Тромбофилия

• 170 501
  • 769
  •   1
Отговори
# 705
Моите Д-димери са леко завишени, но прочетох, че е нормално за бременността.

# 706
  • София
Моите Д-димери са леко завишени, но прочетох, че е нормално за бременността.
Герда, какво е това изследване?

# 707
И аз искам да питам какво е ? Но моите бяха пък под долна граница ......в 13 седмица правих.
А пък Паскалева видя и каза - всичко в норма ..... newsm78 newsm78 newsm78

# 708
  • София
D-димера няма долна граница

# 709
d-димерите са показател за тромботичен процес в организма. За съжаление, това е изследване с много "ако"-та (резултатите се влияят от много фактори, често излизат фалшиво положителни и пр.), поради което напоследък се използва все по-рядко.

# 710
  • София
Изобщо не е вярно за фалшиво положителните резултати. Има си причини,  които покачват стойностите. Просто не е строго специфичен
А по време на бременост е нормално да е леко завишен

Последна редакция: чт, 12 яну 2017, 17:55 от Nandin

# 711
Напротив, имат !

При мен пише :

D-dimer Inovance : 0,19 mg/L           реф. стойности: 0,3 - 1,2

И така като гледам са под долна граница... newsm78 newsm78 newsm78

# 712
Изобщо не е вярно за фалшиво положителните резултати. Има си причини,  които покачват стойностите. Просто не е строго специфичен
А по време на бременост е нормално да е леко завишен

ОК, неточно се изразих - не са фалшиво положителни, повишават се заради други фактори, различни от тромботичен процес  Peace

Бебка, дали ще бъде посочена долна граница, близка до нула, зависи от лабораторията. При всички положения се радвай на ниския д-димер Simple Smile Той си служи успешно за отхвърляне на диагнози; проблемът е, че повишените стойности не са толкова специфични - точно както пише Нандин.  

Последна редакция: чт, 12 яну 2017, 19:05 от easy rider

# 713
Ясно, мерси  Peace

# 714
Момичета здравейте. Аз малко безотговорно късно да се включа в темата. Това ми е първа бременност. Когато ми правиха първи БХС, ми препоръчаха да пия аспирин протект, аз бях против и ходих при други лекари за второ мнение. Ходих и при д-р Сигридов, той беше напълно против да пия аспирин протект, смята че нямам никакъв проблем. След което посетих друг лекар, който не видя да имам лош кръвоток на артериите в матката, но заради мнението на първия лекар от БХС настоява също за аспирина. На мен ми омръзна да се притеснявам и накрая реших да си направя изследването за предразположеност към вродени тромбофилии. Бях вчера в Геника и сега чакам резултатите. Исках да ви попитам задължително ли е да има лош кръвоток, за да имаш тромбофилия ? След като на последния преглед нямаше проблем при доплеровото изследване, аз отново питах, тогава защо да пия аспирин протект, лекаря ми отговори че причината е "фамилна обремененост" (баща ми е хипертоник), инсулинова резистентност и наднормено тегло.  И тези фактори били достатъчна причина да пия аспирин до 36 г.с. Вие смятате ли,че това са разумни доводи, или да си изчакам изследването ?

# 715
Докато ти излезе изследването, пий АП, след това обаче, в зависимост от резултата,направи и консултация с друг лекар, особено ако нямаш тромбофилия.

И да, в началото на бременността може да имаш намален кръвопоток, но после да се отпушат артериите, но да нямаш мутацията. Има си точен медицински термин и обяснение, но го забравих.

# 716
Докато ти излезе изследването, пий АП, след това обаче, в зависимост от резултата,направи и консултация с друг лекар, особено ако нямаш тромбофилия.

И да, в началото на бременността може да имаш намален кръвопоток, но после да се отпушат артериите, но да нямаш мутацията. Има си точен медицински термин и обяснение, но го забравих.
Много благодаря за бързия отговор ! Hug А в този срок на бременността, в който съм 17 г.с. надявам се не е опасно да се пие аспирин ?

# 717
  • София
Desert^girl,

Разликата между обикновен аспирин и аспирин протект е, че първото е 500mg, а второто - само 100mg.
В малки количества аспиринът действа кръворазреждащо, затова се предписва като профилактика на хора с потенциални проблеми с кръвосъсирването. Твоят доктор трябва да прецени дали в твоя случай трябва да пиеш или не.

Тромбофилията е именно склонност към повишено кръвосъсирване и образуване на тромби при крайни състояния - бременност, счупване на крайник, и др. Фамилната обремененост не е задължителна. Ако излезне положителен резултат, препоръчвам да се консултираш с имунолог и генетик.

Имаш ли някакви проблеми до момента?

Стискам палци всичко да е наред при теб Simple Smile

Много благодаря за бързия отговор ! Hug А в този срок на бременността, в който съм 17 г.с. надявам се не е опасно да се пие аспирин ?

# 718
Desert^girl , стискам палци да няма тромбофилия !  Hug
Аспиринът е превенция, но ако няма риск - няма нужда.
Изчакай резултатите от Геника. Ако там няма проблем - просто следи нещата по-често, имам предвид кръвотока и себе си, разбира се  Peace

# 719
Доколкото ми е известно, АП се предписва и при други рискове (напр. изброените от Desert Girl), не само при тромбофилия (той при тромбофилия обикновено не е и достатъчен де). Не съм запозната с тях подробно, така че не мога да кажа дали според мен е необходим или не, но не бих и го отхвърлила с лека ръка, дори да няма тромбофилия. Пък и не пречи.

Общи условия

Активация на акаунт