Работа, CV-та, HR-и, съвети - 42-ра тема

• 49 304
  • 694
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Всъщност на последното място питах само позицията нова ли е, шефа отговори гордо ДА, обаче няколко дни по-късно се оказа, че не е така. А един месец по-късно се оказа, че той си няма представа какво иска от тази позиция. Ох, нищо ново впрочем.

# 571
Цитирам добре формулиран въпрос от една статия (на мен лично ми хареса, зададен по този начин): "Какво от нещата, които е правил предишният човек, заемал позицията, искате да видите продължени и какво искате да променя?"

# 572
Интересна тема, вълнува ме и ще ви следя. Simple Smile

# 573
  • София
Цитирам добре формулиран въпрос от една статия (на мен лично ми хареса, зададен по този начин): "Какво от нещата, които е правил предишният човек, заемал позицията, искате да видите продължени и какво искате да променя?"

Да, на мен този въпрос би ми направил добро впечатление.

# 574
Нищо феноменално не виждам. Едно е да попиташ "защо мястото е свободно" и като ти отговорят, че човекът, който е бил на него е напуснал да спреш да питаш. Съвсем друго е да започнеш като селската клюкарка да разпитваш защо е напуснал. Все пак това няма отношение към това дали ще бъдеш наета или не. Има граници. По същия начин евентуалният работодател на кратък и точен отговор защо си напуснала последната си месторабота би трябвало да си извади необходимия извод и да не задълбава.

Ваня, процесът на търсене и наемане е ДВУСТРАНЕН. Няма отношение дали вие ще ме наемете, но има отношение дали аз ще поискам да работя при вас. Дали е уволнен, напуснал и защо. Не е клюкарско разпитване да знам дали човекът е бил освободен поради несправяне, поради гаф, поради лични характеристики и дали, о, ужас, не е напуснал, защото работодателят е лош. Не говоря конкретно за вас, а за работодателя като общо понятие.
Феноменален е двойният аршин, с който работодателите гледат на себе си и на кандидатите. Това, че не кандидатствам за изключително високи позиции, не значи, че може някой да ме третира като заменимо средство и като дойде ден за заплата - "не се справяш, чао".

# 575
Ако работодателят те хареса, той ще направи всичко възможно да те задържи. Ако съм отишала на интервю, това значи, че искам да работя за тази компания, независимо от всички други фактори. По принцип, интервюто е по-скоро едностранен процес.

# 576
  • в 1001-та нощ

Да, на мен този въпрос би ми направил добро впечатление.

Това по-скоро е обект на разговор с лицето, което вече е наето за позицията  Peace

# 577
Ако работодателят те хареса, той ще направи всичко възможно да те задържи. Ако съм отишала на интервю, това значи, че искам да работя за тази компания, независимо от всички други фактори. По принцип, интервюто е по-скоро едностранен процес.
Много сте далеч от масовия пазар на труда, само това мога да кажа. Там, където съм аз, няма "много хареса". Ако го има, то е в силно сексуален смисъл.

# 578
В какъвто и смисъл да е, е вярно. Не говоря само от мой опит.

# 579
  • София

Именно.
Многоточие, четеш ме през ред. Аз говоря за граници и от двете страни.
Има"много хареса" - да, ако работодателят те хареса дори и за общ работник да става ще намери начин да те задържи.

# 580
Процесът на интервюто е ДВУСТРАНЕН, каквото и да ми говорите.
За мен също е важно да оценя фирмата и колектива, както и те мен. Защо да не е? Нима съм длъжна да почна, ако ми предложат работата при положение, че нещо не ми харесва...?

# 581
Имаш право да не харесаш нещо, разбира се. Но интервютата по принцип се провеждат с цел работодателя да си избере служител.

# 582
Също и служителят да намери работа. Работодателят не е Господ.

# 583
Имаш право да не харесаш нещо, разбира се. Но интервютата по принцип се провеждат с цел работодателя да си избере служител.

С това категорично не съм съгласна.
И двете страни са на равно ниво по време на интервюто. Йерархично се подреждат тогава, когато заработят заедно.
По време на интервюто и двете страни имат право и за длъжни да питат, да уточняват, да договарят. На една равна плоскост са.
И двете страни могат да се съгласят или да не се съгласят с изискванията и условията на отсрещната страна.

Работодателят прави интервюта за да си намери точния служител.
Служителят ходи по интервюта за да си намери точния работодател.

# 584
  • София
Аз не видях кой е казал, че процесът на търсене на работа е едностранен.
Това, за което говоря аз лично, а предполагам и celika е, че на интервю за работа в ролята на интервюера е работодателя. И да, няма проблем търсещият работа да задава въпроси. И да, интервюер и интервюиран са на една равна плоскост, независимо от евентуалната йерархия, но в ролята на питащия е работодателя. Ако беше обратното търсещите работа щяха да се обаждат и да викат на интервю работодатели. И в цялата тази комуникация има граници. Една от които е да не се рови в мръсните ризи на отсрещния. А защо търсещият работа не трябва да рови - защото рискува да не бъде избран, а мръсни ризи има всеки.

И още нещо - много пъти тук е ставало въпрос за нагласата за интервю. Винаги, когато търсещия работа отиде с положителна нагласа се представя по-добре, което автоматично повишава вероятността да бъде избран.

Общи условия

Активация на акаунт