Фраза, която мразя

• 1 217 878
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 4 125
Точно там, където говорят едновременно и меко и твърдо - риекътъ, главътъ.
Там съм чувала и "Къде ще върим?" Simple Smile

Нещо изтървах връзката и не можах да схвана как от "мразя чуждите диалекти" и "не ви ли е срам да пазарите" разговорът се прехвърли на "всички мразят столичани"?  Rolling Eyes
Я по-добре дайте една карта на регионите в България, на която да е отбелязано чий диалект е по-по-най от останалите. Така де, кой е политкоректният диалект, че гледам – народът започна съвсем да се изнервя.
Точно това уточнихме - в много държави е същото, така че не е само нашият "народ изнервен". А и защо пък трябва да правим нещо, че да го "поправяме"... Така е от безкрайно дълго време и така си върви. Туй да ни е проблемът. Коментираме и толкова. А и чувствата "столица - провинция" обикновено са взаимни. Wink

# 4 126
Ау, тъкмо щях да питам Софи има ли у нейната Канада клокочеща омраза между столица и провинции...

Знам ли? Хората имат по-важни неща в живота от това, кой откъде е, пък как говори, пък какъв е. На мен много пъти са ми правили комплименти за акцента, въпреки че определено не е канадски, още по-малко пък столичен.

Искам да поясня, че не тая никакви чувства към софиянци като цяло. Никакви. Имам чувства към определени хора, които са ми симпатични, или такива, които са ми неприятни, но то е до човек, не до местоживеене. Имам много приятели, които са потомствени столичани, имам близки, които са трето поколение преселници, имам и други, които са първо поколение софиянци. Аналогично, имам много близки от различни краища на страната. Все ми е тази как говорят. Важно ми е какво казват.

Конкретно тук аз коментирах арогантното изказване на Esmee, която без никакви доказателства провъзгласи Софийския диалект за най-правилен. Аз, съответно написах, че според мен не е така, но не съм специалист.

Точно както се казва в народната приказка "гузен негонен бяга", започнаха високопарни изказвания, които нито имат общо с темата, нито пък бяха провокирани от нещо.

Говорим за диалект и за правилно изговаряне на думите. Исках да поясня за съфорумките, които не могат да си сдържат нервите.

# 4 127
  • SF
Како Сийке, въпросът беше съвсем друг, но ти удържа и го замени с "Не ви ли е срам..."
Значи, не стига, че не могат да говорят правилно, а са и доста обидчиви и заядливи тези, които не изпускат, а се изтърват.
Ето, сега да ти стане ясно как. Ти го изкриви.
Човек да не попита нещо добронамерено и от любопитство. Веднага ще се намери едно сърдито човече, което да не разбере и да почне да се изтърва (?) или изтървава (?).

# 4 128
Како Сийке, въпросът беше съвсем друг, но ти удържа и го замени с "Не ви ли е срам..."
Значи, не стига, че не могат да говорят правилно, а са и доста обидчиви и заядливи тези, които не изпускат, а се изтърват.
Човек да не попита нещо добронамерено и от любопитство. Веднага ще се намери едно сърдито човече, което да не разбере и да почне да се изтърва (?) или изтървава (?).

Значи, ти изобщо не попита добронамерено, а заядливо.
Освен това не получих отговор на въпроса си откога Софийския диалект стана синоним на книжовен български правоговор? Наистина ми е интересно мнението на специалисти. Не на заядливи съфорумки. Мисля, че има такива.

# 4 129
Ха, че аз ако взема да спра да ползвам думи и изрази, които дразнят някого тук, трябва доста да се измъчвам. То не беше мразене на млеко́, баш, сиреч, демек, чавета... То не бяха турцизми и русизми поругани.
Аз не мога да си изкълча езика и да кажа мляко, не ме вълнува, че тук някой се дразни от млекото Joy .
Софи, няма как диалект (който и да е) да е книжовен, по-книжовен от друг, най-книжовен Laughing . Щом е диалект, не е книжовен.
 На мен пернишкият диауект ми пъуни душата. Познавам хора, родени в Габрово, живеят от 30-40г в Перник, но си говорят меко.
Докато моя приятелка, която се ожени за русенец и отиде да живее в Русе, точно за 2г започна за си говори на русенски. Казва, че като всички говорят така около теб, прихващаш. А тя е чиста шопкиня. От човека си зависи, някои лесно прихващат.  

Последна редакция: пт, 04 мар 2016, 01:22 от Ензим®

# 4 130
  • SF

Освен това не получих отговор на въпроса си откога Софийския диалект стана синоним на книжовен български правоговор? Наистина ми е интересно мнението на специалисти. Не на заядливи съфорумки. Мисля, че има такива.

Нека аз да обясня как съм попитала, защото знам по-добре от тебе. Щом съм казала, че питам добронамерено, значи съм питала добронамерено. И никой не може да възразява! bowuu
Този въпрос към мене ли е? Даже не съм прочела, че си ми го задала. Мога да копирам какво ме попита ти. - Защо трябвало да говориш като софиянка. Мога да ти повторя какво ти отговорих аз. - Казах ти, че ти не трябва да говориш като софиянка. Даже в никакъв случай не (ми) трябва да говориш като каквато и да е.
Нещо друго да повторим? Скучно ли ти е?

# 4 131

Нека аз да обясня как съм попитала, защото знам по-добре от тебе. Щом съм казала, че питам добронамерено, значи съм питала добронамерено. И никой не може да възразява! bowuu
Този въпрос към мене ли е? Даже не съм прочела, че си ми го задала. Мога да копирам какво ме попита ти. - Защо трябвало да говориш като софиянка. Мога да ти повторя какво ти отговорих аз. - Казах ти, че ти не трябва да говориш като софиянка. Даже в никакъв случай не (ми) трябва да говориш като каквато и да е.
Нещо друго да повторим? Скучно ли ти е?

Имаш нужда от дестресор. Но това не съм аз. Потърси специализирана помощ. Имаш нужда.

# 4 132
  • SF
Е... като няма какво друго да кажеш..
А сега пък в това, което си цитирала какво пак те обиди?
Въобще не ми е ясно защо така изригна? Нали ти се извиних и ти казах, че грешно си се разпознала. Прочети отново колко мило се държа с тебе, когато скочи, че някой те карал да говориш по някакъв начин. Не, не и не! Simple Smile В никакъв случай! Аз дори не подозирах, че се навърташ из темата.
Няма да те пращам на специалисти или в зоопарка, защото знам, че не ти пука за съветите ми и няма да ги приемеш.

# 4 133
Е... като няма какво друго да кажеш..
А сега пък в това, което си цитирала какво пак те обиди?
Въобще не ми е ясно защо така изригна? Нали ти се извиних и ти казах, че грешно си се разпознала. Прочети отново колко мило се държа с тебе, когато скочи, че някой те карал да говориш по някакъв начин. Не, не и не! Simple Smile В никакъв случай! Аз дори не подозирах, че се навърташ из темата.
Няма да те пращам на специалисти или в зоопарка, защото знам, че не ти пука за съветите ми и няма да ги приемеш.

Скрит текст:
Не съм се припознала; както казах, аз нямам такива изрази в речника си. Просто отстрани, писането ти е много агресивно. Възможно е да не го правиш целенасочено, но така се възприема.  С това спирам по темата.

# 4 134
Докато моя приятелка, която се ожени за русенец и отиде да живее в Русе, точно за 2г започна за си говори на русенски. Казва, че като всички говорят така около теб, прихващаш. А тя е чиста шопкиня. От човека си зависи, някои лесно прихващат.  
Вярно е, че от човека зависи. На наш приятел майка му беше от шоплука и винаги си е говорела така. Понякога децата не я разбираха и я питаха,тя обяснява какво означава, но пак си продължаваше както знае.
Мен ме дразни отпочването на нещо, вместо започване.

# 4 135

Това ли наричаш добронамерено питане, а не размахване на пръст?

Скрит текст:
А има ли някой от пишещите тук, който е казвал "пазаря" и благодарение на темата и подигравките в нея вече е решил да "пазарува"?
Или си я карате, както сте си свикнали?Simple Smile

Интересува ме, при забележка изправяте ли говора си.

Познавам много хора от Варна, които говорят меко и две момичета, които говорят твърдо като софиянки. И едната, и другата съм ги питала защо не говорят меко - не искали, не им харесвало. Значи можело да се контролира това. Simple Smile

Кой е тънкообидният в случая и кой прие критиката към диалекта си като омраза към всички софиянци? По тази логика ти трябва да мразиш целия свят.  Laughing
Послушай Софи. Потърси помощ. Само форумът няма да ти помогне.  Peace

ПП Поправи ме, ако греша, но не беше ли ти тази, която няколко пъти е изтъквала, че не е българка и българският не ѝ е майчин език?   Thinking

# 4 136
  • SF
Ами, како Сийке, не беше размахване с пръст. Няма нищо лошо в това, което си болднала. Нямам причини да слушам другата, не я познавам, не ме интересува мнението й, не я намирам за много умна. И мартеница не бих си купила по нейна препоръка. Тя също не се интересува. Несимпатията ни е взаимна. Дори нямах представа, че тя не е от София и пак ще се почувства зле от написаното. Не е било насочено към нея. Но хората вече дадоха примери, че когато се преместят от град в друг, говорът им с времето се променя, значи има и такива, които са разбрали какво питам. Въпросът ми е бил обикновен - като този защо някой се гримира със синьо и жълто. Е, има вероятност на всеки, който се е гримирал току-що със синьо и жълто, да му стане тъпо. Simple Smile
Не й размахвах пръст, даже напротив - няколко пъти й казах, че тя не трябва да говори като нас. Не е забавно, ако всички сме еднакви.
А какво значение има дали българският не е майчин език или е майчин, но не е бащин? Тук има много хора, които пишат с грешки, но регистрацията им във форума е преминала успешно. Следователно няма значение и не дискриминират никого. Хубаво би било да има повече чужденци. В темата щеше да е сладко да се чуе какви български фрази мразят. Естествено, половината потребители щяха да са жестоко обидени. Simple Smile
Дано този път да си ме разбрала правилно, щото повече обяснения не ми се дават. Ще ходя в темата за гримирането и перилните препарати и рискуваш да те оставя цял ден без допълнителни разяснения.

И да се върна на темата - мАсло или маслО. Дано тези, които казват мАсло да не се обидят и тези, които казват маслО - също.

# 4 137
Ма̀сло и масло̀ бяха доскоро дублети. От 2012 година насам остана само масло̀, защото, според проф. Мурдаров, се било наложило нахално (каквото и да означава това  Rolling Eyes).
Но пък нищо на света не би ме накарало да произнеса масло̀, освен ако не ми се наложи да говоря официално или служебно. И понеже не работя с гласа, спокойно мога да си говоря в ежедневието така, както си искам. Без значение чий слух и с какво пиля. Mr. Green
Всъщност, тук си говоря така, както говорят и останалите, и на практика никой за нищо не се дразни.
Моят слух страда дълбоко от масло̀то и млеко̀то, ама на никого не му пука за това, нали? И правилно.  Laughing

# 4 138
Масло̀ няма да кажа никога, дори официално или служебно. Правилното ударение е на първата сричка и се вбесявам, че БАН премахнаха правилната форма дори като дублетна, защото се била наложила грешната от самосебе си... По тази логика скоро ще сложат й при множественото число и изобщо нека се водим по диалектите и неграмотните, защото са мнозинство и се налагат. Млеко̀ също ми дращи слуха.

# 4 139
  • SF
Не, на никого не му пука и аз имам приятели от Бургас, които говорят много различно от мен. Но са ми приятели и много, много им се смея за някои думи, които използват. Едно момче, певец от Бургас, мой близък, непрекъснато ме питаше къде му е тилифона, за да му казвам, че е на тиливизора.
Във Варна момчетата ни канеха да пием кафета-мафета, чашки-машки, по барове-марове... Не се сърдим, не ни дразни - симпатично е даже.
Единствено се впечатлявам, когато по телевизията, в телевизионна реклама или водещ употребява диалектни думи или цели изрази. Когато от екрана ни питат къде ще отмаряме това лято и как оценяме нечие предстаяне.

Общи условия

Активация на акаунт