НВ-ВМХ, част 87 - за здравословното хранене

• 54 076
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
kameloth кои иследвания се правят за високо кръвно ?

# 61
Танче, д-р Дейвис казва, че може да се настърже суров картоф на салата. Отначало може половин картоф, защото може да дразни червата. Причината да е суров е, че в такъв вид въглехидратите му били под формата само на резистентно нишесте, което не повишава кръвната захар, но се отразява много благоприятно на чревната флора. Това действало добре на кръвната захар при диабетиците, но може би не при всички - трябва да се види при твоя мъж как ще повлияе.

# 62
  • SA
Лоша работа с тези рамене, Танче, но може би тези забрани са временни, докато се вьзстановиш. А засега може да наблягаш на упражнения, или дейности, които не натоварват тази част на тялото.
Алекс,
Скрит текст:
Много неща могат да се изследват, за да се тьрси причина за високо крьвно. Зависи и от това какви други оплаквания, или нарушения има дадения човек; как се изявява тази хипертония - дали с кризи и усложнения, или се поддьржа не много високо крьвно и без особени оплаквания и от други фактори.
Но основните неща, които се изследват
- От крьвните показатели - електролити, урея, креатинин, пикочна киселина, липидни показатели, крьвна захар
- Хормони - на щитовидната жлеза, кортизолов ритьм, а в урина се изследват адреналин, норадреналин, ванилбадемова киселина
- Ехографски ( или скенер) - на бьбреци , надбьбреци, сьрце
- Понякога и по-специфични изследвания като доплер на големи крьвоносни сьдове
Сьщо така има холтери за крьвно налягане - прикрепват се кьм тялото за 24 часа и отчитат денонощните промени в налягането.
Изобщо причините за високо крьвно налягане могат да са от най-различно естество - бьбречни, хормонални, метаболитни, сьрдечни и т.н. и е редно да се опита поне да се уточни причината, доколкото това е вьзможно. За деца сьм сигурна, че има и такава клинична пьтека, с която се постьпва в болница за тези изследвания.
Но в наши дни, при вьзрастни хора най-често срещаната причина за високо крьвно е нарушената обмяна при метаболитен синдром. Може би това такьв се предполага по наличието и на други белези и затова не се правят много други изследвания.

А за храненето на майка ти, мисля че може да се придьржа кьм нашия режим. Не е нужно да яде сланина, толкова други неща може да си хапва. А ако високото й крьвно е свьрзано с метаболитен синдром и приема силни лекарства за понижаването му, я предупреди да си го измерва по-често, защото сьс започването на режима се губят бьрзо много течности и крьвното налягане започва да спада, така че в даден момент лекарствата й може да се окажат прекалено силни и да не се чувства добре с дозите, които до момента е приемала.

# 63
  • In transit

Искам да коментирате едни витамини. Притеснява ме това, че не е популярна и масова марка като Спектрум да речем. Популярна е за спортисти. Гледам, има магнезий, B комплекс (в това число и така ценната фолиева киселина)  Rolling Eyes
https://healthstore.bg/vitamini/multivitamini/pure-nutrition-daily-vitamins-100
виждам, че си се "запалила" по тази марка. Искам само да ти отбележа, че се пакетират тука, т.е за мен лично не са добър избор за каквото и да било. Има много по-добри и качествени продукти и марки, които не се пакетират в БГ, а си идват директно от производителя.  Peace

# 64
Алекс,
Скрит текст:
Много неща могат да се изследват, за да се тьрси причина за високо крьвно. Зависи и от това какви други оплаквания, или нарушения има дадения човек; как се изявява тази хипертония - дали с кризи и усложнения, или се поддьржа не много високо крьвно и без особени оплаквания и от други фактори.
Но основните неща, които се изследват
- От крьвните показатели - електролити, урея, креатинин, пикочна киселина, липидни показатели, крьвна захар
- Хормони - на щитовидната жлеза, кортизолов ритьм, а в урина се изследват адреналин, норадреналин, ванилбадемова киселина
- Ехографски ( или скенер) - на бьбреци , надбьбреци, сьрце
- Понякога и по-специфични изследвания като доплер на големи крьвоносни сьдове
Сьщо така има холтери за крьвно налягане - прикрепват се кьм тялото за 24 часа и отчитат денонощните промени в налягането.
Изобщо причините за високо крьвно налягане могат да са от най-различно естество - бьбречни, хормонални, метаболитни, сьрдечни и т.н. и е редно да се опита поне да се уточни причината, доколкото това е вьзможно. За деца сьм сигурна, че има и такава клинична пьтека, с която се постьпва в болница за тези изследвания.
Но в наши дни, при вьзрастни хора най-често срещаната причина за високо крьвно е нарушената обмяна при метаболитен синдром. Може би това такьв се предполага по наличието и на други белези и затова не се правят много други изследвания.

А за храненето на майка ти, мисля че може да се придьржа кьм нашия режим. Не е нужно да яде сланина, толкова други неща може да си хапва. А ако високото й крьвно е свьрзано с метаболитен синдром и приема силни лекарства за понижаването му, я предупреди да си го измерва по-често, защото сьс започването на режима се губят бьрзо много течности и крьвното налягане започва да спада, така че в даден момент лекарствата й може да се окажат прекалено силни и да не се чувства добре с дозите, които до момента е приемала.

kameloth огромни благодарности   bouquet

# 65
  • София
от известно време ви следя и много ми се иска да пробвам режима, но имам следните притеснения: от години имам колит и зеленчуците много пъти ме докарват почти до колитни кризи- ето преди няколко дни хапнах салата авокадо с домати и риба тон и после два дни ми беше много лошо, гадеше ми се и то точно от салатата, непрекъснато имах вкус на авокадо Sick ужасно....
та, чудя се ако премина на режима и изключа въобще салатите, май ще ми останат много малко неща за ядене- месо, яйца и...... newsm78 newsm78

# 66
  • В полите на Пирин планина
от известно време ви следя и много ми се иска да пробвам режима, но имам следните притеснения: от години имам колит и зеленчуците много пъти ме докарват почти до колитни кризи- ето преди няколко дни хапнах салата авокадо с домати и риба тон и после два дни ми беше много лошо, гадеше ми се и то точно от салатата, непрекъснато имах вкус на авокадо Sick ужасно....
та, чудя се ако премина на режима и изключа въобще салатите, май ще ми останат много малко неща за ядене- месо, яйца и...... newsm78 newsm78

Млечни. Също задушени зеленчуци - те как ти действат? Или печени на грил тиган, във фурната  newsm78

# 67
  • София

Млечни. Също задушени зеленчуци - те как ти действат? Или печени на грил тиган, във фурната  newsm78
киселото мляко също не ми понася от време на време, по принцип имам периоди на затишие и мога да си ям всичко, но после като се почне.... Sick почти от всичко ми се гади...
задушени зеленчуци мога да пробвам като вариант Peace

# 68
Здравейте!
Имам нужда от помощ - къде бяхте коментирали "диетата" на Ваня Червенкова  newsm78 Явно доста хора са се подвели по нея, искам да ги вразумя  Flutter да им дам да прочетат. Една моя колежка е подела това изпитание, а сега едно момиче от темата за Хашимото и тя сподели...
Успешна седмица!

# 69
  • В полите на Пирин планина
Stelaartois, като писах млечни имах предвид примерно разни сирена, кашкавали ... Аз благодарение на режима открих котиж сиренето и изварата. А има ли сурови зеленчуци, които ти понасят - примерно краставиците ми изглеждат "безобидни".

# 70
Здравейте!
Имам нужда от помощ - къде бяхте коментирали "диетата" на Ваня Червенкова  newsm78 Явно доста хора са се подвели по нея, искам да ги вразумя  Flutter да им дам да прочетат. Една моя колежка е подела това изпитание, а сега едно момиче от темата за Хашимото и тя сподели...
Успешна седмица!

Зла Вещица заключи темата  Mr. Green
нищо й няма на диетата на Ваня без картофите
неограничени количества, разрешени подправки и мазнини...
но и аз съм смаяна колко хора се водят по телевизията

# 71
  • SA
Попаднах на едно интересно проучване, демонстриращо вредното вьздействие на големите количества фруктоза вьрху черния дроб при деца.
http://www.medpagetoday.com/MeetingCoverage/ENDO/50396

В проучването са участвали 40 деца на средна вьзраст около 13 години, които са били сьс значително затльстяване ( средно тегло 89 кг при среден рьст 162 см), явно с белези на инсулинова резистентност ( висок инсулин на гладно) и повишено количество мастни натрупвания в черния дроб ( стеатоза).
Само за 10 дни от храната им били премахнати вьглехидратите, сьдьржащи фруктоза, без да се променя нито калорийния сьстав на храната, нито сьотношението между различните макронутриенти ( но вместо от захари, плодови сокове, вьглехидратите идвали от паста, зеленчуци, хляб).
Резултатите били впечатляващи - за този кратьк период при групата, която се хранела без фруктоза, липогенезата в черния дроб намаляла с 50% , а наличните чернодробните мазнини намалели с около 20%. Нямало промени в контролната група. И при двете групи не се отчела тегловна загуба.
Авторите заключват, че резултатите са интригуващи и дават основания в бьдеще да се направят нови и по-дьлготрайни проучвания в тази насока.

stelaartois, ако от няколко години страдаш от такива колитни пристьпи, то вероятно си забелязала какви храни ги предизвикват.
Много често като причина за подобни оплаквания се посочва нетолерантност кьм кьсоверижни захари, означавани ськратено като FODMAP ( ферментиращи, олиго- моно-  дизахариди и полиоли).
При такива хора се препорьчват диети с ниско сьдьржание на вьглехидрати от групата на FODMAP, изключват се храни като всички зьрнени, млечни, доста от плодовете и зеленчуците, но все пак има и такива които се толерират добре и могат да се ядат. Подобни са GASP , специфичната вьглехидратна диета и палео-протокола за автоимунни заболявания. Всички те спокойно се сьчетват с ВМ-НВХ, просто има по-строги ограничения откьм храни за определен период от време.
Не зная при теб как стоят точно нещата, но според мен може да започнеш режима по-стриктно, без млечни храни и без такива, които знаеш, че ти сьздават проблеми. От зеленчуците - може постепенно да изпробваш различни, за да видиш кое точно как ти понася. Сьщо така е добре да добавиш пробиотик и костни бульони.

# 72
В допълнение към написаното по-горе от момичетата по отношение на колита, и аз да споделя от личен опит: суровите храни са по-проблемни от готвените, така че може готвените зеленчуци да се понасят по-добре, но пак трябва да се експериментира. Освен това всякакви люспи трябва да се махат - домати, чушки и т.н. трябва да се консумират белени. А и фибрите като цяло е добре да се ограничат в максимална степен. Най-проблемни са зелевите и бобовите. Но зелевите може да са по-малко проблемни, ако са готвени. Разбирам, че така поднесено, излиза, че не остават растителни храни за ядене. Но все пак не е така, а трябва да се пробва. Тиквички, краставици, моркови, домати (белени) - всички тези може би ще бъдат ОК.

Авокадото наистина е прекрасна храна, но има много фибри. Не се сещам в момента за друга нисковъглехидратна храна, която да има толкова много фибри, а те със сигурност могат да дразнят колита.

Обаче още нещо: това, че при такива случаи на гадене, тежест и други стомашночревни оплаквания, ни се връща вкусът на някаква храна и автоматично решаваме, че точно тя е виновната, не винаги е точно така. Просто това е последната консумирана храна, но причината може да не е точно в нея, а в нещо друго.

# 73
  • София
момичета, благодаря за разясненията относно колита Hug

# 74
Да се включа и аз по темата с жлъчните камъни. Аз си отглеждам един не много малък. Преди режима ми правеше много проблеми. В началото на режима не знаех още колко мазнини да ям и получавах кризи от мазното. Тогава се консултирах с гастроентеролог и той каза да съм по-внимателна с мазното, както и в да не се подавам на разни илачи от сорта на лимон-зехнтин-круша и т.н. с дни наред, защото единственото, което може да се случи е да да се стимулира жлъчката с толкова много мазнина и камъкът да тръгне да излиза и да се заклещи я на входа, я някъде в канала, което ще трябва да се коригира хирургически, да не говорим, че може да бъде животозастрашаващо! За съжаление много хора се поддават на такива щуротии и после се озовават в операционната.  Rolling Eyes От този момент започнах да си коригирам количеството мазнини и проблеми не съм имала повече - нито болки, нито киселини. Е, друг е въпроса, че ако ям нещо тестено и мазно тогава пак си имам симптомите...Ама това не се дължи на режима, а на лакомията ми.  Mr. Green

П.С. Какво става с Вики? Не съм я виждала тук от доста време... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт