Фраза, която мразя

• 1 207 520
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 14 190
"Кметът роди" ми е любим пример за това колко нелепо звучи липсата на род.
"Кака Пена е готвач" също звучи свежо. Или окончанията за род отпадат само от "престижни" професии Simple Smile
Сега пак ще се спомене "хирург", но май това е и единственият пример, в който професията не може да приеме естествено българското окончание за род.
Да не говорим, че съм чувала "Мария е мой приятел" и прочие примери, които звучат като изречени от малцинствата.

# 14 191
А какво е недооцета?

Хора, които в желанието си да бъдат забелязани и " да оставят следа", са в състояние да сътворят чутовни простотии.
Все са притеснени, че ще останат недооценени.

Странна дума.Откъде се появи?Жаргон някакъв? Съкращение на недооценени?
Та говориш за съсипване на езика.

# 14 192
  • SF
Недооцета е множествено число?
Редакторът ми го подчертава - не разпознава думата.
Недооцето или недооцет е единственото число? Женски род има ли?
Поредната измишльотина. Ще напиша "Няма такава дума!", пък недооцетата да си реагират.
По-добре да я заменям с някоя английска популярна дума - wannabe - нещо такова ли означава недооцет(а)? Шансът да ме разберат е много по-голям. А за мен смисълът в общуването е да ме разбират.

# 14 193
  • IT
Колега е дума, която в единствено число няма род(от латински е), защо е така не знам. Това го научих от италианския език, който има мъжки и женски род, но специално за колега не се изменя самата дума, но всички прилежащи към нея части на речта да.

# 14 194
Аз пък знам, че самата дума „колега“ е в женски род. Та ако ще трябва да я побългаряваме, по-скоро трябва да е „един колег“. Simple Smile

# 14 195
  • В градината...
Мисля, че тук много хубаво е обяснено.
https://ladyzone.bg/laifstail/lica/sashtestvuva-li-duma-kolezhka.html

# 14 196
  • София
Има разлика, не зная как да го изразя научно, затова давам практически примери.

"Иванова е добър лекар/учител/дизайнер/хирург - да.
Обаче как да кажа "ЛекарЯт идва ей сега", ако е жена?
 Дизайнерката ми предложи сиви стени и пембен таван.
Хируржката ме попита имам ли болки.

# 14 197
  • SF
Когато е важно да се уточни полът, явно се добавя наставката за женски род.
Като се представя, че съм дизайнер, аниматор или журналист, не ми е важно да им казвам, че съм и жена.
"Тя е чудесен възпитател! Невероятен логопед! Има подход към децата, защото е психолог и педагог. Доктор на науките е."
Да, може да се каже, че е възпитателка, логопедка, психоложка, педагожка. Докторка на науките май не е добре.

# 14 198
  • В градината...
Това ми напомня на ж.р. на хомеопат. Мислех, че е хомеопатка, а то се оказа - хомеопатичка. Та така де.

# 14 199
  • София
Като се представя, че съм дизайнер, аниматор или журналист, не ми е важно да им казвам, че съм и жена.
"Тя е чудесен възпитател! Невероятен логопед! Има подход към децата, защото е психолог и педагог. Доктор на науките е."
Да, може да се каже, че е възпитателка, логопедка, психоложка, педагожка. Докторка на науките май не е добре.
Струва ми се, че първият вариант ще го каже по-начетен и книжовно говорещ човек.

Ако ми кажат "колега Куку" - ми звучи смешно, макар полът ми да е очевиден. Smile

# 14 200
  • Пловдив
Дито - да, Владко Мурдаров е авторът на статията наистина, бях забравила.
Скрит текст:
Явно съм я чела в "Правен свят". Коментарите под нея са... абе, като тук, всъщност не като тук, а почти като в политикански форум. Wink Мурдаров - доносник, да се скрие, в моята диплома пише "юрист", а не "юристка", и прочие дивотии.
На едно място дори прочетох, че в класификатора на професиите те били в мъжки род, в законите били в мъжки род и следователно статията на Мурдаров противоречала на чл. 4, ал. 1 и 2 от Конституцията (фейспалм, дет` съ вика). Даже не съм сигурна дали го разбрах и дали е пародия, или на автора на този коментар му хлопа някоя дъска.

# 14 201
  • София
Колкото по- неграмотен е човек, толкова по- силно прегръща разните нововъведения, целящи опростяване на езика.
Бяха надали вой да се премахне пълния член- нямало нужда от него.
Че и правеха аналогия с другите езици- колко лесно и хубаво била на английски, да сложиш отпред едно "the".......
Сега, пак от неграмотност не се прави разлика между "Госпожо Директор" и "Директорката Павлова".

Само ми е интересно, защо на жените масово не им пука, че игнорират пола им?
Пак ли от комплекса за уеднаквяване с мъжете?

# 14 202
  • Пловдив
Колега е дума, която в единствено число няма род(от латински е), защо е така не знам.
На латински е така, аз го научих от самия латински език, учехме го в първи курс в университета (нищо не помня, освен това и още едно-две подобни неща). Само че ние говорим на български, а не на латински. Дума, взета от чужд език, веднъж взета, обикновено се подчинява на правилата на езика "приемник" (вземащия).

# 14 203
Берлинале вече няма да има награда за мъжка и женска роля. Наградата е за изпълнение. Да не обидят някого....
Няма много връзка с коментираното по-горе, но реших да поспамя.

# 14 204
  • София
Ами с толкова полове...някой/я/е ще се обиди

Общи условия

Активация на акаунт