Фраза, която мразя

• 1 220 116
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 10 635
По-скоро да не любопитстваш много.

# 10 636
  • Down south
"Този израз нещо като “всеки да си гледа в канчето” ли е?"

Идиома е и според мен, на български е по-близо по смисъл до "Не се бъркай, не е твоя работа"

# 10 637
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, моля да коментирате какво е според вас значението на израза  "Любопитството уби котката" и дали според вас има различно тълкуване в различни държави? Заспорихме така малко международно, макар може би и аз не съм го използвала съвсем на място.
Редактирам се, баш на място съм го използвала, така като чета на английски, но предвид подчинеността ми на въпросния човек, явно малко съм попрекалила.
Този израз нещо като “всеки да си гледа в канчето” ли е?

въпросът ти е неправилен. не дали този израз има различно значение в различните държави, а дали има различни изрази (идиоми) в различните държави.
и отговорът е - да. в различните държави се използват различни изрази.
в България най-близи (според мен) е "не си ври носа в чужди работи" или "не пъхай пръст там, където скърца. (по-рядко използван.)

изразът "Любопитството уби котката" е буквален превод от английски и като такъв няма никакъв смисъл в България.
точно като "валят кучета и котки." Wink

# 10 638
Здравейте, моля да коментирате какво е според вас значението на израза  "Любопитството уби котката" и дали според вас има различно тълкуване в различни държави? Заспорихме така малко международно, макар може би и аз не съм го използвала съвсем на място.
Редактирам се, баш на място съм го използвала, така като чета на английски, но предвид подчинеността ми на въпросния човек, явно малко съм попрекалила.
Този израз нещо като “всеки да си гледа в канчето” ли е?

въпросът ти е неправилен. не дали този израз има различно значение в различните държави, а дали има различни изрази (идиоми) в различните държави.
и отговорът е - да. в различните държави се използват различни изрази.
в България най-близи (според мен) е "не си ври носа в чужди работи" или "не пъхай пръст там, където скърца. (по-рядко използван.)

изразът "Любопитството уби котката" е буквален превод от английски и като такъв няма никакъв смисъл в България.
точно като "валят кучета и котки." Wink

В случая аз го използвах на английски, но с човек, който английският не му е роден и е от друга съседна до нас държава, но е много на ти с английския, така че знае всякакви идиоми. 
По принцип когато водим комуникация на английски, използваме английски идиоми.
Като например: "How on Earth...? ", или.... не мога да се сетя друг в момента.
Значението на английски е да не любопитстваш прекалено много (най-общо казано)
Беше провокирано от опит за стопиране от моя страна на бъдещ спор. 
Последва пак задълбаване в проблема  и "please feed my curiosity how this...." ,
след което аз написах The curiosity killed the cat, защото ми писна това врене на носа в нещата и правенето им от муха в слон. (не за пръв път)
Бях предупредена, че като използвам такива изрази, те могат да имат различно значение в различните държави и да се въздържам от подобен изказ. Явно в неговата държава не е безобиден, ако е чел в Гугъл.
После се разрових на български и на въпросния майчин език на колегата, честно казано има разни нюанси тълкувателни, докато в английски материали си е баш на място и не е толкова тежко като израз.

Иначе да си кажа и аз - случването ми е едно от най-омразните, както и "обичане" в разни нови стихотворения.
Някакси не ми върви, измислено наречие.
Странно ми беше и Хубав ден, но като от всякъде ми го казват, почнах и аз да прихващам и да подписвам имейлите с Хубав ден.

# 10 639
  • Пловдив
"Пресантиман" мислех, че го използват хората от поколението на баща ми, т.е. на вашите дядовци.

# 10 640
"Пресантиман" мислех, че го използват хората от поколението на баща ми, т.е. на вашите дядовци.
Наскоро му изтупаха кокалите от праха и го възкресиха.
Има един спортен коментатор - Ивайло "Нойзи" Цветков - полудявам, когато го слушам. Оставям говорния дефект настрани, но такава надута реч ме влудява. Мисля, че преди да влезе в студио, отваря напосоки речник на чуждите думи, забожда си пръста на няколко произволни думи, записва си ги на листче и задължително ги използва. Това, че са без връзка с темата, няма никакво значение Joy
За съжаление не мога да му запомня бисерите.

# 10 641
франкофони сме и затова имаме пресантимани Wink
иначе ще имаме предчувствия, прозрения, проблясъци, интуиция...
догаждане, ако сме по-стари. Simple Smile

# 10 642
  • Германия
Наскоро му изтупаха кокалите от праха и го възкресиха.
Има един спортен коментатор - Ивайло "Нойзи" Цветков - полудявам, когато го слушам. Оставям говорния дефект настрани, но такава надута реч ме влудява. Мисля, че преди да влезе в студио, отваря напосоки речник на чуждите думи, забожда си пръста на няколко произволни думи, записва си ги на листче и задължително ги използва. Това, че са без връзка с темата, няма никакво значение Joy
За съжаление не мога да му запомня бисерите.
Не знаех, че е спортен коментатор. Той има рубрика в offnews, където редовно публикува статии. Те звучат по същия начин, по който ти описа коментарите му. След втория абзац на първата статия се отказах да го чета. Да изразиш една сложна мисъл толкова просто, че повечето хора да я разберат, е много по-голямо умение, отколкото обличането на прости мисли в сложни думи.

# 10 643
франкофони сме и затова имаме пресантимани Wink
иначе ще имаме предчувствия, прозрения, проблясъци, интуиция...
догаждане, ако сме по-стари. Simple Smile
А аз съм го чувала, използвано в изречение със значение нещо като "слабост ми е определен човек'.
И си мислех, че това означава, като не съм учила френски Simple Smile
Добре, че ме светнахте, не че бих го използвала.

# 10 644
  • Пловдив
Редакция - в някакъв уикиречник пресантимана го намерих точно в това значение - близки отношения с някого. Как се е появило и появило ли се е изобщо, нямам представа.

# 10 645
  • SF
Идва от Сантимент - чувство и пре -  предварително, което означава предчувствие. Аз винаги го използвам, когато се шегувам и иронизирам дадена ситуация. Simple Smile

# 10 646
Точно така. "Пресантиман" го използва и майка ми като се майтапи. Означава предчувствие, както го е обяснила Еsmee.

# 10 647
Редакция - в някакъв уикиречник пресантимана го намерих точно в това значение - близки отношения с някого. Как се е появило и появило ли се е изобщо, нямам представа.

то затова не се вярва на уики... всичкото, а се търси надежден източник. Simple Smile

# 10 648
  • Down south
В случая, който цитирах, ставаше въпрос за някаква починала актриса и озползвамата фраза беше "Имам пресантимант към нея"
Така и не разбрах смисъла.

Относно идиомите, не знам, дали една идиома има различно значение в различни страни, по-скоро много идиоми са популярни и се ползват на едни места и същите са непознати на други.
Често чувам
"not the sharpest tool in the shed"
в други части на страната е по-популярно
"not the sharpest knife in the drawer"
или
"not the brightest crayon in the box"

Общо взето едно значение.

# 10 649
В случая, който цитирах, ставаше въпрос за някаква починала актриса и озползвамата фраза беше "Имам пресантимант към нея"
Така и не разбрах смисъла.

Според мен се бъркат сантимент и пресантиман.
В случая става дума за сантимент.
Чувства, емоции.

Общи условия

Активация на акаунт