Фраза, която мразя

• 1 207 687
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 14 250
  • София
Учителят учи хората. Не преподава. Учителят учи децата на четене и писане. Не им преподава четене и писане. 

# 14 251
Ама учи ме на химия и физика някак си не върви. Разсъждавам си.

# 14 252
Учителят учи хората. Не преподава. Учителят учи децата на четене и писане. Не им преподава четене и писане. 

Е, това е в началното училище. В по-горните степени се срещат и преподаватели – влезе, изпее си урока и си излезе. Без да го е грижа за нещо друго, дори за нивото на знанията, които сее. Такива „учители“ ги наричам чиновници – заради манталитета.
Но слава богу, все още се срещат и учители – от онези истинските, носителите на възрожденския дух.

# 14 253
  • София
Преподаването дава послание за някаква дистанция - не те учат директно, а ти представят някакво знание, което ти сам да смелиш. Затова преподавателите са в университета, а не в училище. Макар че всичко е учене. Журналистите просто не мислят, проспали са основната част от обучението си.

# 14 254
Знам, че преди време някой спомена, но много ме дразни "хапва". Как никой вече не яде, не се храни, не закусва, обядва и вечеря. Всички хапват.
Хапвам, когато бързам за някъде и вземам нещо набързо и едва ли не в движение. Или съм на диета.
"Случва се" още ми оглавява класацията, но хапването я настига.

Аз ще да съм била най-вероятно.
Аз пък си ям, отивям да ям, какво ще ядем, яде ли, няма хапвам в речника ми.

# 14 255
"Хапни нещо" като подкана към болен или злоядо дете приемам. Нищо и няма на думата. Но да се ползва за щяло и нещяло ме дразни.

# 14 256
  • София
Хубаво е учителите да са преподаватели. Може да приемем, че учителят им подава, преподава знанието. Всяко дете поема според капацитета и настройката си.

# 14 257
  • SF
Аз не разбрах коя фраза мразите - учител или преподавател? Те са почти синоними.
В училище са преподаватели и учители, а в университетите са преподаватели, обикновено с титли. Предполага се, че студентите вече са научени и трябва само да усвояват професия, специалност. Предполагам, че за семейства, в които има ученици и студенти, двете думи доста се преплитат.

# 14 258
  • ту тук, ту там
Ужасно се дразня, когато всеки официален празник в България бива наричан национален. Вчера не беше национален празник, а официален.
Всяка държава има едно знаме, един химн, един национален празник. Националният празник на България е 3-ти март.

# 14 259
Ами то от толкоз празници, хората се объркаха вече. Stuck Out Tongue Winking Eye Кой каквото прави, ние все празнуваме. Joy Щастливци сме. Wink

# 14 260
  • София
Отдавна гледам на празниците като на поредния почивен ден. Може би единствено 24-ти май ми е по-сантиментален.

# 14 261
  • Пловдив
Според мен пък учителят си преподава, но въпреки това да го наричаш преподавател (че звучи по-така), е маниерна изгъзица. Wink

# 14 262
Тонът в темата нещо... Можехте да спрете след "звучи по-така". А дали сте права е друг въпрос.

# 14 263
И аз мисля, че за средно образование е подходящо да се ползва учители.
Преподаватели са във ВУЗ-овете. Уни-та, казано съвременно. Simple Smile

Ето
утка
Скрит текст:
и тетка
Скрит текст:

Водопроводни части са.

# 14 264
  • Пловдив
ОК, малко по-силен израз използвах. Вместо него да се чете "превземка" или "престараване", според вкуса.

-----

Да се допълня по темата. "Ти си противоречиш" често ме дразни, защото се използва наляво и надясно, вкл. към хора, които изобщо не си противоречат, а само говорещият не е съгласен с тях или пък си мисли, че си противоречат, докато всъщност противоречие няма. Разбира се, винаги може да се постави въпросът според кого няма, но да не се задълбочаваме толкова. Поради тази причина и изразът сам по себе си ме дразни.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 13:11 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт