НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 879
  • 721
  •   1
Отговори
# 705
Аз, както и писах, миксирам кисело мляко и извара и слагам една лъжичка овесени трици със зародиш и една микс поръска за погача  Mr. Green - ленено семе, сусам и слънчогледови семки. Правя го заради една единствена причина: двете нули. Така или иначе не търся бърз ефект от диетата и смятам, че на този етап мога да си го позволя.

Признавам си без бой за голямо нарушение вчера: компания и бира. Сега си сърбам последиците като подпухналост, леко главоболие и подут корем. Нищо де, ще ми е за урок.

Иначе съм чела, че доста фитнес батки бъркат нескуик на прахче с извара  Laughing Аз лично не бих го правила, така или иначе бягам от изкуственяците, но си е идея.

# 706
  • София
И аз напоследък имам проблеми с нулите и вече се чудя какво да правя ...
Прибегнах към пробиотик, пък да видим.

# 707
  • София
Аз също имах проблем с WC-то, но откакто увеличих мазнините, всичко се оправи. Другият вариант, който ползвам - хапвам по едно парче печена тиква без подсладители на ден - тя помага много. Peace

# 708
Момичета, не съм много по темата, но исках да ви кажа какво се случва с родителското ми тяло, което приемаше статини.
Ако си спомняте те му бяха смъкнали лошия, но и добрия холестерол. Лекарката на тези изследвания нищо не коментира, продължи да си ги пие. Аз ударих на камък с моето просвещаване. Нито за повече движение и ходене успях да агитирам, нито за намаляне на лошите въглехидрати като тестени и сладко. Всякаква информация, която поднасях за странични ефекти, ми се захвърляше. Майка ми го подканва на вечеря да си вземе още едно хлебче, нямало ли да яде тиквеник за десерт, да си вземе едно трЮфелче след това и т.н. В моито очи пълно безхаберие.
Е, от вчера няма никакви сили в мускула на единия крак, до толкова че сам се е завлякъл до лекарката. Тя му дала прахчета да пие, от които няма ефект. Докато аз не му казах, не се беше дори замислил, че това е от страничните ефекти. Едва сега са се ровили в интернет да търсят сами информация. Днес е отишъл пак при лекарката, за да каже че от прахчетата няма ефект. Първоначалният отговор бил да продължи да си ги пие. Едва тогава е споменал, че е чел за странични ефекти на статините. Лекарката отсекла, че тогава спира статините и почва да пие ленено семе. Tired Защо чак сега? Какво се промени? Ами ако не беше задал този въпрос?

# 709
  • Пловдив
Dana, много е тъжно това, което разказваш, защото е показателно както за човешката природа по принцип, така и за състоянието на здравната ни система.  Confused
Според мен голяма част от лекарите изобщо не са запознати в детайли с действието на лекарствата, камо ли пък с възможните странични ефекти. Това се дължи отчасти на немарливост, отчасти на безхаберие, отчасти на убеждението, че такива странични ефекти са редки и следователно не е нужно да се обръща много внимание на възможността да се проявят.
Когато свекър ми получи масивен инфаркт и след като претърпя сложна сърдечна операция, лекарят му беше казал: яж си всичко.... Crazy А той и кока-кола пиеше всеки ден, и доста алкохол, храненето му беше изключително ВВ и....
Тъжно е всичко това, много тъжно...
Но истината е също, че докато човек сам не пожелае промяна или не узрее за нея, или не бъде притиснат от обстоятелствата да вземе отговорността за здравето си в свои ръце, много по-лесно е да се кара по инерция, да се има доверие на лекарите (които изобщо не отчитат ролята на храненето за здравето, както и на цялостния стил на живот в тази посока) и да се прехвърли отговорността за всичко върху тях. А и българинът така е свикнал - да се доверява на лекаря за всичко, съвестно да изпълнява предписанията му и хич и да не се замисля как му се отразяват те. Това, мисля, е свързано също с ниската здравна култура на населението, с насаждани от десетилетия представи, че след определена възраст всички сме болни и не можем да живеем, ако не сме клиенти на здравно-фармацевтичната индустрия...
И това, съчетано с нежеланието на лекарите да се развиват, образоват, да се вслушват в пациентите си и да се учат и от техния опит....Sad
Ох, много, много тъжно ми стана от поста ти.... Cry

# 710
  • София
Темата с лекарите и лекарствата ми е много болна и на мен  Cry
За съжаление все по-често ставам свидетел на факта, че на лекарите изобщо не им дреме за здравето и състоянието на хората - само колко пари ще вземат е важно  Crazy Ако ти кажат да пазиш режим и да зарежеш хаповете, далавера нямат и хич не си правят труда  ooooh!

# 711
Когато свекър ми получи масивен инфаркт и след като претърпя сложна сърдечна операция, лекарят му беше казал: яж си всичко.... Crazy А той и кока-кола пиеше всеки ден, и доста алкохол, храненето му беше изключително ВВ и....

Пф...чичо ми с бронхопневмония в болница и на системи. Лекарят, негов познат, след визитацията му казал "ела, ако искаш навън да пушам по една цигара". Разбира се не излязъл, но и цигарите не спря. Сега чак ги спря, по своя воля и желание. Дано вече е последното спиране.

Аз съм пред жестока драма дали да тръгна на фитнес. Залата - 15 минути пеша от нас, заедно с познат мога да отида. ММ обаче твърди, че няма какво да постигна във фитнеса и да не мога да го постигна вкъщи с домашни упражнения.

# 712
  • Пловдив
blackisback , принципно мъжът ти е прав. Но пък ако ти е по-приятно да спортуваш във фитнес зала, ако знаеш, че като си платиш абонамент, ще си по-мотивирана, ако предпочиташ тренировки с инструктор и уреди, а не само със свободни тежести и собствено тегло, защо не и в зала?!.... Wink Изобщо помисли над плюсовете и минусите, реши кое ще ти е по-комфортно и по-мотивиращо и тогава избери.  Peace

# 713
За съжаление и аз ги виждам така нещата, момичета.
Yuli, и аз се примирих в един момент, че човек ако сам не пожелае промяна, нищо не може да го убеди. Което донякъде го и разбирам, дори и информацията да е поднесена от близък човек.
Но ми става тъжно точно от мисленето, че след една определена възраст няма как да не се пият хапчета и няма как да не се слуша лекаря. Но нищо в начина на живот не се променя или поставя под критично наблЮдение дори. Иска ми се хората да имат желание за качествен живот на всякаква възраст.
Тук получих много ценни съвети, които и досега мисля че са верни. Ще се опитвам да ги предавам нататък, може би сега ще е по-възприемчив.

blackisback, условията за фитнес звучат повече от примамливи, дори и само за разнообразяване Peace

# 714
Момичета, разбира се, че сте прави, разбира се, че е тъжно, а и не само тъжно, а дори плашещо... Sad Но действителността изглежда зле за здравните системи в много държави, уви.  Да, има добри лекари - и с опит, и следящи новостите, и заинтересувани, държащи да помогнат, старателни, любезни, внимателни. Но те май все по-често са изключение. Sad Не знам какво друго да кажа... Наистина отговорността за здравето е най-напред в ръцете на всеки човек поотделно. И грижата трябва да започне далеч преди появата на симптоми и далеч преди напредването на възрастта. И трябва да бъде всестранна - да се обръща внимание и на храненето, и на начина на живот - стрес, сън, социални контакти и т.н. И със сигурност има много хора, които държат на своето здраве и здравето на близките си и правят всичко възможно да се хранят по-здравословно и като цяло да живеят по-здравословно. Но и препоръките за здравословност често не са оптимални... ooooh!

Освен това лекарите не са виновни, че имат такава нагласа, защото от една страна самата система си е такава. От друга страна, ако са се убедили, че много малко хора ще бъдат склонни да спазват някакви ограничения за дълго време, а ако спазват, вероятно ползата ще бъде минимална, тогава разбира се, че ще предпочитат да наблегнат на медикаментите. А и е публична тайна, че медицинските представители ги ухажват и им предлагат най-различни бонуси, ако предписват по-често определени лекарства. ooooh!

Наистина май няма много смисъл да се коментира... Rolling Eyes

# 715
Но ми става тъжно точно от мисленето, че след една определена възраст няма как да не се пият хапчета и няма как да не се слуша лекаря. Но нищо в начина на живот не се променя или поставя под критично наблЮдение дори.
Приятел на съпруга ми, на 49 години, е с високо кръвно, диабет, наднормено тегло и отскоро има и проблеми със сърцето.Разговаряли с мъжа ми, той му казал, че дори с лекарства болестите му така или иначе си следват своя ход и се усложняват, та може да си помогне, като промени малко от малко начина си на живот и хранене.И получава отговор:"Че какво общо има храненето?Аз и на 20, и на 30 съм се хранил все така, защо тогава не съм се разболял?Всичко е от дъртозата, приятел, от дъртозата  ..... не от манджата."
И далеч не е единствения, който мисли така.

# 716
За мен става въпрос и за национална черта. Издигнали сме храната в такъв култ и диетата на българина е такова свещено животно, че всеки опит да се намесиш с различно мнение или не дай си Боже препоръка, се приемат дори враждебно! Дори в пословиците и поговорките ни да се вгледате, ще видите такова доказателство. Опитите да се обяснят научно фактите, седящи зад избора на инакомислещия, се гледат с ирония.

Ракия се пие вечер, всяка вечер, за "адет". Вижте и статистиките за преяли и препили по празниците. За Бога...хората осоляват бебета си....

Стигнах твърде далеч, но пак да кажа: за мен е национална черта, наследена, вкоренена и не виждам как ще се изкорени.

# 717
  • SA
D_ana, добре си спомням, че се притесняваше за тези статини. Сьжалявам за случилото се с баща ти! Дано бьрзо се вьзстанови!
Само искам да допьлня, че би било хубаво лекарката му да му назначи някои изследвания, за да се види дали наистина става вьпрос за увреждане на мускулите от статините, или пьк е някакьв друг проблем, което сьщо е вьзможно. Все пак има разни нервни увреждания, сьдови и други мускулни заболявания, които могат да доведат до подобни оплаквания.
Сьщо така, ако е вьв врьзка сьс статините, би било подходящо баща ти да попие по-големи дози коензим Q10 известно време.

# 718
Кам, благодаря за вклЮчването.  bouquet Точно четох тук за важността на коензим Q10 в такива случаи. Пуснах вече поръчка за обичайните витамин Д, К2, олио от дроб на треска, магнезий, ще добавя и коензима.

# 719
  • SA
Много хубава статия! Запазих си я да я прочета по-подробно като ми остане време.
Хехе, Краси ме разсмя с тази дьртоза.  Joy
Но наистина доста хора мислят, че след определена вьзраст си е в реда на нещата човек да има разни болежки и да пие хапчета с шепата.
Да си призная, преди доста години и аз не сьм сьзнавала колко огромно значение има храната за човешкото здраве в най-широкия смисьл на това понятие. Медицинското образование определено не засяга тази област особено.
Обаче има и много голям брой хора, които просто не са склонни да се откажат от различни вредности, макар чудесно да сьзнават, че това им се отразява зле.

Общи условия

Активация на акаунт