Фраза, която мразя

• 1 217 918
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 3 990
  • Ямбол
Тези тук не са шоплук:
Вие не знаете ли, че шуменци отиват на Варна, на МОЛ-а? Laughing Навсякъде другаде ходим "в", но Варна, това пристанище на Шумен е специално Flutter

# 3 991
Пак го обърнахте на "Диалектът ми е много по-добър от диалекта ти" .

# 3 992
Диалектите са си диалекти. Приемам ги като богатство на езика, въпреки, че има диалектни думи и изрази, които ушетата ми не харесват. Никой не се състезава кой диалект е по-добър, какво означава това?

# 3 993
  • SF
В София не се казва "На София" от софиянци. Плевенчани си ходят на Плевен, ботевградчани на Ботевград или на Правец също ходят. Живеят в София и може би си ходят и на София. Този диалект е северняшки, не е шопски.
Аз живея в София, но не говоря шопски. Не знам от къде сте го измислили това, че софиянци говорим на шопски диалект. Е, ако някой си мисли, че "чушка" е шопският диалект на "пипер" и понеже в София на чушката казваме чушка, това не я прави диалектна или шопска.
Като чуете някаква правилна употреба на думи, но вие не я използвате така, решавате, че е нашия "шопски" диалект. Ами... не е! Simple Smile

# 3 994
Нито един софиянец не казва "на София". Няма и защо да го прави, защото обикновено "на... нещо си" довършва изречение от типа "Ще ходя..." "Бяхме..." - които човек по принцип не употребява за мястото, откъдето е.

Антигона имаше предвид, че шуменци казват "Отивам в Париж", примерно, но "Отивам на Варна." А не, че само шуменци използват "на" там, където следва да има "в". Според мен тази некнижовна употреба е разпространена на доста места и не може да се определи на географски принцип.

Не мисля, че си мерим диалектите, говорим си. Лично за мен човек трябва да познава и да може да употребява книжовен български език, но в познаването на диалекти и жаргон няма нищо укоримо. Всяка дума допринася за богатството и пъстротата на езика и знанието и отсяването на уместния контекст е само плюс. Намирам за много смешна криворазбраната (оскърбена) гордост, с която понякога се изрича "О, но как ще знам какво означава компир!", примерно.

# 3 995
София е от Шопската област, надали има нещо обидно в това, и аз съм шоп. Всички можем да различим кое е диалект и кое не. Шопски диалект е и този, който го има в Плевен. Никой не е казал, че е задължително софиянците да говорят с шопски диалект, а че е от тази област.

Компир си е символично наименование, нещо като индикатор за качество. Забавно е.

# 3 996
За зимата съм чувала "зимаска", не "зимъска", ама това по Шопско. "Полани*" (не знам дали така се пише или разделено с тире) оттам също ме дразни. Сетих се и за "беки**".

*по-миналата година
**да не би

зимЪска е

по-лани, лани означава миналата година

беки сигурно е белким

# 3 997
Видях, че правилното изписване е зимъска, на се изговаряше с "а". Щом "лани" е миналата година, "по-лани" не трябва ли де е по-миналата година?

# 3 998
Видях, че правилното изписване е зимъска, на се изговаряше с "а". Щом "лани" е миналата година, "по-лани" не трябва ли де е по-миналата година?

Да, по-миналата година е, така си го писала и в началото. Не съм сигурна всъщност дали се пише "пó лани" или "по-лани", само съм го чувала устно.

# 3 999
Чували ли сте "о(у)ривай се" , на шопски диалект е "махай се" . Не знам как се пише, разбира се, но много ми харесва, чувала съм го в софийски села. Използват и "маИняй се" . И не казват "макя ти" (майка ти), а "майкя ти" .
Като казах това за диалектите, имах предвид, че ако толкова пък ни дразнят диалектите, то трябва да сме си постоянно раздразнени - я от ме-кане, я от мякане и пр.  hahaha . Но всеки може да си се дразни, де, негово право е.

# 4 000
Някои диалектни думи и изрази просто на някои хора не им звучат добре. За това е и темата. Това "я" примерно е интересно, и аз съм го чувала. Има и едно специфично изговаряне на думата "кон", звучи като "кониъ" или "коин", тези, които са го чували ще се сетят, много е забавно да се опиташ да възпроизведеш този звук.

# 4 001
Но всеки може да си се дразни, де, негово право е.
Тъй де, то как ще станат 267 страници, ако се дразним от няколко думи само!

# 4 002

Лесно. Бая страници посветихме на пазаренето! Да подразня "обичащите" турцизми.

# 4 003

Лесно. Бая страници посветихме на пазаренето! Да подразня "обичащите" турцизми.

А, турцизмите понякога са си баш на място. Не ги обичам, но не ги и мразя, гледам да ги избягвам по принцип.

# 4 004
Скрит текст:

Лесно.
Бая страници посветихме на пазаренето! Да подразня "обичащите" турцизми.

Сакън!  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт