НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 935
  • 721
  •   1
Отговори
# 585
Поликистозата невинаги предполага трудно забременяване, макар че наистина често е така. Но от една страна говориш за окосмяване по лицето - това говори за вероятно повишени андрогени. От друга страна казваш, че от глюкофажа ти се е регулирал (т.е. в случая скъсил) цикълът, а глюкофажът се ползва успешно при поликистоза, макар че по принцип е медикамент за ИР и диабет. Но при поликистозата често има ИР, затова глюкофажът влияе добре. Напълняването също говори за поликистоза, т.е. към 3/4 от жените със СПКЯ са с наднормено тегло, останалите са с нормално или поднормено въпреки наличието на ИР дори при някои с нормално тегло. Това е синдром и има много лица, не всеки случай е най-типичният. Но според мен не е изключено.

То всъщност не е толкова важно да знаеш дали имаш точно СПКЯ. Ти вече имаш 2 деца, така че тепърва няма да се тревожиш дали ще можеш да забременееш. По-съществено е дали имаш ИР. Тя се доказва най-добре с едно изследване, при което пиеш глюкоза. Инсулинът плюс кръвната захар се изследват не само на гладно, но и след глюкозата - 2 пъти. Обикновено именно тогава се вижда повишен инсулин при нормална захар и това е признак за ИР. Само стойността на гладно, ако е нормална като твоята, не показва ИР.

Последна редакция: пт, 06 мар 2015, 08:32 от Cioccolata

# 586
Прим мен това напълняване остана след бременност, не е просто така, а в такова състояние имах си апетит, хапвах доста сладко и тесто и всичко ми е на корема, сега съм с ясно изразен корем. слаби крака тип бременна 5-7 месец, щом на обществени места ми правят място.

# 587
Да, това е доста типично за ИР - коремно затлъстяване, слаби крайници. А през бременността се развива ИР по принцип, но просто при някои жени е по-засилена - сигурно при тези, които още преди това са имали такава склонност, а и зависи от храненето. Ако жена с вече нарушена инсулинова чувствителност яде много тестено и сладко през бременността, ще качи повече килограми, ще има по-сериозна ИР, може да развие и гестационен диабет.

# 588
Добре, ако от всичко казано имам ИР и нищо друго, това ли е моя режим до живот, до кога да пия глюкофажа, и ок ли е това което написах като меню за деня? Като ви се яде сладко, вместо нещо купено и опаковано може ли домашно сладко, компот? При глад както съм свикнала черен хляб с лютеница?

# 589
Ами, според мен менюто ти не е съвсем ОК, защото подозирам, че и количествата са малки, и мазнините са малко. Яж нормално количество храна, която е приготвена с нормално количество мазнини (зехтин, масло, мас). Плодовете може да ги оставиш засега, ако не ти пречат, но ако нямаш успех, ги махни напълно. Хляба според мен го махни също напълно. Какво имаш предвид под глад? Хипогликемия ли? Ако е така, значи или ти е малко храната (общото количество), или са ти малко мазнините, или са ти много въглехидратите. Това състояние трябва да се избягва, а не човек да се чуди какво да хапне в такъв момент, за да си нормализира кръвната захар. А за да се предотврати хипогликемията, трябва да се яде достатъчно на другите хранения и мазнините да бъдат достатъчно, а въглехидратите да не бъдат много и да не бъдат бързи. Друга възможност е да си ограничила достатъчно въглехидратите, но да са ти малко мазнините или пък количеството храна като цяло, или да ти е в повече глюкофажът - тогава пак ще получаваш хипогликемии.

Компоти, домашни сладка и сладкиши - тях по изключение, в малки количества, от време на време, т.е. за почерпка примерно веднъж седмично, но не редовно. Това, че са домашни, не ги прави нисковъглехидратни. Брашното си е брашно, т.е. глюкоза - всички тестени храни са много високовъглехидратен продукт. Захарта си е захар.

Ако се храниш стриктно, можеш да спреш постепенно глюкофажа, защото няма да имаш нужда от него.

# 590
По скоро досега съм се хранила ниско въглехидратно и ниско мазнинно, с малки порции, не мога да ям по много, и съответно често огладнявам и така порочния кръг, че ще отслабна.

# 591
  • SA
NIA.M, с допьлнителната информация, която си писала - че задьржаш вода, имаш окосмяване по лицето, коремно затльсятване и метформиньт регулира цикьла ти, мисля, че диагнозата, която ти е поставила тази лекарка е правилна, независимо от нормалния инсулин на гладно.
По отношение на вьпросите ти за храната. Яйца не е вредно да се ядат всеки ден, даже напротив, те са много полезна храна, в случай че нямаш някаква алергия, или непоносимост кьм тях. Досегашните препорьки за ограничаването им се основаваха на допускането, че сьдьржат много холестерол и така повишават холестерола в организма. Това твьрдение вече се отхвьрля дори и от най-закостенелите привьрженици на холестеролната теория и дори американските здравни власти обмислят в новите официални препорьки за хранене да фигурира мнението, че холестерольт в храната не повлиява сьществено нивото му в тялото.
Яденето на плодове за закуска не е добра идея, особено за хора с ИР. Така още от сутринта се повишават нивата на инсулина, изостря се апетита и се подтиска горенето на собствени мазнини за енергия.
На твое място, бих започнала режима с по-строги ограничения - без плодове ( или максимум по 1-2 не много сладки на ден), картофи и ориз, за да може сравнително бьрзо да се адаптираш кьм новия тип обмяна и да овладееш неконтролируемия апетит за вьглехидратни храни. Когато се почувстваш добре и започнеш да слабееш, може да експериментираш с ядене от време на време на повече плодове, картофи или ориз, ако не можеш без тях, и да следиш как това ти се отразява.
blackisback, добре дошла в темата! Харесва ми това, че не се вторачваш в килограмите, а при нашия режим действително по- сьществена промяна се наблюдава в мерките. Загубата на мазнини е бавен процес и е нереалистично да се мисли, че могат да се загубят повече от 40-50 грама дневно и то в най-добрия случай. Всички останали вариации от по половин- 1-2 килограма дневно са промени вьв водния сьстав на тялото и не означават отслабване.
По отношение на това, че си решила да не ядеш месо, си е вьпрос на твой личен избор и не е повод някой да те обижда, или засяга. Е, вече ако започнеш да критикуваш хората, които ядат месо и да ги предупреждаваш, че прекаляват и се тровят с него, тогава естествено може да отнесеш и някоя критика ( както вече се е случвало в темата с някои потребителки  Mr. Green).
Протеинова матрица - това прахообразни протеини ли са? Някои момичета в темата употребяват такива и са доволни.

# 592
Аз се включвам само за едно уточнение - на мен също ми поставиха диагноза ИР, но не само на базата на стойнстта на инсулина, а също така кръвна захар и ми изчислиха НОМА индекс и по него. Като това го направи ендокринолог  Peace Според мен това е точно от компетенциите на ендокринологията, а не на диетолог - аз им нямам вяра, може и затова да съм предубедена  Naughty
Аз много често закусвам сварено яйце. На обед ям месо със зеленчуци и малко салата и на вечеря пак като обяда, но с повече салата, маслини. Понякога си правя за десерт заквасена сметана с мед, орехи и канела  Blush Ям и плодове обаче, вечер по 1-2 киви или една ябълка или 1-2 мандарини. Не консумирам никаква друга захар, нито кафява, нито стевия, нищо. Само домашен мед по малко, какво беше мнението за него? Че като чета по различни места и се обърквам вече. Т.е. не съм запомнила тук какво имаше споменавано за меда  newsm78 За готвене ползвам само масло, купих зехтин - ами той ми нагарча на салатите  newsm78 и въобще не съм го пробвала за готвене, така си стои.
Темата ми е много полезна, преди няколко месеца като ми поставиха диагнозата ИР и започнах диетата се лутах да чета къде ли не, още повече се обърквах и нищо не ми беше ясно. Тази теза ми помогна много! Благодаря на всички, които споделят опита си с тези като мен, които повече четем и попиваме информация.
Хубав петъчен ден!

# 593
Аз от както съм на режима се нахранвам с много по малко количество храна от преди.
По навик си сипвам  пълна чиния,а не мога и половината да изям.
Засищам се много бързо и с много по малко храна и това много ме радва  Flutter
Винаги съм изяждала като количество много храна ,а сега чак не мога да позная себе си  Mr. Green
И при вас ли е така?

# 594
  • SA
Алекс, естественото регулиране на апетита е голямо предимство на това хранене. Освен това тук се яде предимно храна, която е богата на енергия и необходими хранителни вещества, така че не е нужно човек да се натьпче до прьсване, за да напьлни стомаха си и да се почувства нахранен поне за час-два. 
Seti Beti, домашния мед си е вид захар, но в малки количества е сьвместим с това хранене. Няколко грама от него, прибавени в някой десерт, чай, или кафе не могат да преобьрнат каруцата, както се казва. Проблем може да има при хора с диабет, или такива, при които хапването на малко сладко отключва неконтролируемо желание да се ядат още и още сладки неща.

# 595
Нашето хранене върви общо взето напряко на почти всички масово тиражирани принципи за "здравословно хранене". Имам предвид, че обикновено се казва, че трябва да се замени белият хляб с пълнозърнест, а захарта - с мед, че трябва да се ограничава тлъстото месо и да се замени с пилешко и риба, че трябва да се набляга на плодовете и зеленчуците и на растителните мазнини, а да се ограничат маслото и свинската мас, въглехидратите да бъдат с нисък гликемичен индекс. Всичко това са половинчати истини в най-добрия случай.  ooooh! Всъщност са по-скоро митове. Пълнозърнестите храни не са по-малко вредни от рафинираните, защото са все така въглехидратни. Фибрите в тях не са чак толкова повече, че наистина да ограничават бързото покачване на захарта. Медът пък си е същата захар като тази в захарницата. Плодовете също съдържат захар и не трябва да се приравняват на зеленчуците. Да, едно е да изядеш една ябълка, друго е да изядеш една кифла - ябълката съдържа и фруктоза, и някакви фибри все пак, а така вероятно ще повлияе по-слабо на кръвната захар и инсулина, отколкото кифлата. Но това, което не се отчита, е инсулиновата чувствителност - при пълните хора тя обикновено е намалена, а това означава, че тяхната поносимост дори към нискогликемичните въглехидрати е намалена. Затова решението на проблема не е да се ядат пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци, а да се ограничи общото количество въглехидрати. От друга страна вече е доказано, и то многократно, че консумацията на мазнини не води до напълняване, освен ако мазнините не са под формата на торти и понички или пък чипс, т.е. в съчетание и с бързи въглехидрати. Също е доказано, че наситените мазнини или холестеролът в храните не вредят. Но това, че е доказано, не означава, че диетолозите са го разбрали и са започнали да го прилагат в практиката си. ooooh! Затова като започнат да четат за нисковъглехидратното и високомазнинно хранене, хората се съмняват и не вярват на прочетеното. А всъщност нещата са съвсем логични и сериозно подплатени с доказателства, но просто са наобратно на масовите съвети за здравословно хранене. Проблемът е, че тези масови съвети са остарели и не отчитат същността: храненето на всеки човек трябва да бъде съобразено със собствената му инсулинова чувствителност. При тези с добра ИЧ може да бъде по-въглехидратно, макар че в перспектива сигурно и на тях няма да им се отрази добре да ядат редовно по много тестено и сладко. Но при хората с понижена ИЧ, а това са към 2/3 или повече от всички в днешно време, трябва някаква степен на въглехидратна рестрикция, за да поддържат здравословно тегло.

Последна редакция: пт, 06 мар 2015, 09:40 от Cioccolata

# 596
Алекс, естественото регулиране на апетита е голямо предимство на това хранене. Освен това тук се яде предимно храна, която е богата на енергия и необходими хранителни вещества, така че не е нужно човек да се натьпче до прьсване, за да напьлни стомаха си и да се почувства нахранен поне за час-два. 

Определено е така  Peace
Много се радвам,че започнах режима.По добре не съм се чувствала,от сега. Стомашните болки изчезнаха напълно .
Определено това е моят режим на хранене  Wink

# 597
Ваня Червенкова даваха сега, как отслабнала с 38 кг с 12 дневна диета, която е направила три пъти от януари досега. През първите 12 дена е свалила 8 кг.
2 дена картофи е яла приготвени по всякакъв начин и без ограничения в количествата. Стигала е до 2 кг картофи на ден. Ядяла е пържени, печени картофи, варени.
2 дена пиле - печено, пържено, варено
2 дена риба
2 дена салата
2 дена кисело мляко (тя е приемала най-често под формата на айрян)
2 дена плодове
През цялото време - вода, чай и кафе без захар.
Като е правила втория курс е хапвала постоянно, на всеки 20-30 мин.
Сутрин по 1 аспирин протект и витамин С на гладно.

За мен това си е шок за организма. Да, ще отслабне който и да е, дори и с малко килограми, но после храненето е най-важно. Аз съм против такива шокови диети, но явно тази е набрала голяма популярност, понеже срещнах доста мнения, дори в кулинарни групи на диетуващи вече.

# 598
Мери, това е напълно нездравословно. ooooh! Подходящо е за скоростно сваляне на килограми, например за влизане в тясна рокля за някакво събитие, но после много от тях ще се върнат доста бързо.

# 599
Нашето хранене върви общо взето напряко на почти всички масово тиражирани принципи за "здравословно хранене". Имам предвид, че обикновено се казва, че трябва да се замени белият хляб с пълнозърнест, а захарта - с мед, че трябва да се ограничава тлъстото месо и да се замени с пилешко и риба, че трябва да се набляга на плодовете и зеленчуците и на растителните мазнини, а да се ограничат маслото и свинската мас, въглехидратите да бъдат с нисък гликемичен индекс. Всичко това са половинчати истини в най-добрия случай.  ooooh! Всъщност са по-скоро митове. Пълнозърнестите храни не са по-малко вредни от рафинираните, защото са все така въглехидратни. Фибрите в тях не са чак толкова повече, че наистина да ограничават бързото покачване на захарта. Медът пък си е същата захар като тази в захарницата. Плодовете също съдържат захар и не трябва да се приравняват на зеленчуците. Да, едно е да изядеш една ябълка, друго е да изядеш една кифла - ябълката съдържа и фруктоза, и някакви фибри все пак, а така вероятно ще повлияе по-слабо на кръвната захар и инсулина, отколкото кифлата. Но това, което не се отчита, е инсулиновата чувствителност - при пълните хора тя обикновено е намалена, а това означава, че тяхната поносимост дори към нискогликемичните въглехидрати е намалена. Затова решението на проблема не е да се ядат пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци, а да се ограничи общото количество въглехидрати. От друга страна вече е доказано, и то многократно, че консумацията на мазнини не води до напълняване, освен ако мазнините не са под формата на торти и понички или пък чипс, т.е. в съчетание и с бързи въглехидрати. Също е доказано, че наситените мазнини или холестеролът в храните не вредят. Но това, че е доказано, не означава, че диетолозите са го разбрали и са започнали да го прилагат в практиката си. ooooh! Затова като започнат да четат за нисковъглехидратното и високомазнинно хранене, хората се съмняват и не вярват на прочетеното. А всъщност нещата са съвсем логични и сериозно подплатени с доказателства, но просто са наобратно на масовите съвети за здравословно хранене. Проблемът е, че тези масови съвети са остарели и не отчитат същността на проблема: храненето на всеки човек трябва да бъде съобразено със собствената му инсулинова чувствителност. При тези с добра ИЧ може да бъде по-въглехидратно, макар че в перспектива сигурно и на тях няма да им се отрази добре да ядат редовно по много тестено и сладко. Но при хората с понижена ИЧ, а това са към 2/3 или повече от всички в днешно време, трябва някаква степен на въглехидратна рестрикция, за да поддържат здравословно тегло.

Много ,много точно казано   Peace
Аз също цял живот съм се ограничавала и съм избягвала точно тези храни които ям в момента  Mr. Green
Но мога да кажа за себе си,че от както спазвам този режим,разбрах какво е да се храниш истински и да станеш от масата сит и след час, два да не си гладен пак.

Общи условия

Активация на акаунт