С какво ви дразнят свекървите- 41

• 53 471
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
  • при късмета
Не знам защо изкарвате невъзпитани, снахите които биха казали това на свекърва си (от статията)
Аз например по първа точка "Ти няма да се месиш" бих го казала точно така. Ясно, точно, недвусмислено и категорично.  Щом мога да го кажа на майка ми, значи няма пречка да го кажа и на свекърва ми или на който и да е, намесвайки се където не му е работа. Защо свекървата да е изключение в недопускането на намеса от всички останали? Някакво специално право ли има на това?

# 661
Тази статия или е писана от свекърва, или от жена, която няма свекърва. И то не заради репликите, а заради обясненията.

Според мен от свекърва, на която са казвани всички тези неща от снаха и  Wink

Няяяяма такива снахи, нали иначе щяха да пишат за тях в "С какво ви дразнят снахичките?" Явно всяка свекърва У ФОРУМО е попаднала на възпитана снахичка.

Ooo, познавам такива, които са толкова цапнати в устата (да не казвам, че са простачки) и са способни да говорят така на свекитата си  Naughty

# 662
Не знам защо изкарвате невъзпитани, снахите които биха казали това на свекърва си (от статията)
Аз например по първа точка "Ти няма да се месиш" бих го казала точно така. Ясно, точно, недвусмислено и категорично.  Щом мога да го кажа на майка ми, значи няма пречка да го кажа и на свекърва ми или на който и да е, намесвайки се където не му е работа. Защо свекървата да е изключение в недопускането на намеса от всички останали? Някакво специално право ли има на това?

+1 (е това е реплика на ММ към мама. Смисълът е същият, но аз ползвам други реплики - наприемр "това си е само наша работа и ние с ММ ще го обсъдим" или "родителите (да се помни, че са 4 броя, а не само свеки) имат право на мнения, но не и на решения. Ако са се справили добре с възпитанието на децата си, няма за какво да се тревожат. Ако не са - вече няма какво да направят". hahaha)

Дами, друго ме учудва - в 41 теми постигаме консенсус, че свекървата няма право да се меси в живота на младото семейство. И ако някоя снаха си позволи да каже открито - аз бих го нарекла честност, откровеност. Защо го наричате простащина. #Crazy

# 663
  • при късмета
И аз не бих го нарекла простащина. В повечето случаи уж възпитаните и възвисените, като не им кажеш нещо директно и недвусмислено, все ще го извъртят както им изнася. И все ще кажат "мислех, че имаш друго предвид" или нещо подобно. Като го кажеш възможно най-ясно, т.е. директно, няма място за интерпретации и възможност възвишения да реши, че си искал друго да кажеш.
Аз не бих позволила намеса по какъвто и да е въпрос, от някой на който не му влиза в работата. Затова и подхода ми от самото начало е ясен и категоричен. Да няма недоразумения и преиначени думи

# 664
Докато четох статията си мислех,че ако двете страни отстъпят наполовина от техните си разбирания  за отношение  едни към други,ще се получи.Ако не бъркаме споделянето с даване на съвети,няма да си казваме груби думи.Че то се почва от един ,пък после се надпреварваме.Родителите не мислят лошото,просто вече са страхливи,премислят ,не се решават.Искат твърд успех на начинанието.Но знаят повече какво би станало.Не  е случайно-ако младите знаеха ,ако старите можеха.Щеше да е ОК и да сме в Рая.
Без да  се меся имам право да си кажа ,пък...който чуе и  вземе нещо.Поне пред моето дете.Знам резултата-ако доближа границата ,не да я прекрача ,а доближа,културно ще ме отрежат.Та за това на разстояние  и да се знае-няма да е на моята.Дори да е на моята ,ще го пречупят да изглежда тяхно решение.И аз съм правила така....Та..за какво говорехме...

# 665
  • Пазарджик
Боряна, едно е да споделиш мнение, друго е да зациклиш и да държиш младите да изпълняват твоето. Иначе сръдни, високо кръвно...Виждала съм го и не е много приятно.
Друг е въпроса, че ако не искаш някой да ти се меси, просто не го "каниш"  в проблемите си.

# 666
  • при късмета
Едно е да споделят с теб проблем и да кажеш "Аз бих постъпил така и така" и да обясниш защо. Това не е немеса.
Но да коментираш нещо, просто защото го знаеш с думи като "Сега трябва да направиш/те това и това" си е намеса. Особено ако другата страна, тази с проблема, не е започнала разговора или поискала мнение, а то й се дава директно, заедно с нарежданията. Това вече е намеса.
Разлика м/у двете мисля, че е повече от ясна

# 667
  • Пазарджик
Няма как да се намеси, ако не е запозната с проблема. По-малко споделяне се оказва здравословно и за двете страни.

# 668
  • София
Според мен, в едно семейство има ситуации, при които единствените, които имат право на глас, са мъжът и жената. Ако аз и мъжът ми сме в такава ситуация, а друг човек реши да натрапва акъл, мнение или съвет, бих и съм го отрязвала, без значение дали става въпрос за свекърва, тъща или някой друг. Съгласна съм, че по-малкото споделяне е по-добре. Обаче на какви разпити съм била подлагана...

# 669
  • при късмета
Често са случаите, в които от другаде нещо чуто-недочуто или разбрано- недоразбрано и се започва. Тогава пък настава драма защо не са информирани с предимство. Не е една беля.
Не само свекървите, който си е решил, че има някакво право да се меси, все ще намери причина да го направи

# 670
Irina St,

на никого не трябва покана, за да си вре носа в чужди работи. Особено на свекървата. За нея семейстовото на сина не е чуждо и "уйде коньо у ряката". Давам примери къде най-често свекървата смята за свое свещенно право да командва, когато дори не й искат мнението:
- какво, кога и как да се готви;
- същото за пране, чистене и цялата домакинска работа;
- как да се гледат и възпитават децата;
- къде да ходят/не ходят младите;
- как да празнуват личните празници - разбира се рождените дни  на внучето не са личен празник и свекървата определя по право;
- какво и колко да работи снахата - ако се е паднала амбициозна снаха, свеки трябва навреме да попречи на развитието й;
.....

# 671
  • София
Всички, изброени от теб неща, за мен се решават само от мъжа и жената. Ако те допуснат вмешателство, вината е тяхна.

# 672
Milenaka,

естествено, че се решават само от мъжа и жената. Но това свекървата (а в много случаи и тъщата) трудно го разбира. И тогава трябва да чуе култовата реплика  с № 1 от статията: "Това е наша, а не твоя работа".

Абе, статията наистина е забавна.
Една свекърва може да чуе и по страшни неща - културно и мотивирано.

# 673
  • Пловдив
Друг е въпроса, че ако не искаш някой да ти се меси, просто не го "каниш"  в проблемите си.
Какво значи "не го каниш'?!?!?! Нали все пак общуваш с този човек, за да не поканиш някой решен да се меси, то изобщо не трябва да общуваш с него. Ама все пак за роднини говорим.

# 674
  • София
На мен тази статия и "съветите" в нея ми звучат абсурдно. Напомня ми за някакъв наръчник за добрата съпруга от 30-те години от миналия век, който беше нещо от сорта как трябва да чакаме мъжа на вратата, пък да му събуем обувките, пък да му сипем храна и да стоим прави, докато се храни, ако има нужда от нещо, същевременно мълчейки, ако не ни пита, за да не му нарушаваме спокойствието и т.н...
 Laughing

Общи условия

Активация на акаунт