Работа, CV-та, HR-и, съвети - 42-ра тема

• 49 313
  • 694
  •   1
Отговори
# 540
Не мисля, че това е информация, която го засяга  Peace
Казвам го от гледна точка на човек в "заменима" позиция (и особено след преждеописаната случка) - мен ме засяга. А защо - това е щрих към впечатлението, което фирмата оставя у мен - дали става, или не става. Никой не иска да се набутва на лошо място, от което друг тъкмо е избягал  Peace

# 541
За един мястото може да е лошо, но за друг да е идеално.

# 542
А тогава защо повечето работодатели питат защо си напуснал последната си работа?!? Засяга ли ги?
Даже на едно интервю ми искаха да изброя абсолютно всички работни места и на всяко едно от тях защо съм напуснала.....
Говорим за доста години назад.....

# 543
Дава им някаква информация за това какъв човек си и в какво се целиш. Не бих имала нищо против да разкажа за всяко мое напускане.

# 544
Дава им някаква информация за това какъв човек си и в какво се целиш. Не бих имала нищо против да разкажа за всяко мое напускане.
Именно. Аналогичната информация за работодателя ми се полага и на мен като кандидат.

# 545
Ами не е точно аналогично или поне не във всички случаи е. Както казах, аз бих рзказала всичко, но обратното изобщо не ме интересува.

# 546
Ами не е точно аналогично или поне не във всички случаи е. Както казах, аз бих рзказала всичко, но обратното изобщо не ме интересува.

Аз пък не бих разказала. Нямам желание да ми навлизат толкова в личното пространство.

Веднъж ме питаха защо си търся работа. Казвам - имаше съкращения. И тя - ама защо точно Вас съкратиха?!?! Shocked
Идваше ми да й кажа да звънне на бившия ми шеф и да го пита!  Mr. Green Ама не казах, де!

# 547
Ами обикновено е важно за шефа каква личност си. Аз нямам нищо лично в напусканията. То всъщност, в моя случай е ясно и може би затова никога не са ме питали. Освен като бях в самото начало на кариерата си. Тогава ме попитаха защо съм работила на толкова много места вече. Направо се опулих. Ама той човека вероятно не ми беше прочел пдробно автобиографията.

# 548
Не мисля, че това е информация, която го засяга  Peace
Казвам го от гледна точка на човек в "заменима" позиция (и особено след преждеописаната случка) - мен ме засяга. А защо - това е щрих към впечатлението, което фирмата оставя у мен - дали става, или не става. Никой не иска да се набутва на лошо място, от което друг тъкмо е избягал  Peace

Нали не мислиш, че фирмата ще ти даде честен отговор, ако причината е в нея  newsm78

Освен това може причините да са били лични и изобщо да не са свързани с това, че фирмата е лошо място (както е в нашия случай). И да - новите кандидати не ги засягат личните причини на нашата колежка да напусне. И да - определено ще ми направи много лошо впечатление, радвам се, че не сме получавали такива нетактични въпроси

# 549
А вие питате ли кандидатите защо са напуснали предишното си място?
П.П. Където съм, старите колежки коментират, че всички се натискат да работят там, а пък нямат капацитет. А истината е, че всичко е толкова забатачено, че никой не може да се задържи (няма пари за заплатата му) и прибягват до услугите на БТ. Това го казвам по повод изказването "в нашия случай". Вашият случай е ок във вашите очи. А в тези на работника?

# 550
Никога не са ме питали май, но както казах, то е почти ясно.

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 06:10 от celika

# 551
А вие питате ли кандидатите защо са напуснали предишното си място?

Не.

Това го казвам по повод изказването "в нашия случай". Вашият случай е ок във вашите очи. А в тези на работника?

Да, ОК е не само в нашите очи. Показва го минималното текучество.
А и винаги се провеждат разговори с напускащите служители с цел обратна връзка от тях.

# 552
Добре  Peace
А как ви звучи следният пример - служител, работил в 1-2 фирми при лоши условия, и иска да е сигурен, че не попада на трета такава? Не смятате ли, че бихте изпуснали кадърен човек, защото сте се направили на неоправдано обидени?

# 553
Добре  Peace
А как ви звучи следният пример - служител, работил в 1-2 фирми при лоши условия, и иска да е сигурен, че не попада на трета такава? Не смятате ли, че бихте изпуснали кадърен човек, защото сте се направили на неоправдано обидени?

Ако въпросът е насочен към мен: Не бих позволила това, че един въпрос на кандидат ми се е сторил нетактичен и неуместен, да промени преценката ми за него дотолкова, че да изпуснем кадърен човек.
Няма място да се чувствам "обидена" тук, странно ми е използването на тази дума  newsm78

Както казах, ако фирмата е лошо място и служителят си е тръгнал, защото тя е такава, съм убедена, че никой няма да си признае и ще изтъкне хиляда други причини. Именно поради това не виждам голям смисъл от въпроса (освен, че както казах, го намирам и за не особено уместен)

# 554
Аз, когато съм ходила на интервю за по-висока позиция, винаги съм питала защо търсят външен човек, а не са си обучили за тази длъжност вътрешен кадър. По отговорите мога да си направя сметката. Като почнат да ми мънкат и ми стават ясни. Само на две места са ми отговаряли адекватно.

Общи условия

Активация на акаунт