През февруари няма скука - АПРИЛчета ни радват тука! - ТЕМА 15

• 29 029
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Добро утро и от мен!
Сигурно вече ви омръзна от едни и същи въпроси ама с толкова много теми има да ровя 100 часа докато открия обясненията за болничните..
Вчера си изкарах ПИК кода и сега за болничен от 9 февруари пише, че няма данни.. То каква беше схемата - след като го получат 15 дни го обработват или 15 дни след получаването започва обработка.. и после в следващият месец от кое до кое число ги изплащаха??? Не знам дали и това, което съм запомнила е правилно, че нещо вече се обърках..пфууу

# 376
  • Бургас
За болничен от 9 февруари срокът за подаване в НОИ е 15 март. След това се броят 15 работни дни и тогава има превод. Няма определени дати за изплащане. Има само определени дни -вторник или четвъртък.

# 377
Добро утро и от мен момичета.  Coffee

Karina81, и моя корем последните две седмици ми се вижда много ниско. Моя беше много високо и сега е видимо надолу чак ми е странно усещането. Но явно е нормално все пак съм в средата на 8 месец.

В този пореден мрачен ден, съм заредила бебешката пералнята и мятам да гладя изпраните вчера.  wash 1ironing

lady_vanila за кой месец ти е болничния? След като е предаден в НОИ болничния, те трябва до 15 дни да го обработят и да ти преведат парите. Но докато не изтече месецът, за който ти е болничния няма да имаш превод на парички.

# 378
Аз пък не съм кисела днес Simple Smile Сигурно защото малкия така радва с ритници и движения, най-сетне и моя корем да заприлича на тия от клипчетата  Blush А и утре ще си видим човека на свествен ехограф, много ми е любопитно накъде е завъртян. И колата от доктор ще си вземем, все поводи за радост!!!
  Благородно ви завиждам за срещите, онзи ден се разправяме с една приятелка, тя е с термин юли, как и нейната група от бг мама в София си се събират, а ние тука, в тоя забутания град, сме единствените в съответните отчетни дето пишат редовно Sad

да уточня, че ротавирусната ваксина е само срещу няколко от многото щамове, както и че леките странични реакции по листовка, които бяха май на 1 от 10 деца, са доста подобни на ротавирус точно. Мисля, че ситуацията както е сега е идеална - ваксината я има за който я смята за нужна, но не е задължителна. Единственото подобрение, което могат да направят, е евентуално касата да я поеме, но според мен ще е грешка да се направи задължителна, аз лично не бих я сложила на детето си.

Аз съм на същото мнение за ротавирусната ваксина. Когато попитах изключително настоятелната представителка на Ротарикс, правени ли са проучвания с "местни" щамове, тя почна да ми цитира проучвания върху 100 000 деца, ама така и не уточни от какви географски ширини са тия деца. Само каза, че нямало как да се покрият всички щамове. Колебаех се много дали да не я поставим и реших и бъдещия педиатър да попитам - нейното мнение е ,че по нейни наблюдения е напълно излишно да се товари и с тази недоказала ефективността си, ваксина детския организъм, още повече тя също изрази мнение че представителите на медикаментите от тази фирма (всичко завършващо на "рикс") са изключително агресивни в маркетинга си. Другия довод че не е толкова необходима е липсата на конкурентна марка предлагаща същата защита - ако имаше такава нужда и други фармацевтични компании щяха да я произвеждат.

# 379
И аз съм сред бесуващите! Нали одеве писах,че има проблем с болничния ми. Обадих се в НОИ, от там ми казаха, че при тях излизал,че е продължение, а той на практика е първичен. Да ,ама оригиналът на болничния е в мен и на него е отбелязано,че е първичен. Обясних го бавно 3 пъти на флегматичната лелка от НОИ, но тя ми каза да си изчакам писмото и тогава да видим какво ще се прави. Попитах за кокко време това писмо ще пристигне до мен- не знаела. Ами оригиналът е в мен, ти можеш да  видиш в системата за какаво става въпрос,ама те мързи да гледаш!!!!!!!!!ЗАщо да губя дни, не разбирам. После разхождане до Селена, после пак до тях......ARE YOU KIDDING MEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE??????????  #Cussing out #Cussing out #Cussing out #Cussing out #Cussing out #Cussing out #Cussing out #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy И ЗАЩО Е ВСИЧКО ТОВА???
Днес направо......

# 380
На мен ми помина вече киселото настроение. Аз всяка сутрин се събуждам такава, защото доста си страдам нощем с болките в таза, а и съм почнала да задържам вода. Сутрин съм като Друпи, но обикновено не пиша толкова скоро след ставане  Wink. Сега съм доволна, защото си избрахме и поръчахме щори за новоремонтираната спалня, и така отметнах част от задачите. Пък и човекът беше много любезен, и улучихме добра промоция.

Маце, разкажи някоя история от снахата, да се посмеем на чуждите приключения! На мен ми действат ободряващо разни нелепи родилни истории, а веселата тема съм я изчела отдавна.

kalitarka, много гадно, според мен такива бюрократични номера се оправят със сериозен скандал и писмено оплакване срещу сгрешилия служител!

# 381
Аз не очаквам да ми го преведат същия месец Simple Smile За февруари ми е болничният, но се надявах поне да пише обработва се.. Сега като разбирам, че счетоводителят има право до 15 март да го занесе и чак тогава да започнат да го обработват малко  се ядосвам. Гледам, че в справката ми пише, че още няма актуална банкова сметка и това само ми говори, че тоя мухъл сигурно изобщо не се е трогнал до сега да го занесе  #2gunfire #Cussing out 

# 382
И аз следя мартенките и се надъхвам вече за раждане Mr. Green. Фалшиви тревоги ще има и при нас много, не се и съмнявам. Последните дни преди да родя бях с постоянни болки и по цяла нощ  контракции, които в един момент намаляваха и спираха, сигурно едно 2-3 дни не бях спала повече от 3ч Crazy. Сега като се сетих и питам ММ помниш ли как беше, той ми вика "какви 2-3дни, последния месец целия беше с болки #Crazy Joy" Явно много съм мрънкала Mr. Green.

А ММ не мисля, че ми помага повече от преди. От преди да забременея сме си разделили кой какво вкъщи да прави и се разбираме за домакинските задължения. Като цяло той готви и пазарува, когато имаме възможност го правим двамата. За чистенето пък съм предимно аз, но в почивния му ден (работи 6 на 1 Crazy) и с това помага. Е в повечето случаи трябва да съм по настоятелна, но не е болка за умиране. Последните месеци съм разредила чистенията и направо не мога да се позная - по принцип съм много педантична и това не ми е присъщо. Сега като влезна в 9м смятам да запретна ръкави и основно да изчистя всичко и да не се скатавам повече Laughing.

Въпрос към мамите шофьори - смятате ли да спирате да карате и в кой момент? Мисля че го обсъждахме, но вкъщи продължават да настояват да оставя колата и съм в чуденка Rolling Eyes. Все пак не я ползвам да ходя до магазина или просто от мързел. Ако имаше кой да води и взима детето от яслата с удоволствие щях да си стоя вкъщи и да не ставам всеки ден в 6:30ч  Crossing Arms

# 383
amy_lee, аз още декември месец спрях да карам. Защото много ме боляха ребрата от дясно и от колана още повече, а без колан не мога да карам. А и като натискам съединителя ме опъва доста. Та сега, ако няма кой да ме закара съм с градския транспорт или таксита.
Коригирам се за болничния, днес са ми превели и остатъка за февруари без да е изтекъл. Направо да не повярва човек.  Laughing

# 384
Lady_vanila, преполагам, че счетоводителите не ходят да носят всеки болничен по отделно, оспоенно ако работиш в голяма компания.
Когато преди >10 год. Работих като счетоеодител ги ноихме след начисление на РЗ за определение месец, което беше до 10 число на следващия, предполагам сега е нещо подобно.
Знам, че при нас ги носят в началото на месеца до 2-3 число, но зависи от почивните дни, т.е. Следващата седмица ще ми занесът болничния за февруари в НОИ и ще чакам плащане около 15.03 или поне така са ми ги изплащали минали години, но законовия срок е 15 работни дни след подаване на болничния и изтичане на месеца за коийто се отнася.

Monicaa, направо ме разби, че държавата ти е платила авянсово хихихи

Amy_lee, аз се чувствам добре и продължавам да шофирам, като колана постоянно стои закопчан, а аз премятам частта само през рамото. ММ си прави устата да спирам когато вляза в 9 т.е длес 10 дни, ама не мисля, че ще му се получи Simple Smile Даже си мисля, че може да се закарам сама в болницата, както всички са на работа и да им се обадя когато всичко приключи. Голям смях ще е - Слънчо, честито стана баща, донеси ми еди какво си....

Последна редакция: ср, 25 фев 2015, 13:08 от KpoTka

# 385
Въпрос към мамите шофьори - смятате ли да спирате да карате и в кой момент? Мисля че го обсъждахме, но вкъщи продължават да настояват да оставя колата и съм в чуденка Rolling Eyes. Все пак не я ползвам да ходя до магазина или просто от мързел. Ако имаше кой да води и взима детето от яслата с удоволствие щях да си стоя вкъщи и да не ставам всеки ден в 6:30ч  Crossing Arms
Аз все още си карам, дори засега не съм дърпала седалката назад (събирам се и ми е комфортно). Мисля да карам докато успявам да влезна в колата Grinning Единственото е, че гледам да не излизам точно в час пик и да си късам нервите. Също разбира се съм изключително внимателна, но това никога не е гаранция. Без да те плаша, блъснаха ми колата отзад ноември месец (изцяло не по моя вина) - т.е. била съм 4ти-5ти месец, доста се поуплаших, но вече го преодолях. Просто си казах, че всичко е божа работа - колата е риск, но има риск и примерно да си лепнеш нещо в транспорта, тъй че всеки си преценява...

# 386
ВЪРТЕЛЕЖКА ЗА НАД БЕБЕШКОТО ЛЕГЛО ?
Някой купувал ли е и каква ? Препоръчайте ми нещо интересно ?

# 387
И аз продължавам да си карам, колата ни е с автоматични скорости така че не се уморявам Laughing Познати ми бяха казали, че вляза ли в 9 -ят нямам право да карам, ама аз се предвижвам до кратки разстояния, и то не всеки ден...А обожавам да карам кола, направо не знам как ще издържа докато бебка поотрасне да си карам пак активно както преди...

За въртележка или играчка си мисля, че е рано да се окачват, ама не знам newsm78, мамите с опит да споделят... Може би след първият месец ще потърся нещо такова...

# 388
  • Sofia
И аз шофирам все още от време на време. Засега ми е комфортно, дори колана си слагам. Но нашата кола е автоматик и съм улеснена.

При нас вкъщи нямаме конкретно разделение кой какво да прави, помагаме си взаимно. Моят приятел е по-голям кулинар от мен и готви по-често той. Пазаруваме си заедно. Иначе с пералнята, прахът и прахосмукачката аз се занимавам. За чиниите се редуваме. Откакто си почивам гледам всичко да си свърша, за да не се занимава той, ама онзи ден много се измъчих с прахосмукачката  hahaha Кръстът яко ме заболя, та реших да не си давам чак толкова зор.

От два дни такива ритници получавам, че и да искам почти нищо не мога да свърша. Както и да стоя облекчение няма  hahaha

Някоя мама беше питала за сърбеж - ами нещо страшно е и при мен. От няколко дни съм така с краката. Днес ме сърби коремът. Миналата седмица бяха ръцете  Laughing Гледам да се мажа всеки ден навсякъде, ама понякога забравям. И най-често ми се случва точно като си лягам вечер.

# 389
  • София
ВЪРТЕЛЕЖКА ЗА НАД БЕБЕШКОТО ЛЕГЛО ?
Някой купувал ли е и каква ? Препоръчайте ми нещо интересно ?

Играчка ли? Това за подарък съм го заплюла от брат ми. Между другото да знаете че не било хубаво да се слага над главата, първо защото е опасно и второ бебето се заглежда назад, хубаво било да е от към краката.

Ооо Гиада обедно време е , всички с киселини и повръщаме няма да казвам нищо хихихи

Общи условия

Активация на акаунт