Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 226 028
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 4 665
Каза, че нямало значение какво ще стане в понеделник, демокрацията вече е победила  Laughing
Гледах и двата митинга, равностойни си бяха  Peace

Да, ама купонът си беше на Не-митинга newsm36.
Такъв Ален мак не бях гледала от детските си години.

# 4 666
каква ли ще е разликата при ''да'' или при '' не '' , след като той няма да подава оставка ?!

# 4 667
При "не" върху Гърция ще се отвори рогът на изобилието. При "да" ще им наложат ужасно остерити, като например 800 евро минимална пенсия.

# 4 668
а и предложенията вече са невалидни - нали бяха валидни до 30 юни,
цялата работа не е ясна , хич ....

# 4 669
Старото споразумение не било в сила вече ,за ново няколко седмици време трябвало .
Една анкетка може да сложите утре   Laughing охи или да .
Ще чакам и преки репортажи от Зоуи. Laughing

# 4 670
И аз търся, но не намирам.
Бива ги в шоу програмите. Умеят да гъделичкат по тънките струни. Има дух събитието, вълнуващо е, заразително. Кара те да вярваш, че си сила, че думите ти могат да преобърнат света. Понеже и аз съм изпитвала същите чувства, мога да ги разбера. Нищо, че подбудите са съвсем различни - те се борят да вземат чуждите пари, ние се борихме да ни оставят сами да ги печелим.
Мисля, че другият митинг губи в съревнованието. Едва ли е толкова многоброен, а и едва ли толкова добре направен като шоу.
Много се преекспонира тая история с доклада на МВФ. Като че им дава някаква реална позиция, някаква реална сила, а то са само пожелания от източник, чийто глас в най-добрия случай е консултантски по тези въпроси. Като се има предвид момента на издаването му, няма начин да не е с определена политическа цел. Като че ли САЩ се опитват някак да поставят на колене Европа - хем чрез принудата да дондуркат вечно тая безнадеждна държава, хем чрез фитилите за нови и нови безкрайни помощи без връщане на старите; пък и да си запазят сферата на влияние, но без да плащат. Обяснявам си го с течащите в момента пазарлъци по трансатлантическото споразумение - все пак една отслабена Европа е с по-малки козове от една монолитна сила.

САЩ, разбира се, стоят зад доклада. И е разбираемо, най-вече заради базите на НАТО. Щеше да е по-достоверно, ако МВФ поне бе предложил солидарно отписване, а то така - не е устойчив, ама само вие отписвайте, а ние даже една вноска няма да опростим. Ама им се свиди много,а и те се страхуват явно от верижна реакция -все пак са давали заеми и на други.

Преди малко по СНН Хала  Горани беше поканила професор от Ню Йорк Юнивърсити, грък по народност, икономист - човекът много добре за 10 минути обясни кое защо и как е. Не мога да го намеря он-лайн, но дано гърците са го чули.

За отписването - още през 2014 април този въпрос е бил поставян, повтарям се:

http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/international- … /article18953398/

As Greece emerges from recession, focus shifts to reducing massive debt

Тогава тихомълком, без никой да се усети освен специалистите, щяха да редуцират дълга, при това при стабилна банкова ситема и работеща икономика Обаче Ципрас трябваше да дойде на власт и това беше начинът - да разля кучетата. И сега в условията на икономически колапс ще трябват още по-сериозни реформи и икономии, за да се изправи тази икономика на крака, а каквото и отписване на дълг да има, то няма да компенсира усилията да се възстанови икономиката - в смисъл, че обикновения грък няма дори да го усети. И след като вече всички ЕЗ избиратели се наслушаха за Гърция, дори и бедните от Ц§Е, не виждам как някой ще гласува за голяма редукция, след като самите те се борят със същото. Меркел още повече.

Професорът каза "г-н Ципрас постави тясно партийните си интереси над тези на страната" и е прав - в събота не е подписана сделка,за да не си проличи разпада в СИРИЗА в парламента. На въпроса за дуълга той каза "имаше предложения  за облекчаване, но те (СИРИЗА) поискаха още и още, искаха направо опрощаване. Защо да опростят европейците - вие бихте ли опростили? " Хала само си замълча Simple Smile И това, което и аз тук повтарям "Гърция има нужда от реформи и би трябвало правителството само, дори без ЕС, да иска да реформира страната, а не да им се сърди."

Бяха поканили и още един икономист-грък, който каза "каквото и да е решението на вота, Гърция я чакат много тежки дни и месеци"

# 4 671
Е как ще подпишат (В. не каза дали ще си реже лявата или дясната ръка, дано е лявата, че да има с какво да подписва) до 48 часа, като за да има въобще мандат за преговори, Меркел трябва да мине през Бундестага?  newsm78

# 4 672
Е как ще подпишат (В. не каза дали ще си реже лявата или дясната ръка, дано е лявата, че да има с какво да подписва) до 48 часа, като за да има въобще мандат за преговори, Меркел трябва да мине през Бундестага?  newsm78

Ти па ся, подробности - кой го брои Бундестага, плюнки някакви. Щом е казал Ципрас, ще подпишат и толкова! Wink Така каза САЩ, така каза МВФ, кой ще пита немския данъкоплатец и защо да го пита, като са казали такива големи авторитети... Меркел ще си има бая ядове.

Изобщо циркът продължава.
каква ли ще е разликата при ''да'' или при '' не '' , след като той няма да подава оставка ?!

Няма особена разлика, е, при "не" Ципрас ще си начеше егото колко е обичан от народа и как му вярват, а при "да" малко ще му се смачка фасона, но той е петле, бързо ще се накокошини пак. Аз все пак мисля, че ще е "не" - после да му мислят партньорите как ще обясняват на своите избиратели, че искат да дават пари на хора, които не искат да си плащат старите заеми, че и имат и по-висок стандарт от много от тях. За ЕЗ е добре да тренират в преговорите, щото октомври наближава и може пак да им се наложи същото Wink

Последна редакция: сб, 04 юли 2015, 00:10 от Анонимен

# 4 673
Затова, ако забелязвате, дори и тези, които споменаха това значение на референдума, вече не го казват.

Имам чувството, че това беше основната опорна точка на "да" кампанията, но явно който се е хванал на нея, хванал се.

СНН интервюираха "не" и "да" митингуващи. Жената с "да" каза, че ще гласува така, защото въпросът е много неясен и това за нея значи, че правителството нещо прикрива, не е честно спрямо избирателя, и тя ще гласува обратно на неговата препоръка. Мъжът с "не" го питаха значи ли това, че вярва на правителството, а той се позамисли и каза "аз ще се огледам и добре ще помисля утре, преди да гласувам" -което беше много странен отговор - ей така се дънят предварителните полове...

За Таск - първо е поляк, значи, направо свят му се вие от мисълта за руснаците Wink и второ, е историк, значи хал хабер си няма от икономика - и му личи - щял да намери начин да съществува фалирала.... И тоя ще прави нови икономически закони.... Юнкер и Дайселблум са  икономисти и явно доста по-добре си дават сметка какво значи "фалирала държава". .

Ха-ха - Таск имал обсебване от Украйна и бил най-големят ястреб спрямо Русия.

December focused on the threat to the European order from the conflict in Ukraine — earning him a reputation as Brussels’ leading Russia hawk. EU doves hold that against him, saying his interest in Ukraine verges on obsession and prevents him from asserting himself on other issues.

Последна редакция: сб, 04 юли 2015, 00:41 от Анонимен

# 4 674
Дам, всичко това идва да покаже, че по върховете в Брюксел обитават, също като олимпийските богове, личности с недостатъците на най-обикновени хора. Дано извадим късмет да не ни затрият с мъдри управленски решения.

Сензационно им се вижда на авторите на този материал, че някои хора (прилични хора, не цигани) в Гърция ровят по кофите и събират хартия и метал, за да се изхранват. Нас за жалост това въобще не може да ни трогне, гледаме си го тоя филм вече 20 години, без някой да ни предложи рамо за плачене или пари за подпомагането на тези страдащи.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/11708711 … y-to-survive.html
Съжалявам за този човечец и другите като него. И все пак си мисля, че ако част от тях бяха потърсили работа в селското стопанство примерно, нямаше да им се налага да ровят по кофите или да разчитат на подаяния от църквата. Аз, като съм нямала избор, съм работила и като камериерка в хотел (с докторската си дисертация в гардероба и с трите чужди езика), чистила съм по 12 часа тоалетните на чужденците за 300 лева месечно, и то с 3-годишното си дете на работа (че нямаше кой да го гледа, а места в детската нямаше), но в кварталните кофи не съм отишла да ровя.

Последна редакция: сб, 04 юли 2015, 10:32 от Анонимен

# 4 675
Дам, всичко това идва да покаже, че по върховете в Брюксел обитават, също като олимпийските богове, личности с недостатъците на най-обикновени хора. Дано извадим късмет да не ни затрият с мъдри управленски решения.

Сензационно им се вижда на хората, писали този материал, че някои хора (прилични хора, не цигани) в Гърция ровят по кофите и събират хартия и метал, за да се изхранват. Нас за жалост това въобще не може да ни трогне, гледаме си го тоя филм вече 20 години, без някой да ни предложи рамо за плачене.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/11708711 … y-to-survive.html
Съжалямам за този човечец и другите като него. И все пак си мисля, че ако част от тях бяха потърсили работа в селското стопанство примерно, нямаше да им се налага да ровят по кофите или да разчитат на подаяния от църквата.

Студената война се връща и нейните закономерности - също. Русия може да нямат пари, но все още имат атомни бомби, дето могат да гърмят, демек, изправни. От друга страна, част от блока на Русия сега е в ЕС и дори в ЕЗ, а те знаят какво е мизерия и преход, нищо, че тук битуват мнения как те по-иначе от нас, хората и там са минали през много повече мизерия от гърците и няма да се съгласят лесно. Освен ако не ги натиснат много здраво, но пък тогава и при тях може да дойдат на власт Ципрасовци и да допълнят хаоса. Изобщо не виждам коя държава в ЕС е без заеми и спад на стандарта. И не само в ЕС, 2008 изобщо не е отминала, само е туширана.

САЩ в момента се заглавиха с прекалено много места, където да наливат, а и при тях не е яма бездънна - най-вероятно пари няма да дадат, но неприятности за съюзниците ще създадат достатъчно.

А тези репортажи са поредната доза шоу за медиите, от друга страна са удобни на САЩ за техните цели. За нас нямаше, защото ние бяхме един от многото, когато се разпадна блока на СССР. А и да ти кажа, в бившия СССР е имало и много по-страшни работи - например Армения и Азърбайджан. И сега има много  по-страшни работи от гръцките, просто така работи системата - някои хора са повече хора от други хора.

Специално за Гърция - вчера се замислих какво ще стане, ако целият този арсенал на гръцката армия попадне в ръцете на руснаците. Чела ли си кой е създал талибаните всъщност и с каква цел

# 4 676

Абе според последните случки хич не са съюзници срещу Китай и Русия. В последно време даже са в жестока битка за икономическо надмощие.
Споменавам 2 възлови момента от нея от съвсем близкото минало (и настояще) - планът на Драги за QE и акционерното участие на редица страни от ЕЗ в AIIB, което официално беше обявено в понеделник. Това не са кои да е страни, а съюзниците на САЩ - Великобритания, Германия, Италия, както и Дания и Холандия. Да станеш акционер в китайска банка, която има претенциите да се превърне и в конкуренция на доминираните от САЩ Световна банка и Азиатската банка за развитие, хич не е повод за радост за американците. И не само това, ами тия страни са акционери в китайска банка заедно с Китай, Русия и Индия. Е, това хич, ама хич не ми говори за съюзничество между САЩ и ЕС.

Подкрепата на САЩ за Гърция сега, макар и само на думи до момента, е също част от тази борба и затова не ѝ отдавам голямо значение и не си припадам по тия позьорски кьорфишеци и барабанни демонстрации. Затова не разбирам за каква важност, незаменимост и стратегическа позиция на Гърция говорят тук някои от вас. Американците просто използват гръцката криза, за да наливат вода в мелницата на антиевропейската си кампания. Напоследък много се преекспонира интереса на Русия от слаб ЕС и разцеплението му, което аз изобщо не отричам. Но покрай това някак си не се обърна внимание и на факта, че САЩ пък хич не са доволни от стъпките, които предприе ЕЦБ в началото на тази година. Отслабването на еврото е трън в очите на американците (и швейцарците). Грубо казано на тях им трябва силно евро и провал на QE на Марио Драги. Това автоматично оскъпява техните валути и намалява конкурентноспособността им на международния пазар.

Права си, но донякъде, според мен. Заради двойствената си роля (хем съюзници, хем конкуренти) и двете страни търсят баланс. Наистина гръцката драма за износа на Германия дойде като подарък, но пък НАТО срещу Русия си иска своето. Не мисля, че САЩ имат интерес QE на Драги да се провали, защото се видя, че няма локални кризи вече, като се разтресе САЩ, стига до ЕС и обратното, а и борсите се движат почти в синхрон.

# 4 677
Попея,това ли са новите опорни точки,ако е така то е на много елементарно ниво.Бомби и глупости на търкалета

# 4 678
  • София
И аз това се питам. Ципрас каза (превод на БНТ): "Ако гласувате с "не", до 48  часа ще има споразумение."
 Нали при "не" стават независими, няма вече преговори т.е. отхвърлят предложението и се запътват към драхмата? Или аз нещо греша?
Иначе излиза, че споразумение ще има и при двата отговора.

Последна редакция: сб, 04 юли 2015, 11:29 от missence

# 4 679
Попея,това ли са новите опорни точки,ако е така то е на много елементарно ниво.Бомби и глупости на търкалета

Бомби е метафора, събирателно за военна и политическа (което е свързано) сила. Ако на теб ти е елементарно,ето какво е казал шефa на НАТО в четвъртък (2 юли) - надявам се да не го обявиш и него за елементарен:

http://bigstory.ap.org/article/57fb7fe90ab14500a696e008d6addaa8/ … -referendum-looms

NATO Secretary General Jens Stoltenberg says the military alliance is concerned about the financial turmoil in Greece, which is a member of the 28-nation group.

Stoltenberg called Greece "a staunch ally and a committed ally" on Thursday. He said the Greek government stands by its "commitments in the alliance. This good for Greece and good for NATO."

Speaking at a press conference in Bucharest, the Romanian capital, Stoltenberg said NATO was following European Union efforts "very closely" and that a solution to Greece's economic problems would be good for Greece, the EU and NATO.

One of the issues that divided Greece and its creditors before talks broke off last week was defense spending. The Greek government had offered to cut 200 million euros ($222 million) annually from its defense budget but lenders demanded twice that amount.

Общи условия

Активация на акаунт