НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 51 179
  • 721
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте,момичета   bouquet
След дълго отсъствие се завръщам с огромна болка в сърцето,след като най-добрият ми приятел и човек ни напусна преди 2 дни  Cry
Храната последният месец няма да коментирам  Naughty
От утре обратно при Вас  Rolling Eyes

# 346
Вили, моите съболезнования!

# 347
Благодаря , Шоки  Hug

# 348
В последното обобщение на книга от Шоки едната точка е да се спи 10-12 часа.
Бих искала да спомена, че при мен магнезиевият цитрат има точно такъв ефект.
От години имам затруднения със съня и се налага да прилагам различни методи за по-добър сън.
Тези дни научих, че причина за влошения сън би могъл да е ниският прогестерон.
Неща, които ми помагат да спя, са тапи в ушите, кърпа или възглавница върху очите, удобно легло.
Чела съм, че проблем е, че циркадиевите ни ритми са нарушени поради изкуственото осветление, оттам и нарушения в съня.
Въпросът ми към всички е какви методи има за подобряване на количеството и качеството на съня, които при вас работят.

# 349
Да, ниският прогестерон при естрогенова доминантност може да причини и проблеми със съня.

А за подобряване на съня Сара Балантайн дава няколко съвета:
1. Да се носят жълти очила вечерно време.
2. Да се спи в прохладна и тъмна стая.
3. Да се създаде някакъв ритуал около лягането и да се спазва всеки път.
4. Леглото да не се използва за друго, освен сън и секс.
5. Да не се гледат филми на ужасите или да се четат такива книги преди заспиване (или въобще да се избягват такива превъзбуждащи занимания).
6. Да не се стои на компютъра и да не се борави с мобилни телефони или други устройства с електронен дисплей през последните 2-3 часа преди лягане.
7. Да се взимат мерки за намаляване на стреса през деня.
8. Да се търсят начини за нормализиране на секрецията на кортизол в хода на денонощието - да не е висока вечер, а ниска сутрин. Това не е лесна работа...
9. Да минат 2-3 часа между вечерята и лягането.

# 350
  • SA
Виляна, сьжалявам за загубата ти!  Hug

За сьня, аз нямам проблеми с него и не мога да споделя нищо от личен опит.
Но в книгата на Кресьр, която четох неотдавна, имаше глава посветена на сьня. Горе-долу сходни мерки предлага и той с тези, които е изброила Шоки.
За оранжевите очила, той препорьчва ето от този тип:
http://www.amazon.com/Uvex-S1933X-Eyewear-SCT-Orange-Anti-Fog/dp/B000USRG90
Смята, че е добре да се носят след залязване на сльнцето, докато си легнем. Спирали сините льчи, които основно повлиявали секрецията на мелатонин.
И другото, което ми беше направило впечатление, препорьчваше една компютьрна програма, която променяла подходящо цветовете на компютьрния дисплей, според това дали е ден, или нощ и с това сьщо допринасяла за намалено излагане на синя светлина. Ето, за това става вьпрос:
https://justgetflux.com/

И за хора, които са на много ниско-вьглехидратно хранене и имат проблеми сьс сьня, да увеличат малко вьглехидратите, особено вечер ( май при Юлето това беше подействало добре).

# 351
А може ли да припомните как се подобрява прогестеронът с естествени методи?

# 352
Ако се зачетеш по темата estrogen dominance или пък how to increase progesterone levels naturally, ще намериш много съвети. Посочват един куп възможности - и чрез промени в храненето и начина на живот, и с хранителни добавки, но от добавките според мен няма смисъл да се прибягва до билкови извлеци и подобни, а само до витамини и минерали от рода на магнезий, цинк, витамин Б6. Embarassed

Аз чета сега една статия на д-р Хийни за взаимодействието на вит. Д с калция (http://ajcn.nutrition.org/content/88/2/541S.long). От нея излиза не само, че след достигане на определено ниво в кръвта на вит. Д калцият повече не се повишава, но също излиза, че вероятно по-големият прием на калций с храната увеличава нивото на вит. Д в кръвта, т.е. увеличава активацията на вит. Д. Това би обяснило защо в едно друго проучване, в което жени приемат или само калций, или калций + вит. Д, или плацебо, групата с калций + вит. Д има най-голямо понижение на риска за ракови заболявания (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17556697). А също би могло евентуално да обясни защо при прием на една и съща доза вит. Д различните хора реагират с различна степен на повишаване на нивото на вит. Д в кръвта (за това значение има и магнезият, разбира се, а също и усвояването в червата - евентуална малабсорбция, но сигурно и други фактори).

Последна редакция: чт, 12 фев 2015, 20:28 от Cioccolata

# 353
  • In transit
Честити ви празници момичета!   bouquet

Underneath, на мен храната ти ми се вижда адски малко. Ето какво хапвам аз:
Омлет от 3 големи яйца с ленено семе и маслини, авокадо или извара. За обяд обикновено ям 300-350 гр месо или риба със зеленчуци или салата, и за вечеря също. Нямам нужда от никакви междинни закуски- ставам в 8, закусвам в 10, след като съм тренирала и вечерям не по-късно от 20, освен ако не съм навън Simple Smile)
моля те кажи ми как изяждаш 300-350г месо на едно ядене? Това е страшно много особено за едно момиче ( предполагам на аватара си ти?) Дори един културист като Кай Грийн например изяжда по 150-170г месо на хранене. Според мен това количество ако го изядеш наистина няма да можеш да го усвоиш. 300 г риба например е едно голямо дебело поне 2 см стек от сьомга или 1 голяма цяла скумрия заедно с костите, а 300г пилешко филе, това е едно голямо дебело филе + още  половин филе.

Кам, аз ям всякакво месо, даже по-често свинско в последно време, но все забравям за дреболиите, а ги обичам  Embarassed Добре, че ми напомни за тях.

hjkl; за по-дълбок и продължителен сън на мен ми помага комбинацията от магнезий, цинк, В комплекс (или Б6 мисля, че само беше достатъчно). Ако много съм имала повече стрес през деня мога да добавя Л-теанин и ГАБА или мелатонин 3мг. Иначе и аз като теб заспивам с възглавница на главата, така не чувам и ако ММ захърка.  Grinning Съгласна съм и с точка 5 и 6 от написаното от Шоки, даже никакви филми, защото или може да те натовари психически, или емоционално, ако е комедия ще те разсмее много и пак няма да можеш да заспиш. Компютъра избягвам да го пускам вечер. Най-добре ми действа ММ като ми пусне нещо документално от сорта на "С влак през Аляска", "магистрала през ада" и прочие които дават вечер по national geographic или discovery channel. Много бързо ме приспиват.  Grinning

и да ви се похваля, че спрях да задържам вода и кантара мръдна надолу. Намалих храната като грамаж, увеличих силовите тренировки и всеки ден си правя масаж с вендузи на краката.

# 354
Здравейте, момичета!  Hug
Като прочетох Вивиан да казва, че вече е две годни на този режим, си дадох сметка, че при мен също минаха две години, дори две години и месец.  Simple Smile Благодарна съм на съдбата, че като търсех какъв хранителен режим да избера, чичко Гугъл знае наистина всичко и ме доведе тук, при вас. Благодарна съм, защото този режим коренно промени живота ми - към много по-добро. Самият факт, че вече не пия хапчета с шепи, че имам енергия, че не се уморявам така лесно, както преди, че не ми прималява от неестествен глад, че не ми се подува коремът, че нямам колитни проблеми, че намалих килограми и обиколки, е повече от достатъчен. Убедена съм безпрекословно, че това е правилният начин, следвам го и слушам тялото си.  Heart Eyes

Преди няколко сутрини осъзнах с какво ще се похваля при този ми отчет. То ще звучи малко като в онази снимка, която се ширеше скоро из социалните мрежи и на която се вижда закръглена жена, която казва: "Не искам да ви дразня, но обеците ми от бала още ми стават".  Laughing Та, не искам да ви дразня, но ръкавиците ми падат.  Joy Наистина, имам си едни ръкавици, които въпреки, че са на мнооого години, понеже са от естествена кожа с естествена подплата, много топлят и продължавам да ги нося. Една сутрин осъзнах защо вече не са ми удобни, те просто се свличат и се налага да ги подръпвам непрекъснато.  Laughing Другата случка, която ми даде супер нагледна обратна връзка, беше че се наложи да си сложа пухенката от преди две години, за да занеса новата си на химическото чистене, което е до нас. Чувствах се като дете, което е сложило дрехата на майка си, така хубаво ми висеше старото яке. Наистина бях изумена, някак не знаех, че толкова много съм се смалила. Казвам смалила, а не свалила килограми, защото както знаете при мен те почти не мърдат след първоначалното сваляне на 8кг, два от които дори върнах, според кантара. Та така, разказва всичко това, за да дам отчета си, а и за да окуража начинаещите момичета.  Hug

Оживява се, момичета, и без хляб, и без картофи, и без ориз и т.н. Не само се оживява, но и се живее далеч по-добре!  Wink

# 355
Много се радвам, Кокиче! Hug

# 356
  • някъде по морето
Кокиче, много се радвам за теб...
И аз го открих за себе си и се чувствам като теб...скоро ще стане година, откакто го спазвам и се чувствам като тебе...
При мен вчера беше с една пола, която си купих есента - свлече се от мен... Embarassed
Наистина се оцелява на този режим....аз си позволявам 200 г постен ориз седмично... Hug

# 357
  • SA
Кокиче и Звездна, много се радвам за постиженията ви , момичета!  Hug

Последна редакция: нд, 15 фев 2015, 20:56 от kameloth

# 358
Аз се включвам с една притеснителна новина: при проверка в Австралия и Нова Зеландия на продаваните там марки рибено масло се е оказало, че не само не съдържат посоченото количество омега-3 (т.е. съдържат по-ниско от посоченото), но освен това 92% от всички продавани марки са окислени. А окислените мазнини, без значение дали са омега-3, са много вредни. ooooh! И щом това се случва в Австралия и Нова Зеландия, предполагам, че се случва и в България, а и в САЩ, откъдето някои от нас си поръчват рибеното масло. #2gunfire Ето статията: http://www.theguardian.com/society/2015/jan/21/fish-oil-rules-re … -being-hoodwinked

# 359
  • някъде по морето
Кокиче и Звездна, много се радвам за постиженията ви , момичета!  Hug
Благодаря Hug

Общи условия

Активация на акаунт