Фраза, която мразя

• 1 218 966
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 17 895
От кога на хановете им се казва канове? Кан Кубрат, кан Омуртаг, кан Тервел...

Мисля, че "кан" е по-близо до истината от "хан", а титлата на владетеля всъщност е била "кана субиги".
В днешно време някак е било променено на "ювиги хан".

# 17 896
Течен прах за пране. Откъде се пръкна това недоразумение Confused Толкова често го срещам, че май скоро ще бъде правилно.

# 17 897
Откъдето и наливните цигари, а навремето - наливна захар. От неграмотни хора, които понятие нямат от физика.

# 17 898
Течен прах за пране. Откъде се пръкна това недоразумение Confused Толкова често го срещам, че май скоро ще бъде правилно.

Направо ахнах! Изобщо досега не се бях замисляла какъв абсурд е това съчетание течен прах за пране.

# 17 899
  • SF
Мисля, че "кан" е по-близо до истината от "хан", а титлата на владетеля всъщност е била "кана субиги".
В днешно време някак е било променено на "ювиги хан".

Да, на чужди езици титлата се произнася с К.
Но на български му казвахме хан.

# 17 900
  • София

Тук и аз съм виноват. Често правя тоя лапсус без да се замисля. Отивам в ъгъла на темата и ще се срамувам от себе си до появата на нов форумен грешник.

# 17 901

Тук и аз съм виноват. Често правя тоя лапсус без да се замисля. Отивам в ъгъла на темата и ще се срамувам от себе си до появата на нов форумен грешник.

За да сте сами в ъгъла, и аз идвам там. Течен прах - кой да се замисли, ужас!!! И мен ме е срам от себе си, като се сетя колко години съм го употребявала този абсурден израз

# 17 902
Е, то това е като "Веро" вместо "препарат за съдове", "Ксерокс", вместо "копирна машина", не е точно същото, но и "прах" е станало като нарицателно. И е по-лесно за изговаряне от "препарат" (друга дума има ли? ).

# 17 903
Гел за пране не е ли още по-лесно за изговаряне?

# 17 904
Гелът не е течен.

# 17 905
А какъв е?Твърд?Прахообразен?

# 17 906
Странно. А на течните препарати за пране, когато надписите не са на български, буквално пише гел. Simple Smile

Скрит текст:

и т.н.

# 17 907
Да, проверих току-що - наистина пише Гел на течните перилни препарати. Simple Smile

# 17 908
Характерното за течностите е, че запълват съда, в който са налети, независимо от формата му. Тоест нямат своя форма и заемат формата на съда, а ако няма съд се разливат. Гелът прави същото и затова за мен си е просто течност с голям вискозитет.

# 17 909
Много ясно, че е течност гелът. Гъста течност.
За обема на съда не съм съгласна. И прахообразни го запълват и нямат собствена форма.
Просто агрегатното състояние е различно и твърдите се казват насипни, а течните - наливни.

Общи условия

Активация на акаунт