Тромбофилия

• 171 478
  • 769
  •   1
Отговори
# 195
easy rider, благодаря ти  Simple Smile

# 196
Sixth Sense, добре е, че са те насочили за изследване. Разбира се, че има какво да се направи оттук нататък, не се притеснявай.
Мария Йорданова, немалка част от населението на Европа има една или друга генетична мутация, свързана с тромбофилия. Ще ми се и аз да се бях изследвала преди първата си бременност, това щеше да ми спести много години на отчаяние, въпроси без отговор и напразни надежди.

# 197
ами и аз загубих плод в 38 г.с. с 2 пъти увита пъпна връв,и една от причините е възможно наличие на тромбофилия...но никой не ме беше насочил за изследване,въпреки че майка ми е с инфаркт,разширени и запушване на вени и ,за които тя има назначена терапия по схема.При следваща бременност а щом може и преди това ще си направя проверка на мене си,за да не се стига до фатален край....

# 198
 Cry
И моят баща е с ранен инфаркт, та допускам, че Фактор 5 съм наследила от него. Имаш достатъчно основания да предполагаш наличието на тромбофилия, така че се изследвай, преди да планирате нова бременност. Въпросният фактор, който е една много малка част от възможните мутации, се среща при 5% от европейците.
Трябва да направите пълния спектър изследвания.

# 199
  • благоевград
Здравейте, Fatoumata разбрах че имам тромбофилия едва след като загубих бебчето ми. Лекарката ми препоръча да изследвам тробмофилия нк клетки и така разбрах защото и аз имам аборт в 6 седмица и един положителен тест който ми казаха че не се брои защото изобщо не се стигна до сърдечен пулс. Та от седми месец почнах да вдигам кръвно 130 на 80 това за мен е високо при положение че съм с ниско. Започнаха да ми отичат краката и така. Това е признак че нещо не е наред с бебето също така вървеше по-малка на килограми. Но лекаря ми не ми обърна нужното внимание. В 31 седмица бях на преглед като казах че е намаляла да ме рита и само ми се движи в корема, а лекаря каза всичко е ок но ще те спра в болница да следим кръвното. На сутринта постъпих в болница тоновете почнаха да падат и вместо да я вадат със секцио ме пратиха за София но уви като пристигнах при Марковс ми каза че бебка е починала да се връщам в моя град да ми предизвикат раждане и така започна ужаса....Оказа се че и тромбофилията ми е лека и е можело да ми се размине ако съм пила аспирин протект но се надявам следващия път да ме следят по обстойно. и ще настоявам повече не да ходя като теле и да се доверявам на лекарите. Направих си и изследване на щитовидната жлеза всичко е ок. Остана ми да направя за фосфолипидни антитела и ще чакам зелена светлина от лекар и започваме отново но няма да се откажа докато не гушна и аз моето живо и здраво бебче. Успех на всички а тези от вас които вече са бременни обръщайте си повече внимание и ако усетите нещо нередно тичайте веднага при лекаря това им е работа.УСПЕХ!!

# 200
vanyasun1, трябвало е да предизвикат веднага раждането, много безотговорно са те изпратили в София. Много ми е мъчно.
Според мен всяка жена с 1 аборт трябва да се насочва за изследване, а не да се залъгва, че било лош късмет и че природата си знаела работата. Природата беше извинение преди напредването на медицината.
 Sad

# 201
Фибриноген 3,6при норма 4,5 как е? Без фракси съм преди трансфер.

# 202
Здравейте момичета, колко време ви отне отново да забременеете след спонтанен аборт и открита тромбофилия ?

# 203
  • София
Здравейте, тъй като въобще не съм наясно с тромбофилията и до колко моите притеснения са свързани с нея, за това се надявам по-компетентен от мен да види тези изследвания и да ми каже дали се налага да пускам и генетичните.
С док. ще ги коментираме чак др. седмица, а до тогава ще изперкам, защото не са само те проблемите ми.

Ето ги и тях:
Протромбиново време ( PT )/ %/ INR   *   Профил

% активност по калиб.крива      99.91   %   70 - 130
секунди                                   13.60   sec   11 - 15
INR                                           1.02      0.8 - 1.2; Терапевтични граници: 2 - 3.5
Фибриноген ( Fibrinogen )           4.25   g/l   2.0 - 4.0
aРТТ (ККВ)                                   27.20   sec   27.6 - 37.2

Тъй като не съм запозната какво значат, четох в интернет и не прочетох хубави неща за този Фибриноген. Предстои ми АРТ процедура и във връзка с това ми бяха пуснати и тези изследвания. Трябва да правя и цветна снимка с пълна упойка, може би заради нея ми ги назначиха.

Благодаря предварително!
Възхищавам ви се за борбеността! Да са ви живи и здрави децата, а бъдещите да се родят безпроблемно!

# 204
  • Варна
Brayda, а защо цветната снимка трябва да е с пълна упойка?
Питам, защото аз имам 2 правени и нито една от тях не е с упойка.

# 205
  • София
ами предишния опит приключи след като припаднах, просто не се навивам на тази болка без пълна упойка
А и имам една успешна бременност в 38седмица, не съм имала проблем с нищо свързано с операцията, биха ми стандартните инжекции за кръвосъсирването след секциото...
Просто тези резултати малко ме шашнаха, защото нямах и идея, че може да имам проблем с тях, не знам дали са предпоставка да направя генетичните за тромбофилия.

Освен аборт, кое е другото нещо, което кара хората да се тестват за това?

# 206
Освен аборт, кое е другото нещо, което кара хората да се тестват за това?
Знанието, че тромбофилиите не са рядкост? Доколкото съм чела за моя случай, фактор 5 в съчетание с тютюнопушене дава завишен риск от инфаркт. Тъй като баща ми направи масивен инфаркт още на 40 г. и беше заклет пушач, а аз все от някого съм наследила въпросната мутация, може да се предположи, че знанието за нея щеше да му помогне да се пази и евентуално да взима профилактично лекарства, които сега така и така взима.
Не знам колко струва пакетът с генетичните изследвания в момента, но за мен си струва парите отвсякъде.

# 207
  • София
Аз бих си го направила без проблем, колкото и да струва (видях в Геника, че е около 320лв), само да знам дали имам предпоставка за това.
В семейството ми никой не е имал подобен проблем, аз пуша наистина и в деня на изследваните от мен по-горе показатели които пуснах, бях се събудила в 6ч, а кръвта ми я взеха в 10ч, до тогава бях изпушила 1цигара само, без да съм яла и пила вода.

Скрит текст:
Повтарям изследването отново, дано някой се включи специално свързано с него и ми даде малко яснота, иначе др седмица съм при док. и ще го попитам. Благодаря!
Ето ги и тях:
Протромбиново време ( PT )/ %/ INR   *   Профил

% активност по калиб.крива      99.91   %   70 - 130
секунди                                   13.60   sec   11 - 15
INR                                           1.02      0.8 - 1.2; Терапевтични граници: 2 - 3.5
Фибриноген ( Fibrinogen )           4.25   g/l   2.0 - 4.0
aРТТ (ККВ)                                   27.20   sec   27.6 - 37.2

# 208
Brayda,  тези изследвания, които си направила, по никакъв начин не могат да подскажат дали имаш тромбофилия. Като цяло засега нито в БГ, нито по света се препоръчва профилактично изследване за тромбофилия без някакви показания за това (преживян съдов/сърдечен/мозъчен инцидент, спонтанен аборт, определени проблеми през бременността, съмнение или потвърдена  тромбофилия в рода и др.) От друга страна, от различни мутации, свързани с тромбофилия - къде по-високорискови, къде по-ниско - страда много голям процент от населението, така че винаги можеш да си ги пуснеш, за да знаеш за себе си, да вземеш навреме мерки, пък и евентуално да изследваш децата си. Както и друг път съм писала, един от аргументите на запад срещу профилактичното изследване е, че положителният резултат би създавал проблеми при застраховането, но у нас засега поне този въпрос не стои. Решението за по-нататъшна профилактика при (+) резултат също невинаги е еднозначно - едни лекари ще препоръчат такава, други ще ти кажат, че ако досега не е имало проявления, няма нужда... Тези, които сме си препатили, сме на еднозначно мнение обаче  Simple Smile При всички положения - успех!  bouquet

# 209
Четох, че някои момичета си слагат фраксипарина в краката, може ли някой да каже къде точчно?

Общи условия

Активация на акаунт