Фраза, която мразя

• 1 217 996
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 005
Речникът на БАН не е излъгал, има и "претакам". Отивам да претакам, ще претакам. Но В МОМЕНТА претакВам.
Отивам да източа вода, ще източа вода. Но В МОМЕНТА я източВам.
Ако не разбирате разликата, просто няма смисъл от повече примери.

Ако речникът на БАН не е излъгал, значи ти лъжеш, защото твърдиш обратното на тях. Simple Smile Така излиза по твоята логика. Защото те са тези, които определят правилата и утре може и да включат "претаквам", но засега не са.

Речници ползват всички, които се интересуват от това кое е правилно.

# 16 006
За пликове/торбички/чантички - мен страшно ме дразни найлонка.
Лично аз ползвам "торбичка", за всякакви найлонови. Ако е голяма, тип Кауфланд/Била/Лидл - торба.
Плик го приемам само в значение за плик за писмо или плик за юрган/одеяло.
А не знам защо, Магдена ти чувала ли си, плик казваха едно време на официална чанта, тип портмоне, но по голямо. По време на моя абитуриентски бал, т.е. преди н.е. Joy

# 16 007
В моя речник "претаквам" няма.

# 16 008
  • Пловдив
ДеВа, да, сега като ми казваш, чувала съм за чанта плик, но наистина много отдавна и рядко. Те приличат на пощенски плик, поне това е моето обяснение. И май може и голяма да е, но не споря.
И моята абитуриентска приличаше на пощенски плик, но беше по-голяма от портмоне - беше среден размер чанта. Нищо чудно такава да е била тогава модата.

# 16 009
ДеВа, да, сега като ми казваш, чувала съм за чанта плик, но наистина много отдавна и рядко. Те приличат на пощенски плик, поне това е моето обяснение. И май може и голяма да е, но не споря.
И моята абитуриентска приличаше на пощенски плик, но беше по-голяма от портмоне - беше среден размер чанта. Нищо чудно такава да е била тогава модата.

Точно. Не бях се замисляла, че точно като пощенски плик беше. Да, и моята беше средна, имах предвид, че не беше с дръжки, а тип портмоне.

# 16 010
  • София
"Чанта-плик" е това, което сега се нарича с хубавата бг дума "клъч"

# 16 011
  • Пловдив
И аз се замислих дали не е същото, но клъчът няма дръжка, а пликът май може и да има.

Моята абитуриентска чанта имаше дръжка. Аз не съм я наричала плик, де, че малко са ми неясни границите на понятието. Плоска чанта с "капак".

# 16 012
Цитат
плик за юрган/одеяло
Мъжът ми на горния чаршаф казва "калъфка", много ме дразни. За мен калъфка е само това, което върви с възглавницата.

Друга негова думичка - казва "закачалка" на  онази примка, която е зашита на дрехи или кърпи и се използва за окачването им.

# 16 013
  • Пловдив
Онова, в което юрганът се пъха, и за мен е калъфка. Grinning Майка ми го наричаше пък торба. Торба за юрган.

Също и за онова на дрехите не виждам причина да не бъде закачалка.

# 16 014
Тези неща, на които аз казвам "закачалка", са на снимките по-долу, а примката на кърпите я наричам "окачалка":

Скрит текст:

# 16 015
И аз казвам закачалка.
Татко му казваше клюп Simple Smile Ловешко.

# 16 016
  • SF
В София големите найлонови торби, кесии, чанти и т.н. са пликове.
"Дай ми един найлонов/хартиен, стар/нов, бял/черен плик!"
Стана "торбичка" 1. поради масовото пазаруване с многократни торбички. Онова същото нещо, ако е изработено от плат, а не от хартия или найлон, вече е торбичка (за многократна употреба).
И 2. - привнесе се от магазинери, които не са израстнали в София и не са пазарували с хартиени или найлонови пликове.

Ще претакам зелето, Вчера претаках зелето и в момента пак го претакам. Но като казахте "претакВам", чувала съм го, вероятно произнасяно грешно или диалектно.

В София не казваме пликчета на бельото, така че "Носиш ли пликчета?" не предизвиква усмивки, освен ако някой не се прави на интересен. Но смешката му не би била мащабна и кой знае колко успешна.

Дева, тук казваме "клюп" на нещо като примка. Ако направиш на въжето клюп, можеш да го закачиш на закачалката. Ако ти се скъса лентичката на врата, с която си закачваш якето, направи й клюп и временно ще можеш пак да си го закачиш. Simple Smile

# 16 017
"Пликчета" са модел дамски гащи от преди времето на бикините. И затова вече не се използва, не защото е София.  Когато бях в много младенческа възраст съм чувала за "пликчета".

# 16 018
И 2. - привнесе се от магазинери, които не са израстнали в София и не са пазарували с хартиени или найлонови пликове.
Това е златно Joy

Как ли са казвали в София на найлоновите пликове от плат в годините и вековете преди изобретяването на найлона Thinking

# 16 019
Пликчета, за дамско бельо, може само жени на към 80+ да ползват в речника си. По-младите не ми се вярва.

Общи условия

Активация на акаунт