НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 924
  • 721
  •   1
Отговори
# 615
Ивка, бирата също често е проблем, а и големите количества алкохол.

Скрит текст:
Познавам човек, който от над 30 години пие по много, но въпреки това при не много сериозна въглехидратна рестрикция има идеални триглицериди и ХДЛ плюс хубава стойност на гликирания хемоглобин, но килограми не може да свали, а си има типичното шкембе плюс високо кръвно плюс ИР. Така че явно хората са различни и алкохолът не влияе еднакво на всички, но по принцип не е препоръчителен в големи количества при метаболитен синдром, особено бирата.

# 616
  • София
Ивка, бирата също често е проблем, а и големите количества алкохол.

Скрит текст:
Познавам човек, който от над 30 години пие по много, но въпреки това при не много сериозна въглехидратна рестрикция има идеални триглицериди и ХДЛ плюс хубава стойност на гликирания хемоглобин, но килограми не може да свали, а си има типичното шкембе плюс високо кръвно плюс ИР. Така че явно хората са различни и алкохолът не влияе еднакво на всички, но по принцип не е препоръчителен в големи количества при метаболитен синдром, особено бирата.

Е тука вече ще го закъсам сериозно значи.... Ще ме набеди, че искам да му отнема всички удоволствия от живота... сладичкото, хляб , картофки, ориз обожава, а сега и бирата и ракийката като му спра и вече ще ме измете навън от къщи...  Mr. Green
Шегувам се естествено, но наистина ще ми е много трудно. Няма да се отказвам - полека лека, едно по едно да ги махне, пак ще е по-добре, от колкото нищо да не прави по въпроса.

# 617
Ами, в крайна сметка той трябва да вземе решението. Няма как да стане работата, ако се чувства ограничаван, насилван и т.н. Това важи за всички промени, не само за тези в храненето - ако не ги правиш осъзнато, с необходимата зрялост и убеденост, че ще бъде за хубаво, не се получава. Под зрялост разбирам да си узрял за тази промяна. То това е всъщност мотивацията и точно така човек успява да направи трайна промяна - когато е убеден, че трябва да се направи промяна и че промяната изглежда точно по този начин. Така че може на първо време просто да му дадеш да чете или пък да започнеш ти да му обясняваш, но не и да му надуваш главата, ако той не иска, защото ефектът ще бъде обратният. Embarassed

# 618
Според мен човекът сам трябва да вземе решение. Колкото и да му говорят другите, било то и най-близките, ако няма вътрешна мотивация и желание за промяна, няма да се случи.

# 619
  • София
И на мен ми е мноооого трудно да откажа бирата ooooh!

# 620
И на мен ми е мноооого трудно да откажа бирата ooooh!

Но пък като се откаже и после се пие пак, е гадна  Mr. Green

Аз да питам: топеното сирене с какъв статут в диетата е?

# 621
  • SA
Ивка, ако го навиеш да пробва да яде без хляб, картофи и ориз поне 2 седмици, той сам ще види резултата и това може да го стимулира.
Сладки неща - може да му приготвяш някои режимни десерти, има примерни рецепти за много такива. Дори и некалорични подсладители да използваш на пьрво време, пак е по-добре, отколкото да яде захар, макар и те да не са особено полезни.
Моят мьж е сьщата работа, с тази разлика, че след толкова години обяснения, поне е наясно, че от хляб и захар се пьлнее, та макар и да ги яде от време на време, гледа да ги ограничава доста. Купили сме ксилитол и с него си подслажда някои неща. На режима едва ли някога ще премине, но дори и тези ограничения пак са нещо. Даже лекарството за високо крьвно често го пропуска, понеже поддьржа обикновено нормални стойности.
Поне алкохол не пие никакьв.
Бирата за сьжаление е сред най-неподходящите алкохоли за режима. Иначе ракия, уиски, вино в малки количества са сьвместими, стига да са наистина по малко и не всеки ден.
Топеното сирене май е преобладаващо химия, та това го прави неподходящо за каквото и да е здравословно хранене. Все пак, мисля, че по малко от време на време едва ли би навредило.

# 622
  • някъде по морето
Момичета, благодаря за информацията, която споделяте, много ми е интересно да ви чета и много неща научавам от вас. Hug
През април ще стане 1 година, откакто съм на режима и знам, че това е моят начин на живот.
Не съм имала никакво прегрешение за това време и съм горда със себе си.
За момичетата, които сега започват да ги насърча - свалила съм 25 кг и се чувствам отлично.
Ходя на зумба 2 седмично, надявам се и това да помога  Simple Smile
Цял живот съм имала стомашни неразположения, сега вече не, много съм доволна!
Аз съм с Хашимото и това прави нещата още по-трудни, но аз съм оптимист, надявам се да сваля още 15 сетина кг , за да съм себе си.
Искам да ви питам за меда - много ли е 1 лъжица през ден?
А какво ви е мнението за натуралните сушени фурми - уж нямали захар добавена, но аз съм чела, че ги консервират в захарен сироп?
Благодаря ви! Hug

# 623
  • София
Момичета, благодаря за информацията, която споделяте, много ми е интересно да ви чета и много неща научавам от вас. Hug
През април ще стане 1 година, откакто съм на режима и знам, че това е моят начин на живот.
Не съм имала никакво прегрешение за това време и съм горда със себе си.
За момичетата, които сега започват да ги насърча - свалила съм 25 кг и се чувствам отлично.
Ходя на зумба 2 седмично, надявам се и това да помога  Simple Smile
Цял живот съм имала стомашни неразположения, сега вече не, много съм доволна!
Аз съм с Хашимото и това прави нещата още по-трудни, но аз съм оптимист, надявам се да сваля още 15 сетина кг , за да съм себе си.
Искам да ви питам за меда - много ли е 1 лъжица през ден?
А какво ви е мнението за натуралните сушени фурми - уж нямали захар добавена, но аз съм чела, че ги консервират в захарен сироп?
Благодаря ви! Hug
Браво Zvezdna ! Страхотен резултат! Дано и аз да мога да се похваля след година, че съм свалила 20 кг - това е максимума, но и на по-малко ще съм доволна. Аз правя домашни тренировки. Имам пудовка - 12кг и нея я размятам... Мъжът ми го заболя сърцето, когато поисках пудовката за рождения ми ден. Думите му бяха - 60 лева за 12кила желязо?!? Ти луда ли си? Mr. Green

# 624
  • някъде по морето
Ивка, ще успееш, само не бързай... Hug
И наблягай на спорта - за мен е откритие и удоволствие...

# 625
Ехаа Zvezdna 25 кг.  Shocked бравооо на теб  Peace
Пожелавам ти да смъкнеш и другите 15  Hug

Аз смъкнах 5 кг. и не искам повече  Flutter
Но съм решила да продължа да се храня по същият начин.Определенено това е моето хранене  Sunglasses

# 626
  • София
Ивка,
Скрит текст:
пудовката откъде е? Днес гледах някакви в Лидл, но бяха някакви мизерни 2.5 килограма и се отказах. Но пък 12 звучи добре  Mr. Green

Аз правя някакъв смесен предпролетен фаст, за да изчистя зимните мазнинки (Режимна или не, през зимата винаги качвам около два килограма, които за моят ръст си изглеждат ужасно).

Обаче тоя път нещо не ми се получава. Трети ден ми е на около 800 калории дневно, от които 80% мазнини, а имам чувството, че не помръдвам.

# 627
  • София

Assos,
Скрит текст:
Пудовката е от Декатлон. Имаше и по-тежки, но аз реших, че за начало ми е добре 12кг. За суингове и тяга ми е идеална за сега. В Лидл бяха доста по-евтини, но имаше 2.5, 5 и 10кг само, като най-тежката май беше 30-тина лв.

# 628
  • София
Благодаря   bouquet

# 629
  • София
Ивка, аз също имах такива проблеми с мъжа ми. Не искаше да приеме, че трябва да се раздели с всички "радости" в живота (демек сладичкото). Две години беше страничен наблюдател на моето хранене. Където и да сме - той яде боклуците, аз си хапвам месце със салатка  Mr. Green И понеже в къщи много се говори за здравословен начин на живот, в смисъл обсъждаме с децата темите за вафли, кроясани, чипсове и т.н ., та той самият е наясно какво точно поглъща, нищо, че не им е личен пример. Излишно е да казвам, че е с корем, нали ... Как няма да не е? Докато наскоро, преди около месец, реши, че ще спира хляба и сладкото! Сам! Писнало му вече да е дебел! Освен това има и кръвно, което е постоянно високо (140/100), с което допълнително го стресирам  Mr. Green Така де, аз не го оставям на мира и постоянно му говоря ... че кръвното, че тлъстините, че боклуците,  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Явно в някакъв момент узря за промяната. Сега е по-стриктен и от мен  ooooh! Дори на празници си хапва по режима, като за десерт яде плод или кисело мляко.
Не е свалил много, съвсем малко, може би около 1 кг, но е от корема и доста си личи,  кръвното също не се е променило, засега, но това не го отказва. Просто защото на практика вече знае колко вредни са нещата, които ядеше преди, и че е безсмислено да ги употребява. Това не е храна, това е отрова. (имам предвид пакетираните сладкиши, шоколади и т.н)

Като идея мога да ти дам, да купиш суроватъчен протеин и с това да му подслаждаш разни домашни десерти. Дори кис. мляко с протеин е толкова вкусно! Така няма да се чувства ощетен и лишен. Постепенно ще свикне. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт