Табу ли е третото дете в България и защо?

• 200 482
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 60
  • София
За мен майка с 3 деца не е героиня. Героиня може и да е тази с 1 дете.Важното е как си гледа детето/децата и какво прави за тях.Защото има много с по много деца...пък ги гледат колкото да не останат гладни, че и по-малко.
На мен ми е странно, защото нямам в обкръжението си познати и близки с 3 и повече деца. Някои са ми казвали, че имат още 2 сестри, примерно...виждала съм на площадката една майка с 4(две са от първия и мъж), но нямам близък пример.Затова ми е странно, но не в лош смисъл, а по-скоро ми е интересно.
В семейството ми няма хора с повече от 2 деца, чак при прабаби и прадядовци е имало, но са починали още като деца и са останали 1-2-ма.
Бих се решила на трето дете ако имам финансова възможност и сили. Ако имаш финанси, можеш и по-голям апартамент да купиш. Аз имам за две засега, но второто ще го отлагам, докато мога  Laughing
С три деца, ако са родени едно след друго, ще трябва доста години да си откарам в нас и да сме на гърба на таткото само.
Ако пък има разлика в годините, не знам първите две като поотраснат дали ще ми се занимава с бебешки истории отново.
Но това са ми размислите сега, ще минат години и ще видя на какъв акъл ще отида. Може пък да сменя мъжа  Joy да народя още деца.  Имам познати, които са с "моето, твоето и нашето", но не винаги трите наведнъж.
Относно аборта-ако не е планувано, желано и хората нямат финансова възможност...абортът е добър вариант, вместо дружно да се мъчат. Но след това да си вземат поука и да се пазят. 
Майка ми е правила аборт след сестра ми.С две деца имаха трудни моменти от финансова гледна точка, представям си ако бяхме три. Но пък работиха доста и ни осигуриха всичко.
В момента майка ми е с нов мъж, на 47 е и все още и е възможно да забременее... но честно казано изпитвам ужас от това  Crazy

# 61
  • Бургас
 Изумявам се от това, че случайни познати си позволяват да ме питат директно дали третото дете не е грешка. Или дали мъжът ми печели достатъчно, за да ни издържа. Едва ли не дължа обяснение на всеки и трябва да се оправдавам за решението си.
Аз наивно си мислех, че когато образовани и културни хора раждат деца, те ще ги отглеждат и възпитават според собствените си стандарти и това е нещо добро за общността.

# 62
Не, че нещо, но ако можеш да дадеш 4К, при положение, че има и вариант за 0,4К, то вероятно 8К няма да са непосилни. Така си мисля.

Въпросът не е в това какво днес мога да дам. Дали съм смятала тези неща, като забременявам-да, честно казано помислила съм ги.

# 63
  • Пловдив
Ако хората имат материалната основа и физическо и психическо желание за три и повече деца бих се радвала за тях. Мисля, че такова семейство би било по-задружно и весело.

# 64
  • София
накрая всичко опира до това какво можем да дадем в момента, а не утре или след години. Децата имат нужда от това, което сме способни да им дадем в конкретния момент - за тях миналото и бъдещето са смътни и мътни, те живеят в настоящето.

# 65
  • Щастлива мама на 3 слънца
Че кой знае как ще е финансово след 10г....

# 66
Приятелка на 39 направи аборт с трето.Имат две отраснали разнополови деца.Прецениха с мъжа й,че нямат сили и желание за още деца.Разбирам ги.И за да не се коментира негативно-третата бременност се е случила след спукан презерватив 5 дена преди очакван цикъл.Жената е решила,че е слабо вероятно да е в овулация по това време и не е приемала хапче за спешна контрацепция.

# 67
по мой наблюдения се маха много често дете ,не от нямане на пари ,а от егоизъм.
За мен майките с по 3 деца винаги са били героини ,знам какво е да имаш 1 ,2 деца и е много трудно .То най лесно по 1 детенце и купона да тече Simple Smile

Прочети ме сега внимателно, без да се обиждаш- третото ти дете е непланирано, нали? Ако имаш нужда да се самонавиеш, самопотупаш по рамото, окуражиш и пр., то бъди леко по-нежна и възпитана към хората с едно дете. Едно независимо от причините.

# 68
  • Пловдив
Ееее, Касита, моите и трите са планирани и желани. Аз искам и 4то, но.... не мисля, че половинката ще се съгласи.

# 69
Ееее, Янтра, нима имаш нужда да подчертаеш, че с едно дете е песен, с две трудно, а с три геройство?

# 70
  • Пловдив
Ъ, не, не е геройство. От времето прекарано от мен в този форум е очевидно, че не се презорвам. Казвам, че е погрешно да се смята, че всички трети деца са непланирани.

# 71
Не се смята. Просто тук една позабременяла случайно взе да раздава акъл.

# 72
Ъ, не, не е геройство. От времето прекарано от мен в този форум е очевидно, че не се презорвам. Казвам, че е погрешно да се смята, че всички трети деца са непланирани.

WTF? Къде съм твърдяла подобно нещо? Просто съм чела въпросната потребителка, че е забременяма случайно. Да, а каква по-добре терапия от горното й мнение?

# 73
  • Пловдив
Отивам все пак да прочета темата от началото. Щото се цопнах на последната страница.

# 74
Малкият брой семейства с 3 деца според мен са по 2 причини:

1) Във всяко общество или район има нещо като стандарт за "нормалния" брой деца. От соц. време в България се наложи стандарт с 2 деца. Колкото са повече семействата точно с 2 деца, толкова повече се насажда впечатление, че това е нормалното. Които са с 1 - имат малко. Които са с 3 - странно много. Сред моите познати има 2-3 случая с 3 деца и отделно бивши съученици с 3-4 само че в чужбина, което може да "не се брои". Мисля, че ако започне да става често явление 3-тото дете, ще започне да се приема и като съвсем нормално. От биологична гледна точка 3+ деца е много по-нормално нещо отколкото 2.

2) Освен "стандартът" с 1-2 деца има и друг стандарт - с дву- и тристайни апартаменти (60-80кв.м), което е по-съществена причина за избягване на трето дете отколкото липсата на средства за отглеждане. При 2 деца двустайните апартаменти, които са често явление, стават доста тесни и мисълта за трето дете изглежда стресираща - поради липса на жилищна площ.

Общи условия

Активация на акаунт