Априлчето през февруари слушка, на топличко в коремчето се гушка! Тема 12

• 25 871
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Giada Точно за тази книжка става дума. Предишната лекарка все ни я бавеше и все нямаше при нея празни за попълване ooooh!. Този месец се сетих да питам новата лекарка и тя беше супер учудена, че нямаме - следователно веднага ни направи една. Отзад има няколко странички за попълване точно на имунизационния календар, но на нас нищо не ни е попълнено. Говори с вашата педиатърка, трябва да ви издаде, няма такова нещо като след 4г, би трябвало още след раждането да се дават.

# 91
Мерси, Amy_Lee, ще имам предвид тази полезна информация. Редно е да имам такава книжка в себе си, наистина!

# 92
Мерси, Amy_Lee, ще имам предвид тази полезна информация. Редно е да имам такава книжка в себе си, наистина!
Тази здравна книжка се издава още от момента на раждането. Личните лекари като си запишеш детето при тях би трябвало да попълват документи и да ги подават в здравната каса от където всъщност издават въпросните книжки!  Тази книжка си я изискай от личната лекарка..тя ти трябва и когато водиш детето на зъболекар. Или недай си боже си в друг град и ти се наложи да ползваш болнични услуги и т.н. Личната лекарка е длъжна да ти е попълнила ваксините в нея..омръзнало ми е да се правят на луди! При нас редовно идват деца на зъболекар и се оказва, че родителите изобщо не знаят, че тази книжка им е при личните лекари ... А си мисля, че самите лекари е редно тази информация да я дават сами!

# 93
Цоп в новата тема, от която сте изписали 1/10 за има няма 10-12 часа, пу да не ви е уруки, добри сте, не може да се отрече!
Tikvi4ka много се забавлявам с постовете ти, дано никога да не губиш чувството си за хумор!
Аз гащите не съм си ги сменяла, все още съм си с любимите памучни прашки и май няма да ги оставя до края, само се чудя какви гащи да си взема за след раждането,че с лохиите не знам как ще се оправя.
Шльоки ситуацията ти ме върна почти 2 години назад-май 2013 за рожденния ми ден се нанесохме в собствено жилище, което ремонтирахме и обзавеждахме почти 2 години. Когато дойде момента да си пренеса багажа, сякаш в мен падна бариера, казах си ами ако не се справим. Първите седмици не можех да спя, бях нервна, всяка свободна минута тичах в стария си дом на родителите ми който е на 100 м от тук, дори и само да си постоя там сред моите си вещи, наложи се да пия 1-2 пъти валериан, защото безсънието ми се отразяваше много зле и не бях в кондиция в офиса. Може би за 1-2 месеца нещата се уталожиха, свикнах с новото място, започнахме да се напасваме с ММ и сега понякога се майтапи с мен като казва "искаш да живеем заедно, ама се замисли дали да дойдеш". Така че няма страшно ще свикнеш, собенно щом бебчо се появи, сигурна сум че няма да имаш проблеми!

# 94
  • Бургас
Ваксините на моята дъщеря са написани в картона и ,а той си е при мен. Сега е в яслата де,но от раждането и си стои в мен. Там се записваха ваксините в момента ,в който се направят. Синя книжка нямам за нея. Водила съм я на лекар в друг град никой не ми я искал.

# 95
  • Пловдив
KpoTka мерси. Аз спя... ама нямам търпение да стана и газ към нас. След време ще свикна, няма къде да бягам  Grinning
Да ви попитам, как усещате, че бебетата са настрани. А мен редовно от дясно ми по подуто /до пъпа/ от колкото от ляво. Даже сега съм така, бебсън одеве бая шаваше. Това ли е newsm78

# 96
Ваксините на моята дъщеря са написани в картона и ,а той си е при мен. Сега е в яслата де,но от раждането и си стои в мен. Там се записваха ваксините в момента ,в който се направят. Синя книжка нямам за нея. Водила съм я на лекар в друг град никой не ми я искал.
Ами за ходенето на зъболекар ще ти трябва, ако стоматолога ти работи със здравна каса. Децата имат право на един преглед в годината, за които се доплаща 1,80 и още 4 манипулации (ако са вадене на млечно зъбче или пломбичка нищо не се доплаща за тях) . Не виждам защо, че при положение нашата скапана държава нищо не прави за децата ни има родители, които дори от това не се възползват?!
Аз за картоните не знаех, че все още се използват. Когато си записваш детето при личен лекар тогава ли го изкарваш?

# 97
  • Пловдив
Направо ме изненадвате с тази информация за сините книжки,чак се зачудих дали не е практика само определена група лекари.Ние декември сменихме педиатърката на каката,и бебето ще бъде при тази новата,и май ще се наложи да отида до нея лично и да я питам.
Относно секса,ако знаете как ми се иска,ама не ни стиска и на двамата,с тези постоянни болки,които се въртят из целия корем,не ни се рискува,а как се чака 2 месеца.Добре ,че са измислили т.нар. ''любовна игра'',та донякъде я караме.
Вчера беше един от редките дни ,в които се чувствах добре без болка,даже излезнах от нас ,и отидох в една приятелка и си постоях 2 часа.По-късно ми се наложи да карам колата да взема щерката от училище и отново ме заболя долу в дясно,отдавам го на натискането на педала,дано само не се окаже ,че няма да мога да карам кола.

# 98
Аз точно от зъболекар научих, че и децата имат сини книжки. Досега са ни консултирали безплатно.

Усмихнат ден ви пожелавам!

# 99
Дейзи ще напишеш ли някоя по интересна храна от списъка ти, която е богата на желязо!?! Аз още не пия никакви лекарства за хемоглобина, защото моята лекарка предпочита първо да пробвам с храните, че лекарствата си имали и странични ефекти..един от които "любимия" ми запек! А пък ако няма ефект до другия път, тогава хапчета!
Lina_bs и на мен точно това със свареното яйце ми казяха днес! Явно макар и бедни на желязо си оказват някакво влияние върху организма  newsm78
Ето за желязото, за тези които се интересуват.
Скрит текст:
http://prikachi.com/images.php?images/46/7883046b.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/55/7883055C.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/56/7883056J.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/57/7883057Z.jpg
Извинявам се, че така ги надробих тия линкове, но ми е по-лесно отколкото да преписвам.
На мен са ми изследвани и серумно желязо и жск и консултацията, за която споменах в предния си пост е именно с хематолог. Вероятно не винаги ниския хемоглобин означава липса на желязо, но това е най-честата корелация, тъй като много лекари при нисък хемоглобин изписват именно желязо.
Желязото не се приема с чай, кафе, кока кола, мляко и млечни продукти. Между консумацията на такива продукти и прием на желязо следва да има интервал от поне час-два. Желязо и магнезий също се приемат през интервал от два часа.
Жената има нужда от 18 мг. желязо на ден, предполагам че за бременни дори е повече, тъй като малките си взимат каквото им е нужно  Peace

# 100
  • София
Добро утро, момичета!
Тази нощ едвам спах, толкова се въртях...  Уж с тая възглавница мислех, че ще ми е по-лесно, ама нещо не ми мина номера. Как ли не я подпъхвах – под гърдите, под кръста, наопаки... Накрая се събудих омотана в нея и одеалото.  Беше ми най-удобно в началото, като си поставих „свръзката“ под кръста, ама така след време ме заболя кръста... Не знам, не знам.

Пускам в скрит текст нещата от лекцията на НАПК и от ходенето в Токуда.
НАПК
Скрит текст:
Общо взето темите се припокриваха с тези от последната лекция на ЛЛЛ, на която бях. Готиното беше, че мацката накърми дъщеря си по средата на беседата, та видяхме нагледно някои от възможните пози.
1.   В първия ден от раждането стомахчето на бебето е с размер на черешка и побира до 5-10мл на ден, така че коластрата му е напълно достатъчна.
2.   До 6-7 ден става 200мл, а до първия месец – 800
3.   В началото, до деня на изписването, бебето губи до 10% от теглото си. Важно е да запомним това тегло и да следим бебчето да си го е възвърнало до 10-14-я ден. Това означава, че се храни хубаво. Бебетата трябва да наддават с по минимум 600гр. На  месец.
4.   Храненията трябва да са поне 10-12 на ден. Паднат ли под 8 или станат ли над 12- това е признак, че нещо в храненето не е наред.
5.   До 6-тата седмица или втория месец бебето трябва да поддържа този режим, което означава, че трябва да се буди вечер. Не трябва да се правят паузи по-дълги от 3 часа. Едва след втория месец можем да си позволим да храним на поискване.
6.   Времетраенето на самото кърмене зависи от бебето – може да се храни 5, може и 15 минути, но средното препоръчително е около 10-15. Ако е нужно може да се смени гърдата, но не е задължително.
7.   Винаги се дава първо по-пълната гърда. Ако е твърда и засукването е трудно може да се освободи напрежението посредством специална техника (трябва да потърся линк, че няма как да я покажа Stuck Out Tongue).
8.   Трябва да следим дали бебето преглъща, докато го кърмим, а не дали само си задоволява сукателния рефлекс. Понякога бебетата засмукват и после се наслаждават на потеклата кърма, след това отново засукват и изчакват да се „изтече“.
9.   До 6-8 седмица може да се доизцеждаме на ръка, но съвсем малко, при нужда или препълване, колкото да се облекчи напрежението. Не е препоръчително изцеждане на всичкото количество, защото това води до хиперлактация. До втория месец вече трябва да се е регулирала и не се цеди.
10.   Хиперлактацията е нормална в първите дни след раждането, но после притокът на кърма се регулира спрямо нуждите на бебето.
11.   Кърмата е 75% вода и 25% микроелементи, което на практика прави водата абсолютно излишна. Тя само запълва бебешкото стомахче.
12.   Залъгалките не са препоръчителни, но пак мож да се ползват при нужда. Проблемът при тях е, че техниката на засукване е различна от тази, която бебето прилага при кърмене и така то може лесно да се обърка. Ако се ползва биберон (например кърмите, но и дохранвате) е хубаво той да е с механизъм за засукване – така че не просто да тече в устата на бебето, а то да трябва да засмуче, за да пусне.
13.   Следим дали бебето наддава добре по памперсите. В началото трябва да има поне 2-3 наакани памперка и повече от 3 напишкани, като тази бройка се увеличава с времето като до 30-я ден стига до 6-7 напишкани и 1-3 наакани памперса.
14.   Не трябва да чакаме бебето да ревне, за да му дадем да се храни. То може да започне да се почесва, да се върти, да сумти, да се опитва да си лапне юмрука или да засуче.

ТОКУДА
Скрит текст:
Общо взето беше неприятен факта, че не ни разходиха из отделенията, но ги и разбирам от една страна. Жената от неонатологията обясняваше за първите грижи за бебето:
1.   Хубаво е, преди раждане, ако майката е решила да ражда в Токуда, но не се следи там, да се прехвърли поне месец по-рано. Няма значение с или без избор на екип. Това се прави с цел все пак ако има нужда от допълнителни изследвания, те да се направят, да й се направи като досие и т.н. Един вид да не се идва в последния момент, юруш. Но няма да ви върнат, знаете.
2.   С или без избор на екип, няма значение, родилката попълва план за раждане, в който се избират всякакви условия – поставяне на упойка, пози при раждане, избор на музика, дали таткото ще е в залата и т.н. Нищо не се заплаща допълнително, дори присъствието на татко в залата за раждане.
3.   Пъпната връв се реже след като спре да пулсира. Само не разбрах, като се даряват стволови клетки тази пулсация дали се изчаква или се прекъсва, но ще попитам допълнително.
4.   След като се изроди бебчето се поставя на специална маса, в която се поддържа температурата на майчината утроба. Там му се правят нещо като „замервания“, задължителни в първите няколко минути – проверява се хранопровода му със сонда, наличието на анус. Реже се пъпната връв и след това бебчето се дава на майката. Болницата подкрепя естественото хранене и са ЗА първите опити за кърмене, още в родилната зала. Но все пак препоръчват това да се извърши в рамките на до два часа след раждането.
5.   Правят се допълнителни изследвания на бебчето. Правят се задължителните имунизации против туберколоза и хепатит Б.
6.   Първият бебешки тоалет е 24 часа след раждане, на него присъства и майката. Има обучения свързани с грижите, кърменето. Не използват АМ, освен в крайна нужда. Същото се отнася и за залъгалките.

Моята докторка, Кирякова, разказа за отделението:
1.   Има 4 стаи с по 4 легла и 2 ВИП стаи. Има още няколко ВИП стаи в съседното отделение – Високорискова бременност, но при тях заради отдалечеността няма възможност бебето да седи при майката. Трябва майката да ходи при него. При раждането дават бебето на бащата, след това има редовни свиждания и зала за посещения, в която доколкото разбрах може да се стои непрекъснато.
2.   Постъпва се с лична карта, направление 7 и набор от наличните документи.
3.   Не се носи нищо освен личния багаж и два чифта ръкавички за бебето.
4.   Минималният престой е 3 дни, при секцио – 4.

Засега толкова си спомням, другите да пишат, ако съм пропуснала.
Шльоки – и моята девойка често стои настрани, даже по диагонал. ММ казва, че краката й са в дясно, а главата по-надолу в ляво и като тръгне да си прави сутрешната гимнастика направо ме боли не, ами ми иде да викна 

# 101
  • Sofia
Добро утро!  Hug

Рози, благодаря ти за споделената информация относно кърменето  bouquet

Шльоки и при мен се издува така и доста ме натиска  Laughing Започна отвсякъде да ме побутва  Joy Снощи например я усетих над пъпа, после пъпа ми хлътна навътре и около него се изду коремът  hahaha А сутрин като се будя я усещам отстрани как ме гъделичка Laughing

# 102
  • София
Ей, Po3u, мерси, ти съвсем подробно, направо все едно сме били там. Hug
Мен как ме е яд, че беше болна дъщеря ми, та от днес чак е на градина и изпуснах всички лекции.
А миналата седмица в София сити центъра лекцията за кърмене я е водила Хедра... (препоръчвам на Бу и на Хедра блоговете)
Дано ако лепнем и варицелата от детската и между ремонтите вкъщи, да успея да отида на някоя следващия месец...

Точно пък най-големите гадости, дроб и цвекло, няма как да ям заради желязото и си дъвча таблетките. Моят хемоглобин и желязо бяха ниски още от първите кръвни изследвания. Цвеклото пък ми е ужас, все едно ям пръст Sick

Аз такива шутове и салта отнасям, а от време на време така се протяга и запъва в корема, че не е истина. Въобще не мога да разбера кое е главичка, кое е дупе, шутове или боксиране усещам едновременно и горе, и долу, и отстрани. Crazy
Предната бременност беше голямо хълцане нон стоп, сега тоя младеж май чак вчера го усетих за малко, с главичката надолу. Ще разбера другия четвъртък на консултацията дали съм права, освен ако не изпълни някое салто...

# 103
Добро утро.
Много полезна информация за кърменето и желязото,  Hug, благодарности на Рози и Дейзи.

И аз не понасям цвеклото, точно заради усещането за пръст, дроба ще го преживея, но пък в чаша чипс толкова желязо newsm78

Дамата при нас в момента е с главата нагоре, преди това беше надолу, но много се върти и сега не знам накъде е , не мога да усетя Confused

Отивам да си правя кафе, че тази нощ не беше от най -сполучливите, ММ така хъркаше, че направо #2gunfire

# 104
Shantel, благоДаря ти! Значително по-добре съм вече, сега остава да доизкашлям каквото има и съм готова.  Hug

Шльоки_Пльоки, уж по една и съща дата за цикъла и на ехографа даде една седмица разлика... Нали се иска датата на последния ден от цикъла? Не от началото на посления цикъл нали? Или...

На ехографа послдения път ми даде термин 01.05, което е за първи път от всички ехографи до сега. До момента всички дати бяха 25-30 април. На кръглия календар, чрез който си направих изчисления сама, даде 26-та седмица и термин 25-ти април...  Crazy

welinity, сигурна съм, че ще стане. Просто работи и с мислите си към бебето. Говори му наум или на глас. Подкани го да се обърне, обясни му защо е добре и т.н. Нали ти си майката - кажи му какво да прави  Heart Eyes

Кажете за лекции и кратки семинарчета за бременността в София. Разгледай сайта на сп. 9 месеца, обаче схемата им вече е различна от тази, която аз познавам отпреди години. Преди имаха редовно срещи с теми два пъти в седмицата на две различни места. Сега е съвсем различно.

Митът за спанака и желязото и аз го знам. Да... станала грешка и така до ден днешен... Simple Smile

Whistling И к'во се оказа? Няма никой в "ТHE WILD, WILD, WEST", a?  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт