Фраза, която мразя

• 1 220 134
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 10 605
  • София
на мен по-скоро ми е образ най-близкото.

# 10 606
  • Down south
Според мен, най-адекватен български аналог на имидж  е авторитет.
Мисля, че е точно това  Peace

Жалко, че думи, като бекстейдж, имидж и други странности, като
Цитат
имам пресантимант към нея
каквото и да значи, явно трайно навлизат в речта на българите.

Нямам преки наблюдения, моите се базират на четене тук.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2019, 21:37 от Daylily

# 10 607
на мен по-скоро ми е образ най-близкото.

И според мен е образ, представяне.

# 10 608
"Авторитет" не е с български произход, отново Simple Smile

"Представяне" не е със същия смисъл. "ПресантиманТ", ако наистина е написано така, че и "към" нещо си, си е излагация. Има една потребителка, която много обича да използва сложни думи, ако знаеше и какво значат, цена нямаше да има. Сигурно тя го е написала.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2019, 22:25 от кукумицинка

# 10 609
Току-що Мариана Попова ми напомни нещо, което много ме дразни - "случването". В конкретното нейно изказване: "Преди няколко дни се случи рождения ден на дъщеря ми". Ужас!!!  ooooh! Sick

# 10 610
  • Down south
Може и да не е с български произход, но някак си, "авторитет" звучи, къде-къде по-добре и приемливо (за мен) от "имидж"

# 10 611
  • София
О, да, това със случването като го чуя и ме ме дразнят невероятно много! Какво се случва, това да не е природно бедствие, вулкан да е изригнал или  потоп? Повечето събития ги "случват" хората, т.е. събитията са резултат от човешко действие или бездействие. Ама, сега това е модата, сигурно си мислят, че изглеждат умни и много широкоскроени.

# 10 612
Дайте още примери за "случването", не съм го срещала досега употребено неуместно и ми стана интересно. (даже рима има Joy)

# 10 613
Най-прост пример. Вместо "какво става", "какво се случва". За най-обикновени неща.
На предната ми работа колегата, 35 годишен, много ме дразнеше с това случване.
Понеже работата ни беше в няколко сектора, все обичаше да ме пита какво се случва в другите. Като ми кажеше "Иди виж какво се случва" лошо ми ставаше. Crazy

# 10 614
Дайте още примери за "случването", не съм го срещала досега употребено неуместно и ми стана интересно. (даже рима има Joy)

Като за начало, това например - https://duma.bg/kleymoto-slucha-neshtata-da-se-sluchat-ili-da-st … pdfarchiveId=2861

# 10 615
Благодаря за примерите! Обаче съжалявам, че попитах JoyJoyJoy
Да си бях останала в блажено невИдение...

# 10 616
  • Down south
Прочетох статията.
 Явно "случва се", звучи някак по- елитно в главите на някои Close

# 10 617
  • Германия
За "случването" мисля, че и аз бях писала по-рано, защото много ме дразни. Ето още една статия с примери: https://pavlinav.wordpress.com/2012/01/25/1-13/

# 10 618
Тия чавета от тук ги научих, с цигани нямам вземане-даване.

Не си ли чувала "Чаве нанайси феродо?

# 10 619
Превод може ли?

Общи условия

Активация на акаунт