Мами, хранещи бебето с домашно приготвена храна

• 64 202
  • 756
  •   1
Отговори
# 270
Мами днес свекърва ми  приготви каша, която се състои от обикновенно бяло брашно(така пише на етикета) , като го загря на печката без вода без нищо и го бъркаше,  докато брашното покафенее и след това ми го даде да приготвям каша и ми каза как става с вода ама изобщо не се сетих, някой правил ли е подобна каша и как става?

Леле майко, не знаех, че в 21 век има бебета, които се хранят с брашнена каша. ooooh! Свекърва ти нали си е отгледала децата, защо сега не те остави ти да преценяваш с какво да храниш своето? При такова разнообразие от зърна - бяло брашно Shocked То аз почти не го ям, какво остава да давам на децата си.
няма значение, че сме във 21 век сигурно има бебета, които се хранят с такава каша мамите,  на които нямат възможност и средства да купуват киноа,  лимец,  спелта и т.н.  Дори и аз на скоро се запознах с тези непознати за мен зърнени култури,  а тук в малкия град изобщо не са чували за тях и е невъзможно да се намерят.  Да свекито си е хранела може би децата с такава каша и да ти кажа нищо им няма, а аз не бих я давала всеки ден,  по- скоро бих я включила за разнообразие,  все пак моето дете няма да успея цял живот да го храня със елда,  киноа и т.н, ще яде и бяло брашно няма как. А след,  като не ядеш бяло брашно как правиш запръжки, кекс, тестени изделия и разни заливки?

Какво толкова трудно има да храниш детето си с елда или лимец? Изклюмчвам амарант и киноа, защото наистина са скъпи, но за брашна от 300гр.просо, елда и лимец давам по 1,80 и ми стигат за 2 седмици. За сравнение една каша на Слънчо струва в пъти повече. За твоя информация само щом се интересуваш - запръжки и заливки не правя. Заливки правя само с мляко и яйце. Кекс може да се направи и с типово и с пълнозърнесто брашно, което струва 1 и нещо, тестените също, въпреки, че вкъщи тестени се ядат 2 пъти месечно.

Разбира се, че не можеш да го храниш цял живот с елда, но защото тогава то ще решава с какво да се храни. Когато ти решаваш няма нищо лошо мааалко да се постараеш. Все пак всичко е за доброто на твоето дете

# 271
Имам въпрос за подправките,  имам пресен магданоз и копър, по колко добавате? когато е готово яденето или малко преди да стане готово? Също и за фидето?

# 272
Ох,че сте сладки:)Без да обидя или засегна някого при добро желание наистина може да се внесе разнообразие в менюто на бебето!Черните брашна, както аз ги наричам, наистина са в пъти по -евтини от Слънчо.Такива са типово,грахам,ръжено,аз също ползвам тях в кухнята за нас,било за печене или нещо друго.Дори са ми по-вкусни от бялото.Киноа и спелта примерно и аз не съм опитвала.Ще стане покрай беба Simple Smile))),но само за разнообразие не за основно и немисля,че чак е невъзможно да се намерят при желание!Имаме си достатъчно разнообразни и хранителни видове зърно в милата родина.За подправките аз слагам по клонче две и варя всичко заедно!Фиде не съм давала още.

# 273
Много обичам коментари от сорта "еди кой си е хранен с това, на тази възраст и нищо му няма".
Имай предвид, че пшеницата тогава и сега е коренно различна, сега е натъпкана с глутен.

Така и скоро чух обаче, че поразиите от ранното ни захранване /на нас/ с кисело мляко, се проявяват след поколение-две, затова и сега не са редки диагнозите АД, алергии, разни автоимунни.... Даи и кога ще се докаже на 100% не знам, но не ми се рискува.

За кексове, манджи и т.н. ползвам всякакви брашна + безглутенови, без бяло.
Каша правех малко в началото на бебето - купувам просо примерно, на зърна, не е скъпо и го има сигурно и на село. Пека на 90-100С, смилам и става на брашно, от което я приготвям. Около месец мисля е трайността на смляното така.

# 274
Човек при добро желание намира всичко. Peace Преди взимах зърна и си смилах, но сега в хипермаркета, в който пазарувам започнаха да докарват и брашна. Даже онзи ден взех просо и елда, още не съм ги отваряла и на тях цената е 1.39лв. за просо 300гр. на елдата 1.48. Само лимеца е маалко по-скъп - към 1.80лв. беше някъде. Грахам пък си е цял кг. за 1.80- 2лв. Така, че последното нещо до което ще опра, за да разнообразявам храната на бебето ще е бяло брашно. Толкова пък не вярвам да нямате нищо при вас.

mamahola, не знам къде живееш, но аз съм в провинцията в 5 хил. град и тук се намира почти всичко. Пътувам 2 пъти месечно до София само за памперси и зеленчуци, защото тук са пълни с лед. Явно са размразявани докато ги докарат и от тях не смея да купувам.

# 275
За подправките пресни още не съм предлагала. Прибавям магданоз и фиде по 1-2 ципки 10-15 мин. преди да сваля от огъня. Копър не обичам и засега не съм давала. На лято с таратор ще дам, да видим дали ще му е "фен" като мен  Laughing
Днес ще вечеря тиквички с ориз и сирене. Обядът беше купено пюре, мама е болна и не можа да сготви...

# 276
Запис да следя и тук за идейки, на 1 годинка сме и 2 месеца близо, захранена  е с почти всичко, може би само с морски дарове не е, ама лятото.......Няма никаква реакция към нищо до тук, захранена е по метода ЗВБ и педагогическо. Яде всичко, без спанак/и пак в някой манджи се понася/

И да не е гол запис, ето какво ни е менюто днес

Закуска- Овесена каша/овесени яки, масло , мляко, канела, круша настъргана, една лъжица сусамов ахан и мед/

Обяд- пролетен гювече/ Морков, червени картофи, сладки картофи, червена чушка, селъри, гъби, магданоз, масло, морска сол, доматен сок, задушено в мултикукъра/

Следобедна закуска- овесени бисквити за мен с кафе, за детето с кисело мляко/200 г сусамов тахан
250 г мед,1 чаена лъжица ванилия,1 чаена лъжица канела,60 г стафиди,200 г овесени ядки,100 г смлени орехови ядки всичко с омесва в голяма купа, правят се топки и се пекат за 10-12 минутки на 180°C./

Вечеря Крем супа от карфиол, тиква и селъри и праз/Карфиол, тиква, селъри, праз се задушават с вода и морска сол колкото да ги покрие, като са готови се пасират с бульона , добавя се масло, заквасена сметана и мааалко канела/ Аз ще ги ям със синьо сирене и крутонки, беба с обикновено сирене и сухар

# 277
Човек при добро желание намира всичко. Peace Преди взимах зърна и си смилах, но сега в хипермаркета, в който пазарувам започнаха да докарват и брашна. Даже онзи ден взех просо и елда, още не съм ги отваряла и на тях цената е 1.39лв. за просо 300гр. на елдата 1.48. Само лимеца е маалко по-скъп - към 1.80лв. беше някъде. Грахам пък си е цял кг. за 1.80- 2лв. Така, че последното нещо до което ще опра, за да разнообразявам храната на бебето ще е бяло брашно. Толкова пък не вярвам да нямате нищо при вас.

mamahola, не знам къде живееш, но аз съм в провинцията в 5 хил. град и тук се намира почти всичко. Пътувам 2 пъти месечно до София само за памперси и зеленчуци, защото тук са пълни с лед. Явно са размразявани докато ги докарат и от тях не смея да купувам.
аз съм в провинцията в 3 хил град може и толкова да няма и повярвай ми не мога да намеря дори и оризово брашно, не мога да намеря обикновенна каша от ориз дори нямаме дори специализиран бебешки магазин, ходя до отсрещния град на 40 км там има бебешки магазин, оставям по 100 лева най- малко за каши и пюрета и то такива,  които сега не мога да приготвя, но там също няма всичко, не мога да се доверя на сайтове та от там да поръчам.  Не съм тръгнала да приготвям такава каша просто исках мнение, та това е в малкия град е трудно

# 278
Ето, ти сама казваш, че пътуваш и даваш по 100лв. за каши и пюрета. Като пътуваш просто не купуваш каши ,а брашна и ще видиш, че ще ти излезе на половината, дори и по-евтино. Wink

# 279
Мамахола, давай си и такава каша. Щом ще е веднъж в седмицата, едва ли ще нанесеш някакви неописуеми вреди.  Като започнат да щъкат и да искат разни бисквити и солети, тогава щестане страшно. Сеаг с 2 лъжици брашняна каша не вярвам да е толкова страшно.
Аз,например, давам от време на време кисел, който правя с царевично нишесте. Знам че не е сред най-полезните храни и т.н., но за разнообразие го давам, а и е много лек за стомаха.
Просто, наистина, ако можеш си набави някакви други, макар и не био брашна. Ако имаш възожност, в магазините Хит има голямо разнообразие на нормални брашна, влючително най-изкелеферчени от типа на шипки.  Био-брашната и добрите каши наистина са безобразно скъпи. Слънчо, Мънчо и разни други наблъскани със захар изобщо не ги коментирам.

# 280
Честно да си призная, аз не съм захранвала с храни, които не са традиционни за нашата трапеза. Малкия вече е на обща храна, като само внимавам все още със солта. Всичко, което ние с баща му хапваме - хапва и той. Реших, че разни храни от сорта на елда, киноа, помело и тем подобни няма да му давам при захранването. Ако като поотрасне прояви интерес към тези храни  -  естествено, че ще яде, но сега не виждам смисъла да го тъпча с неща, които не присъстват на трапезата ни. 

# 281
Веси, имай предвид, че около мен имам много примери на деца, които не са яли първите години нещо си /лимец да речем/ и после не можеш го накара да опита хляб от лимец като отрасне  Naughty
Само съвет от наблюдение, ти си познаваш детето най - добре, разбира се  Hug

Няма лошо да се предлага всякаква храна и да се следва детето - ако иска, продължаваш. И да ти кажа, предпочитам киноа и амарант пред помело. АЗ даже и банани не давам често, но пък прабабата на малката е познавала амаранта в двора си Simple Smile

# 282
Мамахола, давай си и такава каша. Щом ще е веднъж в седмицата, едва ли ще нанесеш някакви неописуеми вреди.  Като започнат да щъкат и да искат разни бисквити и солети, тогава щестане страшно. Сеаг с 2 лъжици брашняна каша не вярвам да е толкова страшно.

Тук не съм съгласна. Доказано е , че бялото брашно нанася вреди. Точно, защото като пораснат ще ядат какво ли не, не е ли по-добре в бебешка възраст да ги храним малко по-здравословно?

Аз също СЕГА не бих яла елда, просо и лимец. Всичките са ми ужасни на вкус, но беба ги яде с удоволствие и аз не смятам да я лишавам от тези полезни храни, само защото не присъстват на нашата трапеза. Дай, да ги храним с шкембета и кюфтета, само защото ние се храним с това.

Какви витамини и микроелементи има в бялото брашно? Нали все пак не трябва да храним децата си само, за да им напълним стомасите. Нека всеки си храни децата както иска. Негово право е. Аз просто отговарям, когато някой ме попита и си изказвам мнението.

# 283
  • Плевен
В днешно време дори и малкия град не е оправдание да не се опиташ да храниш детето си по-добре.Вече дори в супермаркетите гледам се зареждат стоки от типа на здравословните храни.В града ни има магазини "Фантазия",дори и в кварталния такъв има щанд за брашна от елда,киноа и амарант зърна,просо,лимец.Не е казано,че само в детските магазини се продава храна за децата.Като ходиш до съседния град,влез в един такъв хипермаркет и поразгледай.Може да се учудиш какво можеш да намериш.И да си кажа,никога досега не съм купувала храна за детето си от детски или бебешки магазин.Никога не съм мислела,че само там се намира такава храна!В нашето квартално магазинче което е бивш гараж има овесени ядки,просо,нахут,какво остава за хипермаркетите

# 284
Ами точно бяло брашно и аз не бих давала и затова от самото начало препоръчвам да потърси някакво друго, но явно има проблем с намирането и явно иска да даде нещо за разнообразие, а не като основно.
Иначе, по принцип пшеницата пристрастява и опитат ли я, после другите неща не им се нравят много. Факт е,че откакто дъщеря ми яде кора хляб, отказа сурова ябълка, която преди това обожаваше. По тая причина, освен някой банан от време на време, пресен плод не е яла от декември насам. Чакаме пролетниет сезонни.
Аз също гледам да вкарам традиционните неща, но наред с това и някои полезни, които също са характерни за Бг, макар да не са на всяка трапеза. Обичам и лимец и елда. Просо не съм яла, но държах да го въведа, защото има много желязо. Действително, няма полза от празни калории.

Общи условия

Активация на акаунт