Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 226 048
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 4 800

Poppea, този наклон и уклон си го задръж за у дома, моля!

Аз отдавна съм разбрала, че червеният призрак от близкото ни минало толкова много е наплашил някои хора, че са замъглили разсъдъка им, дотолкова, че не са способни спокойно да четат и да обмислят и други гледни точки, но пък с лекота обявяват статистиката за стъкмистика и за червена бабичка, защото не служи на тезите им.

С теб наистина няма какво да си кажа. Опитах нормален разговор. Не се получи. Други могат да ти търпят лошото възпитание, но аз не желая. Не се обръщай повече към мен, благодаря!

Може ли да ми посочиш, моля, къде съм те обидила и  с какво? Дзерджински и ЧеКа са си чисти синоними Simple Smile Другото са приказки за измъкване от отговори.

Затова те питам какво показва статистката за затворените банки - те заради или въпреки остеритито се появиха. И как така статистиката сочи, че 260 милиарда са равни на 14 милиарда.

Последна редакция: нд, 05 юли 2015, 00:53 от Анонимен

# 4 801
снимки... те ако снимат някой от Карфурите в София ще излезе, че сме фалирали и умрели от глад хах.

Що. ти там ли си  и затова знаеш?

А, добре, няма да вярваме на снимки, само на думата на Варуфакис ще вярваме Wink

върнах се оттам, не твърдя че знам всичко и съм обиколила всички магазини. Но там където влизах си беше съвсем нормално + в аптека влизах - сиропът за кашлица е на същата цена като тук. По бензиностанциите си има гориво, цената на дизела е почти като тази тук. На банкоматите има опашки, но има работещи банкомати. Криза има да, спрени строежи, затворени и празни помещения за магазини и ресторанти, хората не са хич в добро настроение.... и то сигурно е логично, като са раздавали толкова години парите с торби без да правят сметка.
Защо собствениците на магазини да нямат пари да се разплащат и да си зареждат магазините? - нали се казва че има свръх пазаруване, то да не е с копчета - с пари е. С тези пари би трябвало да могат да се зареждат магазините.
Виж, големите хипермаркети с пирамидалните си структури може и да го закъсат....

# 4 802
върнах се оттам, не твърдя че знам всичко и съм обиколила всички магазини. Но там където влизах си беше съвсем нормално + в аптека влизах - сиропът за кашлица е на същата цена като тук. По бензиностанциите си има гориво, цената на дизела е почти като тази тук. На банкоматите има опашки, но има работещи банкомати. Криза има да, спрени строежи, затворени и празни помещения за магазини и ресторанти, хората не са хич в добро настроение.... и то сигурно е логично, като са раздавали толкова години парите с торби без да правят сметка.
Защо собствениците на магазини да нямат пари да се разплащат и да си зареждат магазините? - нали се казва че има свръх пазаруване, то да не е с копчета - с пари е. С тези пари би трябвало да могат да се зареждат магазините.
Виж, големите хипермаркети с пирамидалните си структури може и да го закъсат....

Абе те нещата там се развиват с часове,не с дни. В понеделник мисля да прозвъня познатите си там.

Защото заради затворените банки са затруднени електронните плащания извън гърция, а говорм за вносни стоки. И била изключена от Таргет 2.

Нашето министерство дава някакви съвети  за пътуващите в Гърция:

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/04/2566614_pri_putuvane_v_g … _rezervoarite_si/

"Липсват някои основни и особено вносни стоки и лекарства в магазините и аптеките в Северна Гърция, най-вече в по-малките населени места. "

# 4 803
По мое скромно инженерно мнение ако няма пари, няма да има и стоки...за Гърция говоря
Или Пол Кругман плюс статистиката ще ме опровергаят?
Може пък на гърците да ги дават подарък стоките, знам ли?

# 4 804
пари има бре  Laughing нали си ги изтеглиха от банките  Laughing

# 4 805
пари има бре  Laughing нали си ги изтеглиха от банките  Laughing

Да де, ама внос няма -щото разплащанията стават чрез банките,път те не работят. Банките са изедници и много лоши според левичарите, ама без тях не може.

Нашето министерство казва да си носим бензин

"1. Напълнете резервоарите си с гориво на българска територия преди границата"

# 4 806
пари има бре  Laughing нали си ги изтеглиха от банките  Laughing

Аха.
Заплатите не се плащат от личния джоб, а от общия., пък той е излязъл във ваканция.
Неочаквана ваканция...

А спестявания да знаеш колко бързо се топят...

# 4 807
Poppea - била съм там преди десетина години, беше различно тогава и затова сега се шокирах колко много българска стока има. Брашно, масло (съвсем прясно, 125 грама 0,90€...) вафли, луканки, салами, кисело мляко! Явно внос има. И то точно в малко населено място.

# 4 808
Ето какво се предлага СЕГА като реформа в Исландия, 7 години след кризата:

http://www.forsaetisraduneyti.is/media/Skyrslur/monetary-reform.pdf

Хели, наистина не мога да чета 80 страници Hug. Можеш ли да дадеш някакво резюме на основната идея?
За Гърция съм съгласна.
Промяна към добро може да настъпи там само с жестока принуда.
Пък белким след 30 години дойде друго поколение, което да мисли иначе.
Black_Sapphire, темата е доста обширна. Накратко с две думи - тази "програма" е предложение за промяна на системата в Исландия. В предговора, който е писан от Търнър (един съвсем неслучаен човек), се посочва и основната причина за исландсите проблеми в момента:

This report is a study of monetary problems in Iceland and in what part they may be caused by the current monetary mechanism, the fractional reserve system.

По-нататък авторът, който е народен представител от управляващата в момента партия, предлага съществуващата системата да се замени с „Sovereign Money”.
Този модел се предлага явно поради исландската специфика на проблемите - опасността от нов bank run. И това е предложение, което идва 7 години след последния такъв, което налага съответните изводи.
Тезата на автора е следната: исландските търговски банки за последните няколко десетилетия са произвели много повече парична маса, отколкото това е било необходимо за икономическия растеж на страната. И това е станало именно благодарение на въпросната система за частичен резерв.
Националната банка е изгубила всякакъв контрол над този процес и призивът е, в този процес от сега нататък да участва единствено тя, а търговските банки да бъдат изцяло изключени от него. Тяхната роля трябва да се свежда единствено до 3 основни неща: извършване на разплащания, финансово посредничество и кредитиране (narrow banking).
Няма да навлизам в подробности, защото според мен няма и смисъл, както и въпросната система за мен е безсмислена за целите, за които искат да я въведат. Както и да е, има много източници, където при интерес може да се намери информация.

За Исландия искам да кажа още, че референдумът, по-точно референдумИТЕ (защото те бяха 2 в две последователни години), които се проведоха там, имат малко общо с утрешния референдум в Гърция.
В Исландия ставаше въпрос за изплащане на влогове на частни лица - англичани и холандци - от фалирала частна исландска банка, а не на държавен дълг. След фалита си въпросната банка беше национализирана и пасивите естествено преминаха към държавата. Тя обаче по стар йезуитски обичай обяви, че ако исканията на чуждестранните вложители трябва да бъдат удовлетворени, то тези задължения се разпределят на всеки исландец поотделно и възлизат на 11 хил. евро на калпак. Тоест народът трябваше да плати задълженията на една частна банка, която вписледствие след национализацията си имаше нов собственик в лицето на държавата.
Та резултатът от тези два референдума за едно и също нещо бяха предизвестени и не си заслужаваха загубата на време и пилеенето на средства в държава, която и без това си беше обрулена по онова време.

# 4 809
Ето какво се предлага СЕГА като реформа в Исландия, 7 години след кризата:

http://www.forsaetisraduneyti.is/media/Skyrslur/monetary-reform.pdf

Хели, наистина не мога да чета 80 страници Hug. Можеш ли да дадеш някакво резюме на основната идея?
За Гърция съм съгласна.
Промяна към добро може да настъпи там само с жестока принуда.
Пък белким след 30 години дойде друго поколение, което да мисли иначе.
Black_Sapphire, темата е доста обширна. Накратко с две думи - тази "програма" е предложение за промяна на системата в Исландия. В предговора, който е писан от Търнър (един съвсем неслучаен човек), се посочва и основната причина за исландсите проблеми в момента:

This report is a study of monetary problems in Iceland and in what part they may be caused by the current monetary mechanism, the fractional reserve system.

По-нататък авторът, който е народен представител от управляващата в момента партия, предлага съществуващата системата да се замени с „Sovereign Money”.
Този модел се предлага явно поради исландската специфика на проблемите - опасността от нов bank run. И това е предложение, което идва 7 години след последния такъв, което налага съответните изводи.
Тезата на автора е следната: исландските търговски банки за последните няколко десетилетия са произвели много повече парична маса, отколкото това е било необходимо за икономическия растеж на страната. И това е станало именно благодарение на въпросната система за частичен резерв.
Националната банка е изгубила всякакъв контрол над този процес и призивът е, в този процес от сега нататък да участва единствено тя, а търговските банки да бъдат изцяло изключени от него. Тяхната роля трябва да се свежда единствено до 3 основни неща: извършване на разплащания, финансово посредничество и кредитиране (narrow banking).
Няма да навлизам в подробности, защото според мен няма и смисъл, както и въпросната система за мен е безсмислена за целите, за които искат да я въведат. Както и да е, има много източници, където при интерес може да се намери информация.

За Исландия искам да кажа още, че референдумът, по-точно референдумИТЕ (защото те бяха 2 в две последователни години), които се проведоха там, имат малко общо с утрешния референдум в Гърция.
В Исландия ставаше въпрос за изплащане на влогове на частни лица - англичани и холандци - от фалирала частна исландска банка, а не на държавен дълг. След фалита си въпросната банка беше национализирана и пасивите естествено преминаха към държавата. Тя обаче по стар йезуитски обичай обяви, че ако исканията на чуждестранните вложители трябва да бъдат удовлетворени, то тези задължения се разпределят на всеки исландец поотделно и възлизат на 11 хил. евро на калпак. Тоест народът трябваше да плати задълженията на една частна банка, която вписледствие след национализацията си имаше нов собственик в лицето на държавата.
Та резултатът от тези два референдума за едно и също нещо бяха предизвестени и не си заслужаваха загубата на време и пилеенето на средства в държава, която и без това си беше обрулена по онова време.

Идеята е абсурдна. Една от основните роли на банките е именно създаването на пари. Абсолютен популизъм, абсолютен. Ето какво представляваhttp://positivemoney.org/our-proposals/ souvereign monetary system. Ципрас и Варуфакис пасти да ядат. В цял свят банките създават пари и отделят резерви в централните банки, по - добра система за сега няма. Кой да създава пари, държавата? Че тя е фалирала след като текущите нужди се покриват от заеми, които се плащат с други заеми. Осен това вече сме го гледали този филм. Няма да се учудя  ако искат и златният стандарт да върнат.

Хелли, постът ми не е към теб лично, нито е нападка да не ме разбереш погрешно, използвам твой цитат просто за тази монетарна политика - souvereign monetary system.

# 4 810
Anna-Bell, и аз съм писала, че е безсмилена идея и няма да я коментирам. Затова накратко писах и какво се има предвид с нея, а всеки да си прави сам изводите.
Учудва ме, че това е идея и на двама финансисти от МВФ, както и че такива идеи се спрягат от управляващите в страна като Исландия.
Това е и отговор на въпроса за това как се се е оправила Исландия след кризата.
Ами явно не се е съвсем, щом търсят нови алтелнативи.

# 4 811
Anna-Bell, и аз съм писала, че е безсмилена идея и няма да я коментирам. Затова накратко писах и какво се има предвид с нея, а всеки да си прави сам изводите.
Учудва ме, че това е идея и на двама финансисти от МВФ, както и че такива идеи се спрягат от управляващите в страна като Исландия.
Това е и отговор на въпроса за това как се се е оправила Исландия след кризата.
Ами явно не се е съвсем, щом търсят нови алтелнативи.

А, Хелли права си напълно. Учудващо е наистина, че това идва от финансисти от МВФ. Не е добре това.
Явно не се е оправила Исландия да.

# 4 812
Още малко и гърците ще открият,че без банки 6е живее по добре Mr. Green

# 4 813
Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис даде специално блиц интервю за БНР в деня преди решаващия вот на референдума на 5 юли:

– Г-н Варуфакис, ще гласувате ли на утрешния референдум?

– Странен въпрос ми задавате, нима се съмнявате? Разбира се, че ще гласувам и то ще гласувам с не. Всъщност, не би трябвало да се учудвам на въпроса ви, защото вие в България сте свикнали само да наблюдавате и изпълнявате, но не и да участвате и направлявате политическите процеси.

– Вярвате ли, че този референдум има някакво друго значение освен символично? Вие като финансов министър би трябвало да сте наясно, че икономическите процеси не могат да се управляват с гласуване. Тъпо е да гласуваш да получаваш повече пари, когато няма кой да ти ги даде.
– Слушам въпросите ви и за пореден път се убеждавам, че наистина би било страшно, ако допуснем да ни превърнат в българи. Главите ви са пълни с неолиберални мантри, мисленето ви е парализирано, а кръгозора ви като на кон с капаци, гледа само натам, накъдето го водят. Разбира се, че референдума има символично значение, но не в този пренебрежителен смисъл, който вие се опитвате да му придадете. Самото решение да се проведе референдум е символ на правото на един народ да изразява своята свободна воля по всяка тема, която смята за жизнено важна. Провеждането на референдума ще бъде символ на пробуждането на народите в Европа и по света, защото днес целият свят е вперил поглед в нас.

– И какво точно ще покажете на света, как да се самоубиеш икономически?
– Референдума е повратна точка. За пръв път някой ще се осмели да каже не на тройката, а след нас убеден съм, ще има и други. Не разполагам с време да ви изнасям лекции, а и вие съдейки по въпросите ви, не притежавате капацитет да ме разберете. Ще ви кажа само следното: Не парите са измислили човека, а човека е измислил парите. Много хора са забравили този факт и са приели, че парите движат света и са от решаващо значение за всичко, като низвергват ролята на човека. Това мислене широко се пропагандира от мултинационалните корпорации и световните банкери. Всъщност ние ще върнем нещата на местата им, като покажем, че политиката, която се създава от активните граждани играе водеща роля в икономическите процеси. А в отношенията между политиката и икономиката, парите имат ролята само на посредник, който посредник лесно може да бъде премахнат, ако дотатъчно голям брой хора изявят такова желание. Знам, че не ме разбирате, но ако хората в световен мащаб станат по-солидарни и готови на взаимопомощ, ролята на парите значително ще намалее. Личното ми виждане е, че парите нямат място в бъдещето на човешката цивилизация.

– Нима смятате, че е възможно съществуването на общество без пари?

– Разбира се, че е възможно. Къде са парите в днешното общество – съсредоточени са в ръцете на малцина, а от там се получава огромно неравенство. С какво днешните европейски политици са заслужили своите огромни заплати, можете ли да ми отговорите? Огромна част от тях са свързани с най-различни корпорации и частни банки. За тези хора е удобно, парите да имат водещата роля в взаимоотношенията между хората, а не солидарността, защото парите са тяхна собственост и под техен контрол, но ако изхвърлим парите от уравнението, те увисват във въздуха.

– Но как ще накарате, човешката цивилизация да се развива без пари?
– Кажете ми, колко са платили на Джордано Бруно за неговото откритие дало тласък за развитието на човешката цивилизация – изгорили са го на кладата? Разбирате ли колко е нелеп въпроса ви? Чистото човешко любопитство, удовлетворението от разгадаването на тайните на вселената и най-после, задоволството от това, че получаваш признание от околните за това което си открил или направил, това са само част от факторите които движат цивилизацията напред. Дори да ви дам на вас един милион, как бихте подпомогнали с тях развитието на обществото, ако нямате умствения багаж, необходим за това. Парите само изкривяват човешките взаимоотношения, като позволяват на разни алчни, безскрупулни, лицемерни, лукави и хитри личности да поемат водеща роля в обществото и да налагат своите чисто материалистични ценности, като основни в обществените взаимоотношения.

И какво означава развитие, растеж. Много се спекулира и с тези термини. Ние гърците сме хора, които все още ясно съзнават, че имат само един живот и този живот трябва да се изживее възможно най-пълноценно и тук нямам предвид някакви материални наслади, а способността да се възхищаваш непрестанно от творенията на природата, да ги съзерцаваш, да им се наслаждаваш и да ги обичаш. Днес повечето хора не усещат как отминава живота им в темпото наложено от стремежа към непрекъснат икономически растеж и печалба. Те дори не се запитват закъде бързат? Вие знаете ли? За къде бърза човешката цивилизация, къде трябва да стигнем, кой ни води натам? А какво ще стане ако не бързаме, ако забавим темпото, ако повдигнем глава и се огледаме, ако поемем дъх и поседнем да видим докъде сме стигнали?
– Все пак не ви ли боли, че вече можем да твърдим, че България е в положение къде-къде по-добро от Гърция?

– Това може да го твърдите вие, вашите политици, вашите медии, вашите платени от вън експерти, но не и ние. Аз лично мога да кажа, че Гърция е жива, а България е мъртва. Това е моето твърдение, ние живеем и се борим, вие умирате и не сте способни да се подигнете. Вашите площади са пусти като земите ви, а нашите площади са пълни с хора желаещи да се борят. Вие чакате да дойде някой да ви спаси, ние полагаме усилия сами да се спасим. При вас дори за протест са необходими хора с пари които да го организират, при нас е нужна само каузата.  Ние искаме да живеем, вие искате да печелите, затова ние ще живеем, а вие ще изчезнете, като в най-добрия случай се стопите по света.
https://neverojatno.wordpress.com/2015/07/04/ref-2/

# 4 814
  • София
Ън, какво целиш с пускане на измислени статии?

Общи условия

Активация на акаунт