Фраза, която мразя

• 1 219 062
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 12 975
Този блогър с мАслото - голямо търсене е паднало.Simple Smile Така и не разбрах защо все пак не е погледнал в речника на БАН, след като толкова е държал на него. Постът му е от 2008 г., последният речник на БАН по това време е бил от 2002 г., можел е да погледне и да види, че още тогава е включено само "маслО". Колко изгубено време! А можеше да го отдели за други неща - например да научи разликата между "превеждам" и "привеждам" (прЕвеждам аргументи?). Както и че се пише "Български" (с главна буква) само когато думата е част от заглавие или име, в останалите случаи се пише с малка буква - "български". Това е нещо, което ме дразни, както и писането на "българин" винаги с главна буква (Българин), сякаш така ставаме по-големи патриоти.

# 12 976
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Блу, не говорехме за мекото говорене, а за за слагането на "е" след глаголи, които завършват на "м" в мн.ч.
Иначе съм на 1000% съгласна с поста ти.

Това си е характерно за шопските диалекти по обяснима причина - при тях завършват на "м" глаголите в единствено число.
Че одим да купим един леб (сам)
Че одиме да купиме един леб (с детето)

Има си причина тоест.
чак сега разбирам, че във видинско, монтанско и отчасти врачанско са шопи.
Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 12 977
  • София
Dobri, а при тях как е единственото число, пак ли с "м"? Не съм запозната, не ми е правило впечатление.
Разбира се, че може да не е характерно САМО  за шопите, обяснявам конкретно при тях как е и защо "ме" кат.
Впрочем покрай онлайн училището установих, че учителката на дъщеря ми също мека, а най-интересното е, че прави забележка на децата, ако го правят, обяснява, че е грешно, и след 5 минути самата тя го прави Simple Smile Явно не се усеща. Не я плюя, според мен е много интелигентна и приятна жена.

# 12 978
от Видин - аз ходиМ, ние ходиМЕ.
Дори не знаех, че има такова чудо преди да го чуя във Видин. Simple Smile
И за софийско (Банкя) си мислих, че е по-скоро изключение.

# 12 979
  • София
от Видин - аз ходиМ, ние ходиМЕ.
Дори не знаех, че има такова чудо преди да го чуя във Видин. Simple Smile
И за софийско (Банкя) си мислих, че е по-скоро изключение.

Същото значи, не е изключение Банкя. Ходим/ходиме - така си говорят и в околософийските села, и в Дупница и региона, и сигурно на още много места.

# 12 980
За ръпането Simple Smile
Скрит текст:

# 12 981
ръБането беше.
Simple Smile

# 12 982
  • Испания

# 12 983
Майко мила!

# 12 984
Трябваше и ръФам да сложат. Joy

# 12 985
и рУпам...

# 12 986
  • Испания
Е, няма пълно щастие.

# 12 987
Ааа, рупам си е екстра Joy

# 12 988
Рупам е от хрупам.
Не е същото.

Работех преди години в Брезово.
Там казваха румна ми.
Брей, докато разбера, че е "хрумна ми", бая време мина.

# 12 989
  • Испания
Наличието на езикова култура, за която все пиша, предполага, че знаеш как да се изразяваш в различна езикова среда.

Преди години се забавлявах, говорейки в някое софийско село на шопски и в друго, македонско, на местния диалект. Обаче, отивайки в МОН, РИО, БНТ, БНР или друга официална институция, и през ума не ми е минавало да не говоря на нормативния български език.

В тази връзка сега се сетих за филма "Мера според мера". Обожавам филма и езика на героите му. И сега, като пиша, гласът на Руси Чанев звучи в ушите ми.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 00:39 от 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬

Общи условия

Активация на акаунт