Трудно проговаряне -тема 18

• 136 043
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
И аз знам именно това и се зачудих как решиха, че 3-годишно дете може да има дислексия../Дислексиците имат ли проблем с вербалността в ранна възраст?

# 616
  • Най-сетне у дома
Цитат
Тя може ли да духне свещичка? Кога се научи?

Това добър показател ли е ,означава ли нещо?

Означава. Затруднения при духане, дъвчене, преглъщане, все са сигнали за моторен проблем, който също забавя формирането на реч и в такива случаи сериозните логопеди пращат детето на невролог, който да измисли как да се стимулира развитието и възстановяването на нервната система. Логопедът, който прави обследването на сина ми навремето, пропусна този симптом покрай ушите си, въпреки, че го подчертавах многократно. Ако го бяхме подхванали с някаква медикаментозна терапия и масажи, досега да сме забравили отдавна, че е имало някакъв проблем. Имам снимки, как духам свещичката на тортата за първия си рожден ден. Синът ми успя за четвъртия чак...

Julia_21, дислексия?!?  ooooh! Не знам какво е имал предвид колегата с това, може да се е объркал нещо, грешка на езика...

# 617
Йоко желателно е да се направи проверка на Слуха, защото деца с затруднено чуване са като аутисти докато родителите не открият този проблем.

Джулия и Сауле
За синът ми имаше предположение че е дислектик паралелно с късното проговаряне. Едното не изключва другото. Образното мислене го има и при него. Учехме се да четем с прозорчеза всяка дума закриващо останалия текст. И досега сменя местата на буквите в новите думи, но ще се справим и с това.

Джулия детето ти има ангел хранител.като каза че ще я пращаш в логопедична градина исках пак да подхвана моята но реших да не напиша нищо.
Повярвай ми така става най полезно за детето - в масова ДГ.

# 618
  • Най-сетне у дома

За синът ми имаше предположение че е дислектик паралелно с късното проговаряне. Едното не изключва другото. Образното мислене го има и при него. Учехме се да четем с прозорчеза всяка дума закриващо останалия текст. И досега сменя местата на буквите в новите думи, но ще се справим и с това.

Разбира се. Едното не изключва другото. Но, по думите на Джулия, е било изказано предположение, че детето закъснява с формирането на граматически издържана реч, защото "по-скоро клони към дислексия, отколкото към дисфазия". Което...

# 619
При нас Дисфазията е последната диагноза. Име бяхме с Атипичен аутизъм,, после ГРР неустановено и към него дислексията. След като миналата година Векслер показа липса не интелектуални задръжки нисмениха на Дисфазията. Проговарянето и диагностиката на причините на задръжки са сложно нещо.

# 620
Моето дете е на три години и три месеца. Може да духа свещичка вече. Репетирахме и с хартийки и моливи. Знае доста думи- части на тялото, плодовете и зеленчуците, превозните средства , цветовете. Но въпреки това говорът му е все още със заучени фрази. Чудя се кога сам ще измисли нещо - но да е спонтанно, а не като наизустнено. Засега е просто описателен, а не диалогичен. Има някои свръх реакции на шум, който не би трябвало да го дразни, яде основно твърди храни .
От следващата седмица ще започвам безглутенов о хранене. Има ли някой, който към момента да го прилага?

Последна редакция: нд, 30 авг 2015, 13:46 от iliyanaruseva

# 621
Зауле, ако е удобно, може ли да пишеш за нивалина-колко дълго и в какви дози е даван. до месец трябва да заведа детето отново при д-р Попова, детски невролог, и се чудя дали да коментирам с нея този медикамент. През юли си тръгнахме от кабинета ѝ без рецепта за ноотропил и с уговорката да видим докъде ще стигне детето на база собствените си жизнени сили . Ако не стигне там, накъдето се надяваме, доктор ът каза, че ще ни изпише някаква добавка. Интересно ми е какво ли има предвид.  .

# 622
Питам защото сина ми реагира на околната среда и случващото се около него, реагира на звуци, отговаря с "да" ако го повикам от друга стая и идва, или се обръща съм мен ако съм в същата, чува кучешкия лай на съседските кучета, чува като се хлопне външната врата. Няма признци, които да подскажат, че има проблем със слуха.
Как мога сама да помогна да се научи да духа?  Днес опитах с приказката за трите прасенца, но не се получи. Трудно му е и ре проявява интерес. Има ли невролог в БГ, който ще погледне по- обстойно състоянието на детето?

# 623
  • Най-сетне у дома
Питам защото сина ми реагира на околната среда и случващото се около него, реагира на звуци, отговаря с "да" ако го повикам от друга стая и идва, или се обръща съм мен ако съм в същата, чува кучешкия лай на съседските кучета, чува като се хлопне външната врата. Няма признци, които да подскажат, че има проблем със слуха.
Как мога сама да помогна да се научи да духа?  Днес опитах с приказката за трите прасенца, но не се получи. Трудно му е и ре проявява интерес. Има ли невролог в БГ, който ще погледне по- обстойно състоянието на детето?

Ако искаш, напиши "Хапче за проговаряне" в гугъл и виж поста от днешния ден, той започва с това, че едно от първите неща, които са ме алармирали за проблеми някакви в развитието, е неспособността да духа.

Ситуацията с невролозите е сложна, няма да намериш двама души, които ще ти кажат едно и също нещо за невролог. За д-р Радославова от клиниката на Чавдаров обаче лоша дума не съм чувала. Макар аз да извадих късмет с д-р Янков, който иначе е масово е недолюбван от майки заради грубост.

# 624
Прочетох. И, да, детето ми има общо изоставане в моториката- не скача с два крака, има трудност при слизане /не редова краката/, някак си пръстите на ръцете му са отпусната и стоя леко на една страна когато дланта е нагоре, а не изпънати и прави ... и още и още. И аз съм на мнение, че трябва да наблегнем на тези проблеми. Явно ще търсим детски невролог отново. На 2 г. и 6 м. го водих заради неговоренето, честото спъване, това, че не може да скача, че някак си ми се струва с меки мускули. Но тогава невролога направи само ЕЕГ, изписа ноотропил, терапия с логопед за речта, а за спъването ни прати на ортопед.

# 625
Между другото, и една съфорумка, с която си писах и работи с такива деца, ми е написала, че е възможно да е това, днес си видях ЛС-тата.
Скрит текст:
На 3 години е точно времето, когато вече може да се сложи някаква диагноза и да се започне подходяща терапия. Понякога децата имат аутистични черти, които се израстват с интензивна терапия. От това, което си ми описала, напълно е възможно и да става въпрос не за аутизъм, а за дислексия. Една по-тежка форма обяснява бебешкия говор, но липсата на думи.
Обяснявам
Класическите аутисти нямат концепция за комуникацията и езика. Те не разбират смисъла и идеята на общуването. За тях думите са все едно аз да си дърпам ухото и това да означава-вода, моля. Ако твоето дете знае, че за да му обърнат внимание и получи нещо трябва да си каже, едно, да се обърне към, някого-възрастен, второ, означава, че има идея за комуникация; 'говори' на кукли и играчки и т.нат.
Това че се 'изключва' също може да е от състояние, по-близко до дислексията. Мозъкът на хора с дислексия функционира, най-просто казано, по-бавно и отнема повече енергия. Затова и има нужда от по-честа почивка.
И моето дете не редува при слизане, при изкачване също, понякога, зависи и от самите стълби. Иначе също мисля да я водя на отропед, малко криво стъпва и заради спъването. Йоко, опитай със сапунени мехури да духне! Също, не знам подражава ли, дъщеря ми напоследък доста, често й духвам бретончето и тя след мен също надува бузки и духва към лицето ми. Ре-ге, дано си права, за градината и най-вече, дано е правилното решение за нас Peace Досега четох статия за патогените и връзката им с аутизма, хиперактивността, диспраксията и т.н. Някой давал ли е превантивни добавки и какви? За диагностицираните с аутизъм, съм чела, но се чудя как е при останалите, особено ако няма външни проявления - запек, диария и тн. Понеже напоследък подхванах да чета старите теми, а някои потребители не са писали впоследствие, се замислих, каква ли е била развръзката при техните деца. Иначе като цяло май никой не се е похвалил с окончателно изчистване на проблема, а би трябвало към настоящия ден да става дума за 11-12-годишни деца. Ще се радвам ако някои от старите потребители чете, да се включва с окуражаващи новини за децата и развитието им, би ни било от полза и своеобразен ориентир.

# 626
Аз пък да ви кажа че моето дете нямаше никакви физически проблеми нито с финна нито с груба моторика,нито неврологично нито слухово,нито звукопрпизносително, на 3,6 години правеше асансон ьор ( тези дето ходят на логопед ще ме разберат)  и пак имахме говорни и от там поведенчески проблеми.

Джулия
Както казах дъщеря ми е ХАДВ дислектик но на година и половина казваше " аз съм Ниня( Реня), кука ( кукла) и буба.Никога не е имала изоставане в каквото и да било макар и да си има чисто неврологични проблеми от пренатално естество- очи зъби прочие.

Синът ми няма неврологични проблеми не е ХАДВ, предоложително дислектик и има говорни проблеми както във възприемането така и в експресивната реч
Така че всяко дете си е уникално както в проблема така и в решението.

Последна редакция: нд, 30 авг 2015, 22:53 от _re_ge

# 627
И моето дете няма проблем с фина и обща моторика. Даже физически е силна и се катери, скача и прави неща, които някои 5-годишно деца ги е страх да ги направят. Тя обаче до много късно не посочваше. Едва когато започна да посочва, тогава се появиха и повече думички. Нашите компетентни ирландски логопеди ми казваха да не го мисля толкова това посочване, но едва когато започнах да и взимам ръката и да и нагласям пръстчетата, да и насочвам погледа, чак тогава зацепи за какво става въпрос. Тогава рязко започна и да разбира много повече, иначе явно не разбираше вртзката между предмет и дума.

# 628
Колко късно започна да сочи? Сина беше на около 1г. и няколко месеца когато започна да сочи с палец, а на 1 г. и 9 м. с показалец. Не помня на колко беше като започна да сочи и да ми казва "мамо иж (виж),  след 3 г може би.

# 629
  • Най-сетне у дома
Колко късно започна да сочи? Сина беше на около 1г. и няколко месеца когато започна да сочи с палец, а на 1 г. и 9 м. с показалец. Не помня на колко беше като започна да сочи и да ми казва "мамо иж (виж),  след 3 г може би.

Моят син посочи много късно с показалеца, след втората си година. Но когато го направи, се отпуснах, това е изключително важен жест, който в повечето случаи елиминира съмненията за аутизъм в доста сериозна степен. И беше много важно, че го направи спонтанно.

Иначе да, децата се развиват всяко по свой начин, проблемите и решенията им също са индивидуални, но все пак са краен брой, не безкрайни вариации. И е чудесно, че родители споделят, за да може други родители да насочват вниманието си натам и да изключват едно или друго, да знаят какво да питат професионалистите и т.н. Тъжно е, но почти всичко, което свърши работа на моето дете, го знам от други родители, не от лекари или колеги. А не би трябвало да е така.

Последна редакция: пн, 31 авг 2015, 09:25 от Saule

Общи условия

Активация на акаунт