Мами, хранещи бебето с домашно приготвена храна

• 64 168
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
Ставаме към 7:30-8:00. Като закуси я оставям да си играе. Най-късно в 9 манджата е сложена. В 10 излизаме навън. Към 11:30 се прибираме, яде и най-късно 12:10 е заспала. Това е откакто се стопли ежедневието ни. Готвя един път, т.е. обяда и вечерята са еднакви. Почти винаги вечер яде и от нашата салата или нещо от масата. На мен лично така ми е по-удобно, отколкото на обяд в жегата да ходя до детската кухня, която е доста далеч от къщи. Simple Smile

# 571
  • София
Моят засега яде пюрета и понякога гризе нещо цяло. Та много не готвя  Laughing
Дадох му намачкан картоф и реших да сложа копър за разнообразие.Но явно прилича на майка си-щеше да повърне от копъра. Аз самата го мразя, ама нали да опитам.
Днес дадох тиква с тиквичка.Домашни са и двете и си ги изяде с удоволствие. Тиквата му е любимото, с нея го захраних и каквото и да му дам с нея си го изяжда.
По-нататък мисля да му давам от неподправена наша храна, отделно супички да му готвя.
Имам "село" за щастие и могат д ами дават домашни неща.
Засега, обаче, напредваме бавно и с малки количества.
Замразила съм домашен касис и вишни, защото реших, че сега му е рано.Според вас зимата, когато ще е на годинка, какво бих могла да му правя от тях  Rolling Eyes ?

# 572
Мили мами, благодаря за вашите отговори!
Сдобих се с домашни тиквички и картофки - с какво да ги комбинирам. Също си взех и замразени зеленчуци (моркови, карфиол и броколи) на Бондюел - мога ли да им сложа още нещо или да ги сваря само тях?
Извинявам се за елементарните въпроси, но всяко начало си е трудно, а и се притеснявам като се отнася за малчо!

# 573
Към микса картофи, моркови и броколи добавям  и месо. Пека във фурната с фолио и като са готови слагам малко зехтин или масло. Много се харесва.
Картофи и тиквички можеш да комбинираш с морков, чушка, лук, ориз, месо. Към тиквичките прибавям пресен копър, вече по малко чесън,(над годинка сме за чесънът) чубрица. Почти всичко приготвям във фурната или на пара.
Много обича печени тиквички с копър, кис. мляко и сухарче.  Peace

# 574
Тиквичка с ориз също съм давала.  А най- често слагам зарзавата в гювече и оставам във фурната и излизам в двора. Дори и да забравя манджата, както често се случва, няма проблем.  chef
Видях пресен карфиол на пазара ама май не му е сезона, чудя се да взема ли?
А замразените вишни може би за кашички, в мъфини или нещо от този род.
Днес  сме на зелен боб, вече замразих и за зимата. Изнамерих и една баба до детската градина, която изкарва зеленчуци и плодове от градината си и ги продава в самия двор.

# 575
Мами, отново нов въпрос възникна при мен. Реших да правя зеленчукови пюренца с месо. Зеленчуците са домашни, но месо взех от бурканчетата на Хип. Та мисълта ми е как да го съхраня месото след като отворя бурканчето. Няма как да го изразходвам за 2 дни. Някакви идеи и съвети?

# 576
Мами, отново нов въпрос възникна при мен. Реших да правя зеленчукови пюренца с месо. Зеленчуците са домашни, но месо взех от бурканчетата на Хип. Та мисълта ми е как да го съхраня месото след като отворя бурканчето. Няма как да го изразходвам за 2 дни. Някакви идеи и съвети?
1. Това не е чисто месо. Месото е по малко от половината 40%, има ориз вода и рапично масло.
2. Даваш половината и на следващия ден другата половина

# 577
Ох, толкова съм се отчаяла, че някога ще почна да готвя за малчо..... Въпрос след въпрос се появява. Ако не съм ви омръзнала, моля пак за съвет.
Така.... готвя вечерта зеленчукови пюрета, пълня 2 бурканчета, едното ще се яде на следващия ден, а другото на по-следващия. Трябва ли да съхранявам второто в хладилник (ако не е стерилизирано)? И месото на Хип кога да го сложа - в момента на пълнене или непосредствено преди ползване?
Ако реша да направя по-голямо количество, мога ли да сложа пасираните зеленчуци+готовото месо и да стерилизирам бурканчетата, или не е хубаво да стерилизирам месо?
Извинявам се за многото въпроси

# 578
Готвиш зеленчуците, например за 2 хранения. Втората част от зеленчуците ги съхрани в хладилник за следващи ден. Не е нужно да стерилизираш. Важното е да е в плътно затворен съд.Месното пюре слагаш към зеленчуците непосредствено преди хранене. Половинката от бурканчето съхраняваш в хладилник в плътно затворено бурканче - оригиналното

# 579
Каквото няма да се яде веднага, в хладилник. Както процедираш и с вашата храна. Лято е, всичко вкисва бързо. Пюретата на Хип си имат описание за съхранение след отваряне. Както е писала и Малиш, най-удачно е да прибавяш месото преди консумация. Съветвам те да готвиш за максимум ден напред. Едни сварени зеленчуци, седели 2 дни в хладилник, нямат приятен вкус. Детето може и да ги откаже. Особено ако има и картоф вътре. Престоелия картоф хич не е вкусен.

# 580
Мами, безценни сте  Hug Благодаря  Hug
Започнах да чета темата назад, но главата ми ще се "пръсне". Видях, че слагате в зеленчуковото пюре и ориз. Как става? Варите го отделно от зеленчуците и след това смесвате и пасирате заедно ли?
Вие спазвате ли правилото да давате през ден месо?
Ако си купя един заек / пуйка, разфасовам, варя, пасирам и пълня формички за лед, правилно ли съм разбрала? Кое месо ползвате, само бялото ли, или всичко което не е мазно?
  bouquet  bouquet  bouquet

# 581
Зеленчуците и ориза приготвям заедно. Ако има някой зеленчук, който смяташ, че ще се развари докато стане ориза, просто го прибавяш по-късно. Месото разфасовам, отделям бяло и немазно месце, режа на парченца. Парченцата сварявам и замразявам в торбичка. Като готвя, просто пускам 1-2 парченца заедно със зеленчуците. Моето дете от 7-8ми месец яде месо всеки ден, редувам видовете месо както ми падне. Преди годинката ядеше пиле, пуйка, заек, телешко. Вече хапва и свинско. Единствено риба не яде, склонна е към алергии и умишлено не й давам засега.

# 582
А като ги сложиш сварените парченца в торбичка, не се ли слепят едно за друго като се замразят?

# 583
  • Северозапада
Аз замразявах във форма за лед и замразените кубчета прехвърлях в пликчета (може и в кутия).

# 584
А като ги сложиш сварените парченца в торбичка, не се ли слепят едно за друго като се замразят?
Не. Като ги сложиш в торбичката просто ги разпределяш да е по-скоро плоска и слагаш във фризера. Ползвам торбички 20х27 см, понякога има слепнали, но лесно съм ги отделяла. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт