КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

  • 54 571
  • 734
  •   1
Отговори
# 705
  • тук
  • Мнения: 510
Вече и аз се определих с това, което ще меся:
1. 1 доза традиционен
2. 1 доза със сметана
3. 1 доза фруктов (от рецептурника по сладкарство)
4. 1 доза кулич


Сирната пасха тази година за първи път ще я направя шоколадова.

Малей, като гледам така ще има и за добри хора, които не са си направили. Да ти дам адреса, по малко ни изпрати, да опитаме само  Grinning Тази година хич не ми е козуначено, направо се изкушавам да купя от една пекарна 2 броя Sad

# 706
  • Мнения: 6 395
Аз преустановявам до Събота с козунаците , ОБАЧЕ си мисля, едно време баба ми правеше едни много хубави сладки по Великден , за закуска много ги ядяхме, сигурно са били с мас, защото колкото повече престояваха, толкова по-хубави ставаха, слагаше им и фъстък по средата ...... с една дума ядат ми се сладки такива, ама дали ще си спомни рецептата/на 90год е/...ще се пробвам днес да я продиктува по скайпа, ама ми се иска и нещо да спретна преди това, някакви препоръки за сладки Великденски, да не откривам топлата вода тепърва, ако може направо рецепта да ми препоръчате? newsm78

# 707
  • Мнения: 7 779
Бонго, с теб имаме еднакви фурни. Явно и аз ще трябва да пробвам само на 140 градуса, но все ми се струва малко и не смея.
аз си следвам моята си теория -  към по-ниската температура мога да добавя още малко , но от по-високата след като загори е късно да се намаля. не обичам препеченото на тестени изделия. само на месцето го допускам.  hahaha

# 708
  • Мнения: 6 792
Влизам с един много тъп въпрос , ама така е като меся един път в годината .Замесих тестото , обаче сега не съм сигурна стафидите преди да втаса или след това да ги добавя  newsm78 толкова съм объркана .

# 709
  • Мнения: 7 779
като разстелеш фитилите тогава ги поръси , после осучи и след това сплети.
стафидите ги оваляй предварително в брашно.

# 710
  • Мнения: 6 792
Благодаря bongo_2007 ®   Hug

# 711
  • Sofia
  • Мнения: 22 560
Джейми, спокойно, след като втаса ще ги добавиш. И двата варианта са добри - преди и след втасването.  И според мен не на фитилите един по един, а в цялото тесто, което ще ти е със стафиди - иначе е ненужна играчка.   Grinning   Още повече, че ако са в цялото тесто стафидите, ще се показват и на повърхноста, в кората на печивото, а така ще подсказват какво да се очаква вътре, което на мен ми харесва, когато е възможно (както в случая). Simple Smile

Аз сладки не правя за Великден, покрай козунака не ги забелязват домашните и така.  Simple Smile Simple Smile

Последна редакция: вт, 07 апр 2015, 10:01 от Morena

# 712
  • Мнения: 7 779
не ми харесва предварително да бъдат в тестото защото често се случва да има по няколко стафиди които се допират до  стените на съда и при печене прегарят. и за това предпочитам да ги ръся върху фитила , да навия на пура и да сплитам.  играчка е , но като погледне човек,  то самата направа на козунак си е играчка  Laughing

# 713
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
karry port, за теб винаги. Hug

# 714
  • Мнения: 1 080
Не, под суеверия имах друго предвид, не работата в  петък. например някои минават в четвъртък под масата в църквата, отчето каза, че това е езически ритуал, не е по християнските канони. Други като обикалят църквата трябва да чукнат първото червено яйце над вратата. някакви ей такива неща.

Козунакът се маже след втасване и мазането няма нищо общо с втасването, т.е не му пречи.

Джема и баба ми беше от преселците Бог да я прости, та от нея помня, че яйцата са в четвъртък, козунаците в петък. В събота което се налага да се допълни като количество, да се повтори и т.н. И ние в четвъртък минаваме под масата  Laughing явно от езичните преселци сме хванали  Laughing
А за официалният Великден, те сигурно си почитат и нашият, просто не почиват Wink

Видях много добри козунаци   Grinning

# 715
  • Sofia
  • Мнения: 22 560
Аз яйцата не ги правя в четвъртък, понеже нали ще се ядат от неделя нататък и така значи, че ще ми преседяват три дни сварени, докато започнат да се ядат, а и като ги ядем след неделя (Великден) - 5-7 дни, по-добре да са в събота варени.  Иначе знам, че в четвъртък рано сутрин се боядисват, но карам изцяло на резервния ден.  Laughing

# 716
  • Варна
  • Мнения: 2 036
Страхотни козунаци.
И аз сега сплетох един, да видим дали ще спя тази вечер или ще трябва да го дебна и да го пека  Laughing
Но нищо, важното е децата и мъжа ми да имат вкусна закуска сутринта.  Peace
Рецептата е на Морена   bouquet - два фитила са с шоколад, иначе е с малко ром, ванилия и лимонови корички. Със захар отгоре не ръся и не слагам ядки заради децата, още са малки.
Миналата година направих и два с бадеми за нас, големите.

Скрит текст:





сега виждам, че датата и часът на снимките са грешни  Crazy току що го сплетох
И забравих да допиша, че отдавна му се каня на козунака със заквасена сметана и пак забравих.  Crazy А имам сметана вкъщи, нищо, следващият ще е такъв.  Peace

А как ги сплете така? Има ли го някъде сплитането стъпка по стъпка? Simple Smile

# 717
  • Sofia
  • Мнения: 22 560
Има ли го някъде сплитането стъпка по стъпка? Simple Smile
Има го сплитането, ама е друг въпрос  дали ще се вижда плетката в готовото печиво.  Wink

Последна редакция: вт, 07 апр 2015, 12:08 от Morena

# 718
  • Мнения: 3 020
Ами плетката се вижда /на снимките май не много, не съм го снимала добре/, само където на места ми излезе шоколада - течен беше.
Иначе за плетката - с 4 фитила е, но всеки път си измислям различни начини. Зависи колко дълги съм направила фитилите и в общи линии импровизирам.  Crazy
Скрит текст:



Бонго, не съм го прегорила, но бързо се запече отвън и после слагах хартия отгоре му.

# 719
  • Мнения: 6 792
Morena, bongo_2007 ® още веднъж благодаря  Hug.
Скрит текст:
Доволна съм от резултата , у дома ухае прекрасно, за вкуса ще чакам момчетата да опитат и да кажат.

Общи условия

Активация на акаунт