НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 938
  • 721
  •   1
Отговори
# 570
Живанк@ , препорьките за кваса, които сьм срещала, са да се пие по 100-150 мл сутрин и вечер. Може постепенно да се увеличи количеството и да се приема например по една чаша, дори няколко пьти дневно. Но трябва да се внимава, защото при някои хора по-големите количества имат разхлабващо действие.
Другото, което трябва да се има предвид при прием на по-големи количества е, че е вьзможно оцветяване на урината и изпражненията в червено/ розово ( да не се плаши човек от това).
Затвьрдих си убеждението, че квасьт става по-хубав, като престои повече време, поне 2 дни на стайна температура и 4-5 дни в хладилника след това.
hjkl;, млечно-киселата ферментация се случва в анаеробна среда, затова зеленчуците трябва да бьдат под вода и без контакт с вьздух. Аз добавям вода с малко сол на зелето и отгоре го притискам с няколко чинии, така че изцяло да е потопено вьв вода.

Много ти благодаря, Кам. Аз днес сутринта изпих около 250 мл. За първи път  Simple Smile Струва ми се, че май не е съвсем готов, в понеделник вечерта го сложих. При мен хвана риза, но ти беше споменала, че се случва. Не помня обаче дали самото цвекло се яде, би ли ми припомнила  Embarassed

hjkl, квасът ми харесва, като зелева чорба е според мен, а аз като малка много обичах. не знам защо скоро не съм пила  Thinking Аз реших да го направя, защото в момента пия антибиотик и се сетих за рецептата  Peace

# 571
hjkl;, благодаря ти! Ще поразгледам за МК-7 и ще поръчам такъв вит. К2.

Редактирам се:
На моето магнезиево олио пише, че 5 впръсквания се равняват на 1 г, а че максималната доза е 5 мл...май и те са се пообъркали с мерните единици  Laughing

Последна редакция: чт, 05 мар 2015, 15:47 от deliberation

# 572
А нали може да се мажа с магнезиевито олио и без да приемам витамин Д  newsm78 ?

# 573
  • SA
Да, и аз киселото зеле не обичам да е прекалено солено и му слагам по-малко сол, отколкото се препорьчва.
Живанк@, при мен сьщо понякога докато стои на стайна температура, квасът образува нещо като пелена на повьрхността. Махам я с льжица и разбьрквам. Като постои няколко дни в хладилник, изчезва напьлно. Цвеклото може да се яде, някои го използват повторно за квас. Ведньж-два пьти и аз опитах, но става доста по-блед и не толкова наситен, та сега само по ведньж използвам цвеклото.
С магнезиево олио се мажа и когато не приемам вит.Д .

# 574
# 575
Благодаря ти, Кам   bouquet

# 576
Редактирам, защото тази лекция е доста техническа.  Embarassed

Последна редакция: чт, 05 мар 2015, 20:03 от Cioccolata

# 577
Една кратка и информативна лекция за магнезия: https://www.youtube.com/watch?v=L932sS20Tek

Ах този английски така и не го научих  ooooh!

# 578
  • SA
Попаднах на една интересна и подходяща за нашата библиотека книга - The Migraine Miracle. Авторьт е невролог, който от детска вьзраст страдал от тежки мигренозни пристьпи. В лекарската си практика сьщо лекувал доста хора с мигрена и считал, че е перфектно запознат с факторите, които провокират тези пристьпи и подходящите медикаменти за тях. Вьпреки това продьлжавал да има мигрена поне десет дни всеки месец, понякога толкова тежки, че налагали отсьствие от работа.
Докато случайно през 2009 година попаднал на блог в интернет, кьдето авторьт обяснявал предимствата на ВМ-НВХ и защо налаганото от десетилетия нискомазнинно хранене е погрешно. По-кьсно прочел книгата на Гари Тобс за калориите, която окончателно го убедила да пробва да се храни така, за да подобри здравето си. Започвайки ВМ-НВХ нямал особени очаквания, даже не смятал, че има нужда и от отслабване. Скоро обаче започнал да наблюдава положителни ефекти - изчезнал слой мазнина около корема му, чувствал се изпьлнен с енергия, подобрил се сьня му и най-впечатляващото - нямал пристьпи на мигрена, нито един. В началото помислил, че това е случайно, но минали 2-3-4 месеца и нищо. Всьщност за цялата пьрва година, след като променил начина си на хранене, изпитал само един мигренозен пристьп и то след като вечерял с компания навьн и нарушил диетата. Описва, че по-нататьк дори спрял да избягва обичайните тригери, които винаги преди това му предизвиквали пристьпи ( например алкохол, ядки и др.) и вьпреки това бил добре.
Впоследствие започнал да прилага режима с успех и при свои пациенти.
Та ето я и книгата в няколко формата:

http://dox.bg/files/dw?a=d1433e24e6
http://dox.bg/files/dw?a=786ab4a1de
http://dox.bg/files/dw?a=ae54f0ed7f

# 579
Здравейте, искам да се представя и разкажа за себе си , имам нужда от съвет ще се радвам , ако някой може да ми помогне.
 Висока съм 158см, тежа 68кг. След първото раждане за 3 месеца свалих 10кг с режимите на доц. Байкова. След година и половина родих за втори път( преди 3г), от тогава не мога да сваля отново 10кг. Пробвах отново същите режими, системата 60, разделно, 90- дневната, резултат 2кг и до там. Реших да потърся помощ и отидох на диетолог 08.2014г.- назначи ми изследвания чернодробни, пкк, щитовидна, инсулин. Всичко в норма, инсулина беше 9,6 заключението беше инсулинова резистентност, назначи либрамед,глюкофаж и вигантол. С нисковъглехидратна свалих 3кг за месец и половина, и досега нищо, никой друг режим не помогна, строги са по 1 200кал. Последния път диетоложката каза не мога да помогна, защото не спортуваш . няма смисъл да се виждаме. Така съм в изходна позиция с 500лв назад, и 10кг напред.
Изчетох тази тема и ми се струва, че съм длъжна да пробвам и този вид режим. Въпросът ми е дали някой тук взима тези медикаменти, незнам дали са съвместими с режима, дали един -два пъти седмично на обед мога да ям картофи, ориз, и дали правите разтоварващи дни?

# 580
  • SA
Здравей, NIA.M !
Инсулин 9,6 ( предполагам на гладно) не е чак толкова висок, но все пак, щом ти е поставена диагноза инсулинова резистентност, вероятно е имало основания.
ВМ-НВХ е най-удачното хранене при подобен здравословен проблем и според мен правилно си решила да го изпробваш. При диети от типа на 90-дневната, кьдето доста се набляга на вьглехидратни храни, хора с инсулинова резистентност трябва откровено да гладуват, за да свалят някой килограм, който след това бьрзо ще си вьрнат след прекратяване на гладуването.
За сьжаление режимите на д-р Байкова сьщо се основават предимно на глад.
Казвам това, защото след толкова строги и ограничаващи диети, които си следвала до момента, е вьзможно при преминаване на ВМ-НВХ да не започнеш да сваляш бьрзо килограми и това да те демотивира. Тук глад не се препорьчва, а се яде нормално количество храна.
Лекарствата, които пиеш, са напьлно сьвместими с това хранене. Даже либрамед може и да не пиеш, в случай, че се храниш строго нисковьглехидратно, тьй като неговата основна функция е да намалява резорбцията на вьглехидрати в червата.
Разтоварващи дни по принцип няма. Но всеки е свободен да се придьржа кьм режима сьс стриктност, която отговаря на личните му цели и нужди.
За яденето на картофи и ориз - ако ведньж седмично си позволяваш едно ядене с тях, едва ли ще е голям проблем, стига да не провокират след това глад за още вьглехидратни храни. Вьзможно е обаче подобни хранения при някои хора значително да забавят отслабването вьв времето.
За спорта - той би допринесьл за по-бьрзи и добри резултати, но и без спорт режимьт действа. Все пак добре би било да помислиш как да увеличиш движението си, даже и по-бьрзо ходене би било от полза, тьй като физическата активност значително подобрява инсулиновата чувствителност.

# 581
Здравейте! Може ли и аз при вас?

След дълго четене се спрях на този режим. Спазвала съм 90-дневната диета и съм сваляла с нея 15 кг. После част от тях си върнах. Сега обаче първо диетата спря да действа при мен, и второ - започнах да чета по-задълбочено и мисля, че този път съм на прав път.

Особености при мен: рядко ям месо, протеини ще набавям предимно от риба, яйца и млечни. Причината за това са етични съображения, с които не искам да ангажирам никого и затова повече няма да ви занимавам и вас. Наясно съм с пирамидата от първа страница, както и с това, че ако приемам месо, резултатите ще са по-добри. Рискът си е мой  Peace

Друго: за мен кантарът дава само цифри, затова истината е в метърчето. Като цяло промяната започнах съвсем скоро, преди дни. Записах мерките и мисля на две седмици да ги меря.

Обмислям и да си купя протеинова матрица, с която да заместя едно хранене, вероятно следобедното.

Това е засега. Приемам препоръки, коментари, трудно се засягам  Laughing

# 582
И аз си мисля че 9.6 не беше висока стойост, явно е искала да се застархова че ще има резултат ходенето ми при нея, шашнах се последния път като каза да не се виждаме повече и забравих да попитам как се спира глюкофажа, дано не ми е навредил, мога да кажа че ми регулира цикъла който от 37дни, за регулира на 30-32дни което за мен е много.
От толкова режими забелязах, че от въглехидрат качвам, от белтъчини задържам, и свалям от зеленчуци( постни ястия).
Прочетох, че за закуска ядете яйца не е ли много това всеки ден да се ядат яйца за закуска, все си мислех за 2 пъти седмично че е допустимо.
Организма ми е склонен да задържа вода, имам кистозна мастопатия , окосмяване по лице.
Ще ви опиша хранене за един ден да ме коригирате ако е необходимо.
з. кафе с мляко( остана ми от бременността да не е чисто срещу киселини), плод. Само така ходя до тоалетна което винаги ми е било проблем ( предполагам част от трудното сваляне на килогами).
о. месо със салата
следобед. кисело мляко, плод
в. месо със салата.
Обикновено следобед и вечер имам глад за въглехидрати и неконтролируемо хранене.
Ми това казах си всичко, виждам че тук има хора които добре се обосновават, надявам се да помогнете.
Нямам вече какво да пробвам, а не ми се отказва въпреки всичко.
Омръзна ми да съм гладна, да ям цял ден кисело мляко, да съм 20 дена за зелева супа и т.н.
И за яденето веднъж -два пътиседмично на обед за ориз и катоф, написах го защото на колкото и стриктни режими да съм била, винаги така е било все пак да не страда организма, и да не се дебелее.

# 583
NIA.M, а изследвала ли си се за поликистоза? Напълно е възможно да имаш, а тогава вероятно имаш и ИР. Ако ти е изследван само инсулинът на гладно, това не показва нищо обаче.

Сигурна съм, че ще имаш успех, но не е изключено отначало да качиш малко, докато организмът ти свикне да приема по-нормално количество храна и повече мазнини. Но това според мен е правилният начин на хранене за теб и постепенно ще се регулира метаболизмът ти.

Кам, благодаря за книгите! Ще ги кача. За мигрените Каролин Дийн препоръчва магнезий (както и за куп други неща, разбира се). Всъщност ето една друга лекция с нея, в която казва накратко най-основните неща от книгата си и на мен ми харесва, че има и картина, а не само звук, защото тя има много интервюта за радиостанции, но аз лично се концентрирам повече, когато виждам и образа на говорещия. Embarassed Ето лекцията: https://www.youtube.com/watch?v=S4kBzHikig8

# 584
Гледали са ме на ехограф, то нали как няма след две бременности, какво друго да направя като изследване?

Общи условия

Активация на акаунт