НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 943
  • 721
  •   2
Отговори
# 555
Шоки    bouquet

# 556
Cioccolata аз смятам да пробвам.
Четох ,че е добре да се маже по корема и под мишниците  newsm78
А чисто ли да го мажа или разредено с вода или с друго олио смесено?

# 557
Чисто май е най-добре, само да не е върху ранички, защото доста пари.

# 558
Чисто май е най-добре, само да не е върху ранички, защото доста пари.

Благодаря  Hug

# 559
За себе си съм доволна от този магнезиев цитрат и не мисля да ползвам друг магнезий за сега.
За вит. К2 изглежда се счита, че най-добрата форма е МК-7, но като цена излиза двойно някъде.
За рибеното масло Шоки коментираше, че по принцип има опасност да е окислено и в не добро състояние.
За цинка нямам отзиви.

# 560
  • София
Аз си взех този магнезии:
http://shop.bb-team.org/now-foods-magnesium-citrate

и Вигантол...не можах да намеря добра дозировка на хапчета(все са някви мижави)

витамин К2,още не съм взела

Сега се чудя как да си разпределя хаповете,че ми станаха много Joy

# 561
Момичета, какво е оптималното количество от напитката от червено цвекло на ден т.е какво количество е необходимо за приемането на достатъчно пробиотик дневно?

П.П. И разбира се благодарности на Кам за споделената рецепта за този квас  Hug

# 562
Да споделя, че второто кисело зеле, което направих, го направих с обикновено зеле (предишното беше китайско). Отгоре беше хванало плесен, установих, че или водата се беше изпарила, или зелето я беше поело, защото в горната част нямаше вода. Изхвърлих горния слой (1/4 от буркана), докато стигнах до водата. Отдолу зелето беше добро, още го дояждам. Следващия път ще пробвам с повече вода. С китайското зеле нямах такъв проблем, но обикновеното зеле ми харесва повече на вкус.
Живанк@, ти как намираш, кваса? Тъкмо се готвя и аз да заредя един буркан, най-после.

# 563
  • SA
Живанк@ , препорьките за кваса, които сьм срещала, са да се пие по 100-150 мл сутрин и вечер. Може постепенно да се увеличи количеството и да се приема например по една чаша, дори няколко пьти дневно. Но трябва да се внимава, защото при някои хора по-големите количества имат разхлабващо действие.
Другото, което трябва да се има предвид при прием на по-големи количества е, че е вьзможно оцветяване на урината и изпражненията в червено/ розово ( да не се плаши човек от това).
Затвьрдих си убеждението, че квасьт става по-хубав, като престои повече време, поне 2 дни на стайна температура и 4-5 дни в хладилника след това.
hjkl;, млечно-киселата ферментация се случва в анаеробна среда, затова зеленчуците трябва да бьдат под вода и без контакт с вьздух. Аз добавям вода с малко сол на зелето и отгоре го притискам с няколко чинии, така че изцяло да е потопено вьв вода.

# 564
  • In transit

alex.viki, магнезиевото олио е много добър избор. Аз нямам толкова търпение за продължително мазане на големи повърхности. Embarassed
Няма ли да е недостатъчно като количество? Гледам, че на опаковката на маслото пише максимална препоръчителна доза 5мл на ден. Вижда ми се много малко?

# 565
Мики, зависи тези 5 мл колко магнезий съдържат. Сигурно пише на опаковката. Ако приемем, че препоръчителната дневна доза за жени е 320 мг (казват, че това е малко, но все пак), мисля, че е достатъчно да се постигне тя с олио, но трябва да се спазват указанията за дозиране. А иначе не вярвам да има проблем да се надвишат тези 5 мл, както няма и проблем да се надвиши дневната доза от 320 мг дори при прием на таблетки.

# 566
kameloth, това е полезен коментар. Всъщност като че ли зелето, ако не се притисне, под действието на ферментацията, се надига. Бях му добавила вода със сол, но не го притиснах, а го оставих свободно. С китайското зеле не ми се наложи да добавям вода, защото то пусна много, и не се беше надигнало докато ферментираше. Но си стана кисело, без никакви признаци за плесен. Но и плесенясалото отгоре зеле не беше голям проблем, понеже ползвах буркан 3 л. и остана много зеле. Това зеле за себе си го предпочитам пред купешкото и стандартното за България, защото е умерено-солено и не е въз-кисело. Освен това нямам условия за бидони. Все пак тези неща са въпрос на вкус, разбира се...
В момента имам зелев сок, цвекло и минерална вода, така че се надявам най-после да се наканя да пробвам и аз този квас.
Cioccolata интересно би било, ако можеш да споделиш за това какви дози магнезий може да се взимат, освен ако вече не е объждано, губи ми се. Има ли опасни странични ефекти при по-големи дози и предозиране?

# 567
  • София
Наскоро гледах предаване (не помня името), в което един доктор обясняваше за кожата и потвърди, че през нея проникването в кръвта на лекарствата е доста по-бързо и пълноценно, отколкото през устата  Peace Така че който може по-добре да се маже с магнезий   bouquet

# 568
  • София
И аз исках да попитам нещо във връзка с магнезия Rolling Eyes.Доколкото схванах,ще се получи разстройство при надвишаване на необходимата доза....искам да питам,това веднага ли се случва newsm78,снощи гаврътнах 500мг.и днес даже не ходих в тоалетната Crossing Arms

# 569
hjkl, за магнезия вече на много места чета, че дози до 1 грам на ден спокойно могат да се приемат. 1 грам ще рече 1000 мг. Разбира се, зависи от нуждите. Ако се приема вит. Д, трябва да се увеличи и приемът на магнезий, особено при дози над 2000 - 3000 единици/ден. Но всичко зависи от симптомите - ако човек има крампи или потрепване на клепачите, или пък на други мускулчета по тялото, тикове, запек, безсъние, склонност към депресия, повишена уморяемост, влошена инсулинова чувствителност и куп други симптоми (наистина възможният списък е доста дълъг), а и ако е склонен към камъни в бъбреците (това присъства и в твоя линк), тогава значи вероятно не приема достатъчно магнезий.

Опасност от предозиране има май само при хора с напреднала бъбречна недостатъчност - кажи-речи става въпрос за хора на хемодиализа. Тогава би могло да има негативни последствия. А иначе излишният магнезий се изхвърля от бъбреците, когато работят поне горе-долу добре. Разбира се, изхвърля се и през червата и при свръхдоза се получава разстройство. Казват, че това е ориентирът, че дозата магнезий ни е много - тогава се намалява леко. Но тези дни попаднах на статия на Каролин Дийн за магнезия точно при хора на хемодиализа и с две думи тя препоръчва магнезий дори на тях: http://www.newswithviews.com/Dean/carolyn109.htm

k@li, винаги трябва известно време, докато се получи насищане.

Общи условия

Активация на акаунт