Фраза, която мразя

• 1 219 286
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 12 570
  • София
Ами не, лично аз не. В различен контекст използвам различен стил. Така и говоря - според ситуацията. В речта си позлвам думи и фрази, които не бих употребила в бг-мамма например. Например "фак!" си е съвсем валидно възклицание сред моето поколение и по-младите от мен, но не бих го употребила писмено в никакъв контекст, защото на нищо не прилича.

И за да не е спам - дразни ме "кецки".

# 12 571
  • В градината...
Електронната поща се приема за официална кореспонденция. Там стилът е друг. А и вече, ако неформални искаме да кажем нещо, си има по-кратки форми за комуникация, където се ползва по-опростен език.

# 12 572
  • пак там
Да, и аз така процедирам. Но по-скоро ми стана интересно кое предизвиква съкращаване на думите - много до мн, между другото до бтв, брб не го знам какво е.

Другото - ясно.

Редактирам - Вероятно по-бавно писане?

# 12 573
Който е набор '80 - '90 знае откъде. От чатовете в mIRC.

BTW = by the way - между другото.
BRB = be right back - след малко се връщам.
BBL = be back later - по-късно ще се върна
AFK = away from keyboard - не съм на компютъра

И т.н.

Някой по-горе написа nz дали е "не знам", или "няма значение", но няма значение е "nz4 , nzch"

Еххх, личи си кой е чатил и си е прекарал голяма част от времето в интернет... :p Heart Joy Joy

# 12 574
  • пак там
Явно съм твърде стара.

# 12 575
Ти на колко години си?
Защото ако си колкото дъщеря ми, очевидно е нормално да не те дразни.
Но нас, на повече години, ни дразни, да.
Ако си пенсионерка от 5-10г, може и да съм колкото дъщеря ти. Разликата между мен и теб е, че първият ми e-mail е от 1994 година, когато ти вероятно си виждала компютър в някое списание или по филмите. Така че мен ме е дразнило някога, с времето съм видял, че примерно в Скайп като пишеш на някой колега няма смисъл да натискаш дори 1 бутон в повече след като ще те разбере без съмнение. Един от основните критерии е колко хора ще го четат отсреща. Ако пишеш във форум и ще го видят 5-10, а може и 1000 човека е задължително да полагаш малко старание. Но като пишеш точно на 1 човек и то доста често, не си струва. Дори губиш времето и на двамата, ако напишеш "няма значение" вместо "нз" или каквото съкращение и двете страни ползват.

# 12 576
Е, само по филмите компютри... Компютър, Правец някакъв, видях и пипнах за първи път в осми клас, преди 35 години. Не помня с конфитюр кога ми е била първата среща, но преди това е било.

Дразнят ме посочените съкращение. Не намирам оправдание.

# 12 577
В посочените чатове не съм писала, от тук ми започна интернет активността. Simple Smile
Скайп също не харесвам и не ползвам.
Даже и в смс не съм писала с такива съкращения.
Не съм пенсионерка и в близките 10 години не се очертава. Simple Smile

# 12 578
Съвсем наскоро, преди няколко месеца ми се случи при чатене на английски да получа BRB.
Пуля се и гледам тъпо. Божкее, викам си какво ли е това? Веднага в гугъл и схванах...Млада съм, но не съм висяла  никога по чатовете.

# 12 579
  • пак там
Всеки явно гледа от собствената си камбанария - и познато, и от високо. Затова и не се разбираме.

# 12 580
Аз съм от пенсионерките, но компютър почнах да ползвам през 1989 год. Така че съм работила с компютър отпреди някои от вас да са били родени. Но не ползвам съкращения, освен приетите за мерки и други от този род. Особено пък съкращения от английски. Не оправдани са. Лично мен ме дразнят. Въобще всичко, което има български аналог ме дразни. Но кой както иска да си пише.

# 12 581
  • В градината...
В училище видях компютър през 1984-та. Скоро след това започнахме да учим програмиране. Това няма нищо общо с чатове и подобни.

# 12 582
Отговорът ми беша към ВCD, която предполага, че по-възрастните от нас през 1994 год. са виждали компютри само на кино. Да, ама не.
И вярно, че няма общо с чатове.

# 12 583
  • София

Редактирам - Вероятно по-бавно писане?

При мен не, аз пиша достатъчно бързо. Един пълен член няма да ме забави. Просто мисля, че стилът го позволява, даже в някои отношения го предпочита, а аз съм "за" стиловото разнообразние. Донякъде и работата ми изисква постоянно приспособяване към един или друг стил. 
Разликата между чат и мейл е като между телеграма и писмо. Според мен. Със съответните стилистични характеристики и ограничения.

По чат-румс от типа на Mirc не съм висяла, аз съм съвсем малко по-млада, пък и се сдобих с компютър чак като студентка. Повечето съкращения съм усвоила от скайп, години наред беше основен комуникационен канал между връстниците ми, и с годините съм си изградила навици и похвати, които използвам само при тази форма на общуване.

# 12 584
  • Испания
Чувам току-що по телевизията: "Аз съм яйчар", казано от една девойка. Чудя се каква е тази професия, пък тя била казала "ейч ар".

Общи условия

Активация на акаунт