Фраза, която мразя

• 1 217 865
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 4 080
  • София
Гаден израз е "да нахраня" някого вм. да го наругая.

# 4 081
  • ту тук, ту там
Аз много мразя масово използваното във форума "бре" вместо "бе"! Явно за да се подчертае, че пишещият такива изрази не използва и сега е шеговито вметнато, но на мен ми звучи много изкуствено и не на място. Аз си пиша (а и си казвам в ежедневната реч) "бе". Не че съм еталон, разбира се.  Laughing

# 4 082
И мен ме дразни, а е много модерен напоследък.

# 4 083
И мен ме дразни, а е много модерен напоследък.

Отвратителен е. Sick
Спомням си, че тук сме го коментирали, произхода му бил цигански.

# 4 084
Да попазарим малко, че отдавна не сме го правили точно в тази тема.  Mr. Green

# 4 085
Да попазарим малко, че отдавна не сме го правили точно в тази тема.  Mr. Green

Аз напазарих и наготвих. Mr. Green Не, лъжа, мъжът ми напазари, аз наготвих.

# 4 086
  • SA
"Спря ми тока" - отвратително!

# 4 087

В смисъл? Защото на мен ми спряХА тока преди две седмици; слава богу, беше за кратко.

# 4 088
"Да сменя водата на рибките"  Mr. Green

В смисъл? Защото на мен ми спряХА тока преди две седмици; слава богу, беше за кратко.
В смисъл на "Взе ми (се) акълът".

# 4 089

Стига де! Обяснявайте какво имате предвид, защото мъжът ми често сменя водата на рибките! Да не би да прави нещо лошо? Joy Animal Tropical Fish Animal Tropical Fish Animal Tropical Fish Animal Tropical Fish

# 4 090
  • SF
А има ли някой от пишещите тук, който е казвал "пазаря" и благодарение на темата и подигравките в нея вече е решил да "пазарува"?
Или си я карате, както сте си свикнали?Simple Smile

Интересува ме, при забележка изправяте ли говора си.

Познавам много хора от Варна, които говорят меко и две момичета, които говорят твърдо като софиянки. И едната, и другата съм ги питала защо не говорят меко - не искали, не им харесвало. Значи можело да се контролира това. Simple Smile

# 4 091

Стига де! Обяснявайте какво имате предвид, защото мъжът ми често сменя водата на рибките! Да не би да прави нещо лошо? Joy Animal Tropical Fish Animal Tropical Fish Animal Tropical Fish Animal Tropical Fish
hahaha Имаше такъв "лаф" между мъже по едно време - за ходене до тоалетната.

А има ли някой от пишещите тук, който е казвал "пазаря" и благодарение на темата и подигравките в нея вече е решил да "пазарува"?

Ако разбера, че съм употребявала грешно дума, израз или акцент, може и да се коригирам за целите на по-официален разговор и при всички останали случаи, когато е нужно, но иначе в разговорната реч продължавам да си "джаря" (това сигурно също е "любимо" на някои) бургаския. Simple Smile

Последна редакция: ср, 02 мар 2016, 20:56 от rain_bs

# 4 092

Познавам много хора от Варна, които говорят меко и две момичета, които говорят твърдо като софиянки. И едната, и другата съм ги питала защо не говорят меко - не искали, не им харесвало. Значи можело да се контролира това. Simple Smile

Защо пък трябва да говоря като софиянка???? Кой е казал, че софийският говор е най-правилен????? Не ставайте смешни! Аз лично говоря български език съвсем правилно, не употребявам диалектизми (включително и "пазаря" не ми е в речника; просто не използвам тази дума).

Понеже живея в чужбина и реално не ЧУВАМ как се говори в момента, тъй като комуникирам предимно писмено, съм забелязала странни промени в говримия български. Ако се абстрахирате от диалекта си, вие също ще ги забележите! Едно силно натъртване на "р", както и редица други не особено примамливи черти. Но явно постепенното изместване на НАИСТИНА правилният български език със Софийския диалект ви е "имунизирало" слуха срещу тези промени. Хайде да изгледаме заедно един филм от преди 50 години, а после да изгледаме един сериал от наши дни. Дали няма да се усети съществена разлика в езика????

# 4 093
  • Варна
В реала винаги пазарим. Само тук и още някаде пазарувам.  Grinning

Разберете най-накрая, че някъде употребата на пазаря, в смисъл на пазарувам, е норма. И обикновено се дразнят от "другия диалект" Laughing

# 4 094
  • ту тук, ту там
Не съм си давала сметка, но май и аз съм ползвала "пазаря" преди да започна по-активно да чета тук (съдя по мои близки, едва ли съм изключение), сега категорично не го ползвам. Но пък има други фрази или диалектни думи, които си ползвам с удоволствие.

Последна редакция: ср, 02 мар 2016, 23:05 от elleni

Общи условия

Активация на акаунт