Фраза, която мразя

• 1 218 194
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 18 465
Хак (тълковен речник)
Възнаграждение за отработено, полагащ се дял; заработка, заплата. Получи голям хак.
• Изяждам/изям хака (на някого). Разг. Ощетявам.
• Хак ми е. Разг. Заслужавам си неприятностите.

# 18 466
Аз последното съм чувала.
Така ти се пада, заслужаваш си го.
Хак като бърз път от ИТ сферата ли е? Не е ли шорт кът?

# 18 467
  • Down south
Хак да ти е!
Заслужаваш си го. Нека ти е!

Четейки темата и виждайки, как думи от английски език биват системно употребявани и вмъквани в речта, се чудя, как се справят хората, които не говорят английски.

# 18 468
Четейки темата и виждайки, как думи от английски език биват системно употребявани и вмъквани в речта, се чудя, как се справят хората, които не говорят английски.
По същия начин както досега сме се справяли с изрази като дежа ву, бон апети, одеколон, авангард, ар деко, папие маше, потпури и т.н. без да говорим френски. Като се замисля обаче няма френски фрази които да ме дразнят като се ползват на български, вероятно защото се ползват отдавна и еквивалентът им вече се е изгубил. Английските фрази ме дразнят, защото зачеркват съществуващия език заради нечии мързел.

# 18 469
Още повече, че някои от споменатите френски думи са заемки,а не чуждици- ар деко например. То си е наименование на стил, течение.

# 18 470
Може би "хак" произлиза от ИТ сферата, но вече се употребява за всякакви съвети за всичко. Как да си излъскаш плочките в банята, как да забиеш пирон, без да си насиниш пръста или да изкривиш пирона, как да махнеш залепнала дъвка от дреха, и т.н.

Такъв съвет/трик/номер/хитринка се нарича lifehack, предполагам, че в един момент лайф отпада и остава само хак. Simple Smile

# 18 471
Може би "хак" произлиза от ИТ сферата, но вече се употребява за всякакви съвети за всичко. Как да си излъскаш плочките в банята, как да забиеш пирон, без да си насиниш пръста или да изкривиш пирона, как да махнеш залепнала дъвка от дреха, и т.н.

Такъв съвет/трик/номер/хитринка се нарича lifehack, предполагам, че в един момент лайф отпада и остава само хак. Simple Smile
Да си го ползват със здраве в ИТ сферата тогава. Аз с какво съм виновна, та да ме задължават да го слушам от всякъде? Thinking

# 18 472
Скрит текст:

Да си го ползват със здраве в ИТ сферата тогава. Аз с какво съм виновна, та да ме задължават да го слушам от всякъде? Thinking

Кой те задължава Flushed

# 18 473
Тук се получи голяма мешавица обаче.
Не бъркайте думата хак, дошла от персийски и отдавна настанила се у нас, с английската дума хак, която само звучи като първата, но нямат нищо общо.

Значение на думата хак
хакът, хака, мн. хакове, (два) хака, м. Разг. Възнаграждение за отработено, полагащ се дял; заработка, заплата. Получи голям хак.
• Изяждам/изям хака (на някого). Разг. Ощетявам.
• Хак ми е. Разг. Заслужавам си неприятностите.

https://www.merriam-webster.com/dictionary/hack

https://en.wikipedia.org/wiki/Life_hack

# 18 474
Hack (английското) първоначално значи най-общо "сека", "насичам", "посичам" и пр., после започва да се употребява за пробиване на защити в компютърната сфера (хакване), оттам се стига до значението му на хитринка или намиране на по-пряк и бърз начин за вършене на нещо в съчетанието life hack (на това бих му казала полезни съвети).

# 18 475
И аз го свързах с хакването, намиране на директен/лесен начин за достъп.

# 18 476
  • SF
А видеата, които обсъждате с хакването, предимно дават идеи как да преправите нещо, така че да изглежда като друго нещо. Влагат се умения. Например от тел за разбиване на яйца как да се направи абажур за нощна лампа, от гъбка за миене на чинии - краче или държач.

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 10:12 от Esmee

# 18 477
А видеата, които обсъждате с хапването, предимно дават идеи как да преправите нещо, така че да изглежда като друго нещо. Влагат се умения.

Точно така - така наречените "хакове" дават полезни съвети/идеи. Т.е. пак си има съвсем съвременни и въобще неархаични думи за това.

Готварските видеа са безумни, според мен. Повечето - минимум 90% от тях, дават съвети за рецепти, подходящи за глезени отраснали деца, които никога не са гледали мама/баба/леля как готвят. Да не говорим, че е супер изнервящо как на забавен каданс показват как старателно се реже, примерно, картоф на филийки, как пак така старателно се слага всяка филийка на тиган, и т.н. Кой работещ човек (и жена, и мъж) ще си губи времето да прави всичко това толкова старателно и най-вече бавно.

Но покрай готварските рецепти се сетих за още една дума, която много ме дразни - "овкусявам". Ама моля ви се, подправям е (яденето, салатата, пържолите или каквото и да е там, без сладкарските изделия), т.е. слагам подправки.

# 18 478
  • SF
Аз все още им казвам хитринки, идейки. Вчера давах такива дизайнерски за новия полуготов апартамент на приятел.  "Хак" е малко като да си откраднеш чужда идейка. Хакерите хакват нечие решение и си го ползват - това е смисълът на "хак".
Никога не го бях срещала като заработка, заслужен дял, но според мен това са две различни думи, омоними. Едната идва от английски, другата от .... иврит ли казахте???

Когато гледаме видеа или телевизионни предавания със съвети за диети, разбираме колко много неща още не сме яли.
Из пост в инстаграм. Simple Smile

# 18 479
да споделя един хак - спестено време за изглеждането на нарязването на картоф
видеата в ютюб могат да се пускат на скорост 1.5, 1.75 и 2.0

Общи условия

Активация на акаунт