Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Трябва ли да започна да приемам добавки, тъй като не пия никакви?
Какво е мнението за лецитина като средство за понижаване на холестерола?
Каква е връзката между високия холестерол и високото кръвно налягане?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Трябва ли да започна да приемам добавки, тъй като не пия никакви?
-
Какво е мнението за лецитина като средство за понижаване на холестерола?
Лецитинът се счита за полезен при понижаването на холестерола. Известно е, че намалява нивата на холестерола и има и други полезни ефекти върху тялото. Въпреки това, трябва да се обърне внимание не само към понижаването на холестерола, тъй като той не е основната причина за заболяванията на съвременната цивилизация.
-
Каква е връзката между високия холестерол и високото кръвно налягане?
-
Каква е връзката между приема на йод и селен?
-
Какви са препоръчителните дози витамин К2 по време на бременност?
Според мен това е точно от компетенциите на ендокринологията, а не на диетолог - аз им нямам вяра, може и затова да съм предубедена
Ям и плодове обаче, вечер по 1-2 киви или една ябълка или 1-2 мандарини. Не консумирам никаква друга захар, нито кафява, нито стевия, нищо. Само домашен мед по малко, какво беше мнението за него? Че като чета по различни места и се обърквам вече. Т.е. не съм запомнила тук какво имаше споменавано за меда
За готвене ползвам само масло, купих зехтин - ами той ми нагарча на салатите

Всъщност са по-скоро митове. Пълнозърнестите храни не са по-малко вредни от рафинираните, защото са все така въглехидратни. Фибрите в тях не са чак толкова повече, че наистина да ограничават бързото покачване на захарта. Медът пък си е същата захар като тази в захарницата. Плодовете също съдържат захар и не трябва да се приравняват на зеленчуците. Да, едно е да изядеш една ябълка, друго е да изядеш една кифла - ябълката съдържа и фруктоза, и някакви фибри все пак, а така вероятно ще повлияе по-слабо на кръвната захар и инсулина, отколкото кифлата. Но това, което не се отчита, е инсулиновата чувствителност - при пълните хора тя обикновено е намалена, а това означава, че тяхната поносимост дори към нискогликемичните въглехидрати е намалена. Затова решението на проблема не е да се ядат пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци, а да се ограничи общото количество въглехидрати. От друга страна вече е доказано, и то многократно, че консумацията на мазнини не води до напълняване, освен ако мазнините не са под формата на торти и понички или пък чипс, т.е. в съчетание и с бързи въглехидрати. Също е доказано, че наситените мазнини или холестеролът в храните не вредят. Но това, че е доказано, не означава, че диетолозите са го разбрали и са започнали да го прилагат в практиката си.