Фраза, която мразя

• 1 218 158
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 18 540
  • Пловдив
Така се е казвало някога официално, нямало е друг израз - забавачка или забавачница. На мен ми харесва, баба ми го използваше.

# 18 541
Едната ми баба казваше забавачница.

# 18 542
Чак пък официално... Официално винаги си е било детска градина. Simple Smile
И аз имах баби и дядовци, а и изобщо в нашия град никога не съм чувала да се използва тази дума. За първи път я чух като дете от едни северняци, които ме питаха дали ходя на забавачка. В първия момент даже не разбрах какво ме питат, та се наложи нашите да ми я „преведат“. Simple Smile

# 18 543
Забавачница/забавачка не е от съвременния речник, но журналистите се правят на интересни.
В северна България беше по-популярно, в южна не съм чувала.

# 18 544
"Детски дом" не е ли синоним на дом за сираци/за лишени от родителска грижа?

# 18 545
детски дом е имало много отдавна, давали са ги в понеделник и са ги взимали в петък,
от свеки съм го чувала

# 18 546
  • Пловдив
Гугъл напосоки:
На 30 ноември 1884 г. в Пловдив е осветена първата българска детска забавачница, създадена от женското благотворително дружество „Майчина грижа“. На 1 април 1926 г. е създадена първата в България забавачка за работнически деца.[76]
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2

Първата детска градина (забавачница) в Разград е открита на 1 септември през 1891 г.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D … D0%B8%D0%BD%D0%B0

...сграда, заемана дотогава само от детска градина, наследница на забавачницата при действащия в миналото манастир.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0%D … D1%80%D0%B0%D0%BD

90-те години на XIX в. носят и създаването и на първите т.нар. „забавачници“ в Петрич и региона, в които се обучават деца в предучилищна възраст.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87

Очевидно не съм си направила извода само от това, че баба ми е употребявала дадена дума, но всъщност И от подобен факт може да се направи много вероятен извод, че именно тази е по-старата масова дума от нормативния речник за наричане на нещото и съвсем не е само журналистически оборот като "насъщния" и "коженото кълбо", независимо че днес не всички са я чували в друга употреба.

П.П. Баба ми не беше севернячка и беше родена през 1908 г.

Последна редакция: нд, 10 сеп 2023, 13:25 от Магдена

# 18 547
  • ту тук, ту там
И в СИ е дом. Трябва да взема детето от дОма.
В Пловдив чувам както "ходи на градина", така и "ходи на градинка", но второто е вследствие на масовото използване на умалителни за всичко. Simple Smile

Ооо, аз съм от най-североизточния североизток, но никога не съм чувала някой да казва така!

# 18 548
Детските градини са целодневни или седмични заведения,а забавачките полудневни.При забавачките дори и следобедната смяна не се спи там.Забавачка приравнявам на предучилищна,поне аз де.

# 18 549
Аз пък след детската градина една година ходих на английска забавачка в местното ми читалище в София преди около 45 години.

# 18 550
И аз ходих на английска забавачка,в годината преди първи клас.Да и помня към учителката се обръщахме с "комрит" Станчева.

# 18 551
  • España
Преди години ( не знам сега как е) имаше ДГ , даже ЦДГ ( целодневна детска градина) за деца от 3 до 7 години и те , разговорно казано , ходеха “на градина” . Имаше и ОДЗ ( обединено детско заведение ) , което включваше и малките от 0 до 3 години , които бяха в сектор ДЯ ( детска ясла) , имаше и само ДЯ , а малките ходеха “на ясла”.Учителите в ДГ, ЦДГ и ОДЗ бяха госпожа Шонева…госпожа Венкова и тнт ( преди 90-та “другарката”) , а разговорно те бяха “госпожИ”  или “госпожици” ( в моя случай , както писах по-горе , “безкожица” 🤪) . А възпитателите в детските ясли винаги са били медицински сестри и се назоваваха “сестра Янева”, сестра Пенева и тнт.

# 18 552
  • Пловдив
"ДОма" за ДГ в Североизтока и аз не съм го чувала, мъжът ми е оттам, но като работех в Сливен - да.

# 18 553

П.П. Баба ми не беше севернячка и беше родена през 1908 г.

А моите баби бяха родени през 1914 г. едната и 1919 г. другата. Никога не са казвали „забавачка“, нито някой друг в нашата селищна система. Simple Smile
Хем единият род беше учителски, те ако не знаят кое как се нарича...

# 18 554
И в София май се е казвало "Детски дом", има даже такава спирка в кв. "Студентски град", но не знам преди колко време е било това. Имах и една по-възрастна съседка, която все ме питаше преди години дали детето ми ходи "на дом".

Общи условия

Активация на акаунт