е правилно.

Обоснови се.

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=21&WorkID=338&Level=2

http://www.slav.uni-sofia.bg/grammar/morf32.html

Моето възражение беше за "Недей спа!"

Съгласно твоите линкове, това не е инфинитив.
Освен това, ето, в този цитат :

"Спирам се толкова подробно на възможностите за образоването на отрицателните повелителни форми, защото понякога в речта ни се допускат грешки при оформянето им. Тъй като неизменяемата форма на глагола, която представлява някогашен съкратен инфинитив, не е ясна за съвременния българин и той греши най-малко при поставянето на ударението при нея, след спомагателния глагол недей или недейте се появява поверителната форма на съответния глагол. Така се достига до неправилните недей ходи, недей идвай, недей прави, недей чети. Още повече смущават формите в множествено число недейте ходете, недейте идвайте, недейте правете, недейте четете."

се казва, че подобни форми са неправилни.

DeVa®,
Скрит текст:
мисля, че не си разбрала за какво е спорът. Това, което ми болдваш, увеличаваш и подчертаваш, не е било обект на обсъждане. Твоят цитат засяга две спрегнати форми и на двата глагола, което наистина е неправилно. Инфинитив не се спряга.

Ето абзацът, който ни интересува, като ще вмъкна и мои коментари и приключвам с тази сага Mr. Green

"Наред с тях езикът ни предлага и друга възможност - тоест, правилно е. Употребяват се форми, съдържащи отрицателния спомагателен глагол недей или недейте, след който стои една особена неизменяема форма на съответния глагол т.е. недей+инфинитив. Тя звучи например ходи, идва, прави, чете. Така се достига до цялостното недей ходи, недей идва, недей прави, недей чете. Тъй като неизменяемата форма не е определена и по число, тя се използва и когато заповедта е в множествено число - недейте ходи, недейте идва, недейте прави, недейте чете. Общо може да се каже обаче, че тези отрицателни заповеди не се употребяват много често, защото спецификата на неизменяемата форма на глагола не е разбираема за всички, но не са грешни."

Последна редакция: сб, 02 яну 2016, 22:05 от Spiritlight

# 3 319
Спирит, приключваме, аз не оспорвам изобщо твоя цитат. Peace

# 3 320
  • София
Един познат винаги казва "В брат ми на стаята".
Да не е "в на брат ми стаята"?
Едва ли, но все пак да попитам.  Sunglasses
Неее, не беше нито "В стаята на брат ми", нито дори "В на брат ми стаята" /то и това не бъка от правилен словоред, но поне не е дебилно като "В брат ми на стаята". Laughing

# 3 321
Една мацка от Русе :" Имах си аз. "
И всеки път я питах :" Какво си имала? Правилният израз е - Има си хас. "
Не, не било така, сигурно и до сега си има нещо, не успях да я убедя, че не е така.  Grinning

# 3 322
"Какво искаш да кажеш?" - въпрос, обикновено зададен, след като добре съм изложила "тезата" си и съм обяснила подробно и разбираемо /това, за което става въпрос/- ами каквото съм искала съм го казала, пък ти вземи раздвижи "малките сиви клетки" - може и да схванеш.  Wink
Друго - тъй като често се налага да издавам фактури, там, къдета се уточнява начива на плащане, в програмата са го заложили "в лева", а съм го търсила и зная, че правилното е "в левове". Grinning

# 3 323
Тази сутрин пак чух обсъжданото вече "да влезеш в обувките на друг". Добре де, ще ползваме чужди изрази, ама поне да се превежда така, че да звучи на български. Защо пък да влезеш? Не може ли да казват да обуеш, да носиш, да ходиш в обувките на друг? Не може да се влиза в обувки Laughing

# 3 324
Друго - тъй като често се налага да издавам фактури, там, къдета се уточнява начива на плащане, в програмата са го заложили "в лева", а съм го търсила и зная, че правилното е "в левове". Grinning

Интересно, не бях се замисляла. Наистина е правилно да се каже "два, пет, сто лева", но "в левове".

# 3 325
Аз много мразя да ми казват ,, това дете е много глезено'' става въпрос за моята дъщеря, никои не може да ми казва каква е особенно ако техните не са по-примерни.....

В случая не става дума за фразата, а за съдържанието - то е, което те дразни. 

# 3 326
  • SF
"Какво искаш да кажеш?" - въпрос, обикновено зададен, след като добре съм изложила "тезата" си и съм обяснила подробно и разбираемо /това, за което става въпрос/- ами каквото съм искала съм го казала, пък ти вземи раздвижи "малките сиви клетки" - може и да схванеш.  Wink

Joy Абсолютно!! Наистина е много дразнещо, когато 5 минути съм обяснявала нещо, накрая това тъпото "Какво искаш да кажеш?" или "В смисъл?"
Ами... казах това, което исках.  Laughing
Както и да ме питат защо гледам сърдито, защо не се усмихвам, когато няма нищо смешно и забавно в момента. И обикновено този въпрос ми се задава от доста намусени хора. Даже като ми го задават, ми се карат. Опитвам се да се шегувам, че съм доста сериозно и отговорно момиче. Какво да кажа? Защо не се смея.

# 3 327
Дългото и широко обясняване на нещо понякога съвсем не е лесно разбираемо.
Понякога зад тактичните и добре подбрани думи се крие доста по-остър замисъл.
Понякога и едно голямо нищо.
Изобщо, въпросът "какво искаш да кажеш" си е съвсем резонен. Не винаги, но не и рядко.

# 3 328
+ често цели заяждане и ядосване на опонента в спор особено, ако тезата му е глупава според задаващия въпроса "какво искаш да кажеш"

# 3 329
  • SF
Не, Блу, нямахме това предвид.

Общи условия

Активация на акаунт